Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Miért gerjed a lemezjátszóm?

Miért gerjed a lemezjátszóm?

Gyakran előforduló problémára kerestünk megoldást.

pee_plx_1000_hero_whtElőször is állapítsuk meg, hogy valóban gerjed, vagy “csak” búg a készülék mert, a két problémát más-más okozza. A búgás – ami egy 50 Hz-es zúgás, és már nagyon kis hangerőn jelentkezik, valamint a pick-up levétele után is megmarad – csak a hangerő potméter lehúzásával szüntethető meg (ami ugye nem jó megoldás mert akkor a zenét se halljuk). Ezt a problémát általában földelési hiba okozza, és a földkábel csatlakoztatása után meg is szűnik. Ha mégsem, akkor valószínűleg a lemezjátszó belsejében van a hiba, aminek a javítását érdemes szakemberre bízni.

 

A gerjedés kis hangerőn nem jelentkezik, viszont ha elkezdjük feltolni a hangerőt egyre jobban hallatszódik. Ha lehúzzuk a potit vagy levesszük a pick-up-ot, megszűnik.
“Tehát miért is gerjed a lemezjátszóm?” – tehetjük fel a kérdést. Pont azért, amiért a mikrofon is gerjed: túl közel vagyunk a hangfalakhoz vagy túlságosan nagy a hangerő. Azért ez nem ilyen egyszerű, a lemezjátszó gerjedésében ennél több körülmény is közrejátszik:

  • a DJ pult anyaga, minősége, súlya
  • a lemezjátszó anyaga, minősége, súlya
  • a hangfalak távolsága
  • a hangerő

Beszéljünk konkrétabban a lehetséges problémákról.
DJ pult anyaga: ha van rá lehetőség, mindenképp probáljunk márványból, téglából vagy betonból építeni pultot, ami már önmagában hatalmas előre lépes a gerjedés megakadályozásában. Ha ez nem lehetséges akkor mindenképpen nehéz és merev anyagokból építsük meg.
A lemezjátszó anyaga, minősége, súlya: a ma forgalomban lévő lemezjátszók többségének burkolata műanyag vagy fém, illetve ezek keveréke. Minnél nehezebb egy lemezjátszó, annál kevésbé fog gerjedni.
A másik fontos dolog a lemzjátszóknál a talp, ami közvetlenül érintkezik a pulttal. Ennek stabilnak és közben rezgéscsillapítónak is kell lennie. Anyaga legtöbbször gumi szokott lenni.
Ami egy profi lemezjátszó ismérve: legalább 10 kg, vagy e fölötti tömeg (az ennél kisebb súlyú készülékek nem tartoznak a profi kategoriába), stabil rezgésálló gumitalp.
A hangfalak távolsága: Probáljuk meg a hangfalakat a lehető legtávolabb elhelyezni a lemzjátszóktól. Ez persze a monitor ládákra nem vonatkozik, de általában nem is ezek szoktak gerjedni.
A hangerő: Ha az előbbi három dologra oda figyeltünk akkor nyugodtan lehet tolni a hangerőt, ha mégis gerjed akkor vissza kell venni.

Persze nem mindig lehet a legoptimálisabb lehetőségek között dolgozni, de egy-két trükkel lehet segíteni pl: a lemezjátszó általában egy, de lehet, hogy több frekvencián gerjed. Érdemes egy parametrikus EQ-val megkeresni ezeket a frekvenciákat, és kivágni. Ha nagyon sok frekvencián gerjed akkor ez már nem járható út, mert ha sorra kivágjuk ezeket, akkor a hangkép sérülni fog.
Ha ez sem segít, akkor jönnek a mindenféle házi barkács és a gyári megoldások. Sokféle megoldást láttam már, ezek közül az egyik, ami tényleg bevált az, ha a lemezjátszók alá bepakolunk megfelelő méretű, és legalább 3 cm de akár 4-5 cm vastag műkő vagy márványlapot ami csillapítja a pultból érkező rezgéseket.
További alternatíva, ha láncon függesztve van a pult. Ez hasznos, ha mozgó járművön dolgozol (pl. Budapest Parádé), hiszen a lejátszók ilyen pulton elhelyezve nem annyira érzékenyek az oldalirányú behatásokra, azonban a függőleges irányú rezgéseket még így is felveszik. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha egy-egy láncszemet gumikarikára cserélünk ki.
Egy másik és talán a legviccesebb megoldás az, ha a készülék talpai alá fél literes tejes zacskókat helyezünk, ami valószínűleg nem fog olyan jól működni (mert a folyadékok összenyomhatatlanok), viszont jót fognak derülni a bulizók a zacskók láttán.
Gyári megoldás sajnos nem sok létezik, sőt talán csak egy, a Freefloat nevű felfújható alátét, ami talán a tejeszacskó tovább fejlesztett változata. Csodára persze ez sem képes, de sokat tud segíteni ott, ahol más lehetőség már nincs.

FF_FREEFLOAT_OR

Ezt is látnod kell!

Meglepetés kontorller új megjelenéssel: Pioneer DDJ-FLX6

Itt a Pioneer legújabb Dj Kontrollere DDJ-FLX6-os! Egy 4-csatornás Dj kontroller vadonatúj funkciókal határok nélkül! …

Vélemény, hozzászólás?