Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Hogyan válassz lemezjátszót?

Hogyan válassz lemezjátszót?

Egy újszülöttnek minden vicc új – tartja a mondás. E miatt szeretnénk tisztába tenni néhány fogalmat a lemezjátszók körül, ezzel nyújtva segítséget a pályakezdő bakelitforgatóknak.

Hogy megértsd, hogyan is működik egy lemezjátszó, milyen paraméterek jellemzik, először is tisztáznunk kell néhány fogalmat, majd ezek ismeretében megpróbálunk pár lemezjátszót ajánlani nektek.

KOOL892369Sokan úgy gondolják, hogy megtanulnak egy olcsó korin korcsolyázni, és ha bejön nekik, már jól megy, akkor vesznek egy drágábbat. Sajnos az így gondolkodókat el kell keserítenem: rossz korin nem lehet rendesen megtanulni korizni, ráadásul lehet, hogy nem megszereti a sportot, hanem elmegy az egésztől a kedve. És ez a gondolatsor igaz a bakelitforgatókra is.

Nos, akkor csapjunk bele…

Mi a különbség a szíj- és a direkthajtás között?

A szíjhajtású lemezjátszóknál a lemeztányért gumiból készült lapszíj segítségével forgatja meg egy DC motor. Nagy előnye, hogy olcsó az előállítása, így ideális belépőszintű lemezjátszók esetén. Hátránya, hogy idővel a szíj megnyúlik, elkezd csúszni, ráadásul a szíjhajtásnak köszönhetően nagyon kicsi a forgatónyomatéka, ami egy DJ számára hátrányos. Hogy miért? A válasz kézenfekvő. Akkor, amikor minden pillanat számíthat, nem mindegy, hogy milyen gyorsan veszi fel a lemez a kiválasztott fordulatszámot. Ilyen eset a lemez indítása és leállítása, valamint a CUE ponttól indítás. Ugyebár ütemre szeretnél keverni, de egy kisebb nyomatékú lemezjátszónál hiába engeded el jókor a bakelitet, jóval lassabban fog felpörögni, így csúszni fog az ütem. Tehát előre kell gondolkodnod, előbb kell elindítanod, hogy pont addigra érjen oda a most indított ütemed, mint ami már a kifele szól. Nyomatékosabb tányér esetén gyorsabb reakcióra számíthatsz, nem kell egy csomó időt eltöltened az utánállítással.

Miért jó az alul-felül csapágyazott karfelfüggesztés?

A komolyabb karfelfüggesztésnek főleg akkor látod hasznát, ha gyakran scratchelsz. Ugyanis az oda-vissza húzások során az alul csapágyazott kar lötyögősebb, mint a dupla csapágyas, ami igen zavaró.
Minden DJ felszerelése egyedi, különböző magasságú eszközökből tevődik össze. Változik a filc vastagsága, a shell és a rajta elhelyezkedő hangszedő magassága, és ugyebár az egyes hanglemezek vastagsága is, attól függően, hogy hány grammos lemezt nyomtak. Na most a tűk ideálisan 20 fokos szöget zárnak be a lemezzel, így az igazán igényes DJ-k akár lemezenként is állítgatják a toronymagasságot, hogy az ideális szög meg legyen.

torony1

Mi az a tűnyomás?

Tűnyomás alatt gyakorlatilag egy súly adatot értünk, ami azt fejezi ki, hogy a tű hány grammal nyomja a lemez felületét. Egy Hi-Fi pickupnál ez az adat jellemzően 0,5-2 gramm, DJ hangszedőknél 3-5 gramm. Minél nagyobb a tűnyomás, annál nehezebben ugrik ki a tű a barázdából, de persze annál jobban kopik a tű és a lemez is. Valamit valamiért.
A tűnyomás beállítása nagyon egyszerű, első mozzanata a kar kisúlyozása. Ehhez fel kell erősíteni a hangszedőt a kar végére, a másik végén pedig a súlyt annyira becsavarni, hogy a kar lebegjen, vagyis ha a vízszintes állapotból kibillented, akkor bizonyos idő után térjen vissza a nyugalmi állapotába. Ekkor le kell nulláznod a súlyon található beosztást, majd be kell tekerned az általad választott tűnyomást.

Mi az az antiskating?

torony3

 

A barázdában kényszerpályán haladó tűre centrifugális erő hat, ezáltal a barázda egyik oldalát jobban nyomja, mint a másikat. A féloldalas kopást kiküszöbölendő egy ellenirányú erővel kell ezt ellensúlyoznunk. Gyakorlati megvalósítása rém egyszerű: az antiskating mennyiségét ugyanakkorára kell beállítanod, mint amekkorát a tűnyomásnál állítottál be.

Ezt is látnod kell!

Az eső sem árt neki

Az akkumulátoros rendezvényvilágítás egyre népszerűbbé válik. A BeamZ igazi mérföldkövet állított fel a BBP sorozatával. …

Vélemény, hozzászólás?