Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Philips Selecon / A Pécsi Kodály Központ hatásvilágítási rendszere

A Pécsi Kodály Központ hatásvilágítási rendszere

2010 tavaszán cégünk kapta meg a lehetőséget, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedő Pécs régóta várt koncerttermének színpadi hatásvilágítását leszállítsa, kivitelezze.

 img_9195

 

Persze a kivitelezést hosszas terv-egyeztetési folyamat előzte meg, melynek kiindulása a tenderterv volt. Legnagyobb sajnálatunkra több rossz lépés is történt az egyeztetési folyamat során. Amikor mi érdemben kapcsolatba kerültünk a munkával, a terv már nem tartalmazott intelligens eszközöket. A fennmaradó eszközpark módosítására viszont már nem igazán volt mozgásterünk a költséghatárokon belül, még arra sem, hogy “belecsempésszünk” akár mozgófejes intelligens, akár LED-es eszközöket. Ennek fő oka sajnos, hogy nem volt olyan döntéshozó, aki felelősséggel mert volna egy ilyen változtatást elfogadni. Igaz, hogy a koncertterem elsősorban komolyzenei események színhelye lesz, de annak tudatában, hogy az épület nem Budapest egy újabb kultúrális épülete lesz, hanem Pécsen épül, könnyen átgondolható, hogy sokkal univerzálisabb felhasználása lesz, mint pl. a MÜPA-nak.

 

 

“Egy annyira speciális technológiánál, mint egy koncert- vagy színházterem hatásvilágítása, el kell fogadnunk, hogy a megrendelői, generál- vagy elektromos kivitelezői oldalról mindenki az eredeti tervekhez ragaszkodik, hiszen szakmai háttérismeretek hiányában semmilyen más kapaszkodója nincs. Így az eredeti tervek (nevezzük tender-tervnek) igencsak fontos szerepet játszanak, még akkor is, ha a tervezés pillanatában a végső funkciók még nem kristályosodnak ki annyira, mint az építés későbbi szakaszai során. Ennek tükrében belátható, hogy az ilyen speciális technológiák tervezőinek jóval nagyobb felelősségük van, mint a többi szakági tervezőnek, hiszen, amíg egy általános világítás, vagy épület-felügyeleti rendszer (hogy csak 1-2 példát hozzak) felépítésébe könnyedén belenyúlnak a kivitelezés későbbi fázisai során (mivel egyre több, a területeket jól ismerő szakember kerül bele a rendszerbe), addig a hatásvilágítás, vagy akár hatáshang, A/V rendszerek területéhez senki sem mer hozzányúlni. 

Mindennek tükrében nagyon fontosnak találnánk, hogy egy-egy olyan fontos, magas presztízsű, az egész szakma megítélésére hatással bíró beruházás, mint a Pécsi Kodály Központ, vagy más, hasonló nagyságrendű beruházások, felújítások esetében a tervezés fázisa minél szélesebb szakmai egyeztetésen, konzultáción alapuljék, hiszen csak így lenne garantálható, hogy a tervezési fázis után több évvel elkészülő technológiák mindenben kielégítsék a kor igényeit. Ezért javaslom, hogy a MSZTSZ keretein belül jöjjön létre egy olyan bizottság, szekció, amely összefogja a hazai színpadvilágítási tendertervek elkészítését, szakmai garanciát nyújt arra, hogy mindenkor a legkorszerűbb, a megrendelői elképzeléseknek, igényeknek leginkább megfelelő technológiai rendszerek kerüljenek megtervezésre, tendereztetésére.” Fazekas Tamás

 

A világítási rendszer elemei:img_8473_kod___ly_k__zpont

A terem színpadvilágítási eszközeinek java részét a Philips Entertainment Group termékei alkotják, tehát Strand lighting vezérléstechnikai eszközök és Selecon lámpatestek. Vezérlőpultoknak a Strand lighting jelenlegi legnagyobb pultjai kerültek be, egy Light Palette VL 3000 mint főpult, valamint egy Light Palette Classic 3000, mint vészüzemi pult. A fényvetők palettájára két gyártó termékei kerültek, a legtöbb lámpatest, amint említettem a Selecon gyárból származik. Azonban a színpad feletti hangvető panelek közé az olasz Teclumentől származó 100 darab hidegtükörrel szerelt 575W-os alumínium házas, cserélhető lencsés PAR lámpatestet telepítettünk. Sajnos az átadás folyamata sem ment zökkenőmentesen. Ennek egyik fő oka az volt, hogy a városvezetés nem számolt az üzemeltetésnél a technikusi feladatokkal, így nem volt valós kezelőszemélyzet, akinek a rendszert oktatás kíséretében átadhattuk volna. Természetesen már december hónapra és ez évre szerveződtek a koncertek. Annak érdekében, hogy az előadások világítása is zökkenőmentes legyen, az első hónapok üzemeltetési feladatait is elvállalta cégünk, így egy kolléganőnk szinte folyamatosan jelen volt az épületben.

 

Összegzésként úgy vélem, hogy Pécsi Kodály Központ színpadvilágítási rendszere minőségi eszközökből állt össze, megalapozva ezzel a hosszú távú működést, bár a jövőbeli felhasználásokhoz fontos lesz egy komoly intelligens eszközpark felállítása. Reméljük ez is mihamarabb megtörténhet és Pécs városa hosszú ideig egy minden szempontból komoly koncert-, és konferenciaközponttal büszkélkedhet.

(A Színpad magazin cikkje alapján)

[Best_Wordpress_Gallery id=”13″ gal_title=”pécs kodály”]

 

Ezt is látnod kell!

Fénytechnikai kivitelezés a Koreai Kulturális Központban

A központ több belső közösségi tere közül az egyiket kifejezetten prezentációk, valamint zenei és táncos …

Vélemény, hozzászólás?