Legfrissebb tartalom
Főoldal / Fénytechnika / A PC alapú fényvezérlésekről

A PC alapú fényvezérlésekről

Évek óta léteznek és egyre fejlettebbek a PC alapú fényvezérlések, ám a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a felhasználók egyelőre bátortalanok velük szemben. Ezzel a mostani cikkünkkel szeretnénk egy kicsit eloszlatni a kételyeket, legalábbis a Sunlite cég termékeiről.

Napjainkban egy jó fényvezérlő pult átlagos tömege kb. 50 kg, térfogata kb. 400 liter (0,4 m3). Az ára pedig… néhány millió Ft. Egy jó laptop tömege kb. 4 kg, térfogata kb. 5 liter. Kell még egy kis narancsszínű, vagy kék kocka, melynek tömege és térfogata még elmegy kerekítési hibának. Az ára pedig konfigurációtól függően, egy jó laptopot is hozzá számolva, nem több 500 db ezerforintosnál. A szükséges szoftver ingyen letölthető.

A PC alapú fényvezérlés legnagyobb előnyei:

  • egy komoly pult tudása,
  • annak árának töredékéért,
  • hely és súlytakarékosan.

Egy számítógép mindenki számára adott. Egy egyszerű USB-n csatlakozó eszköz segítségével pedig máris DMX ki- és bemeneteket kaptunk. A valóban ingyenesen letölthető szoftver pedig – ha nem is könnyen, de – önállóan is megtanulható. 3D vizualizáció segítségével előre összeállíthatók és tesztelhetők a show-k.

A Sunlite ha nem is egyedüli megalkotója, de mindenképpen egyik úttörője a PC alapú fényvezérlő eszközöknek. Hardver és szoftver fejlesztésük egyaránt letisztult, kifinomult, komoly múlt áll mögöttük.

 

Suite2

sun_tablazat_1A Sunlite Suite 2 (narancssárga) vezérlő és a Suite 2 szoftver elsősorban klubok, élő show-k, rendezvények, mobil DJ és multimédia alkalmazások fényvezérlő feladataira lett fejlesztve. Varázslók és előre programozott effektek segítségével gyorsan szerkeszthetők az előadások.  Egy MIDI kontroller segítségét is igénybe vehetjük még a show lebonyolításához, hiszen a különböző funkciókhoz rendelhetünk hozzá nyomógombokat, vagy potmétereket saját MIDI kontrollerünkről. Egy szalagkábel csatlakozó érintkezőire kötve pedig akár külső gombok segítségével is vezérelhetők funkciói, de erre a portra más rendszer is adhat kontaktust, így szinkronizálható akár pl. egy szökőkút világítása a szelepek működésével.

A hardver Stand Alone módban is használható, ha abszolút biztosak vagyunk benne, hogy nem kell belenyúlni az előadás lebonyolításba. A felmerülő igény – és persze pénztárcánk – szerint választhatjuk ki a megfelelő hardvert, azaz magát a kockát az alábbiak szerint.

big_slesa_ip1Az Easy Stand Alone – kék – kocka és az ESA Pro szoftver már inkább architekturális, építészeti feladatokra van optimalizálva. Önállóan futtatja a beállított programot. Egyes termeket, folyosókat, szobákat, csarnok részeket különböző zónákba sorolhatunk – pl. egy hotelben, vagy bevásárlóközpontban – s a zónák programjai azután önállóan, a beprogramozott idő szerint futnak le. Hardverei 60-tól 1024-ig terjedő számú csatornát vezérelhetnek.

 

Más gyártóknál nem találkoztunk még olyan termékkel, mint a SLESA-IP. Ez egy kimondottan hálózati verzió, melyen nincs USB port, viszont van Ethernet-csatlakozó, azaz Ethernet-hálózaton keresztül, akár távolról is programozhatjuk az eszközt.

 

S.T.I.C.K – azaz Sunlite Touch-sensitive Intelligent Control Keypad

big_stick_ku1A dinamikus épületvilágítások egyre nagyobb számban alkalmaznak DMX vezérelt eszközöket, akár hagyományos fényforrással is, de ma már egyre nagyobb teret hódít magának a LED szinte minden területen.Ezeknek a rendszereknek az igénye hozta létre ezt a készüléket. Olyan, mint egy Easy Stand Alone készülék egy falra szerelhető házban.

Igényes kialakítású, lapos, falra szerelhető kezelőpanel, integrált vezérlővel, érintés érzékeny felülettel, melynek hátterét egyedi igényeink szerint átformálhatjuk, akár úgy, hogy illeszkedjen a falon használt tapétához is. Ideális LED-es RGB, vagy egyéb DMX eszközök vezérléséhez. Mini USB-vel csatlakoztatható a programozáshoz, 2 DMX vonalat tud kezelni. Memóriája mini SD kártya. Hang (zene)vezérlés is lehetséges a beépített mikrofonnak köszönhetően.

A legnagyobb érdekessége viszont egy kis kiegészítő modul, melynek segítségével Ethernet hálózatba big_stick_ethköthető – akár több S.T.I.C.K. is egyszerre – így adott a hálózaton át történő programozás lehetősége. Ez a csomag az RJ45 jelű Ethernet kártyán kívül egy infravörös távirányítót is tartalmaz.

Az igazi plusz, ha ezt WiFi routerre kötjük, hiszen akkor egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével okostelefonokról (iPhone, Google Android, Windows Mobile egyaránt) is vezérelhető.

 

A S.T.I.C.K.-hez használható szoftverek: ESA, ESA PRO, SUITE2 és DMX recorder.

sun_tablazat_2

Időközben megjelent a S.T.I.C.K. második – egyszerűbb -változata is, mely a STICK-GU2 típusjelzést kapta. Igényes megjelenésű, üveg előlapos készülékről van szó, melynek mérete megegyezik a szabványos európai szerelvénymérettel. Minimalista design-al, fekete, vagy fehér kivitelben rendelhető. Tudásában egyszerűbb, mivel bár csak USB-ről programozható az Easy Stand Alone szoftverrel, és csak 128 csatornát tud vezérelni, de kedvezőbb ára miatt remélhetőleg többen fogják ezt a szép vezérlőt választani igényes lakásuk, vagy üzlethelyiségük hangulatvilágításának vezérléséhez.

esa_stick2_1305294004_306_1347893901

Sunlite Suite 2 Basic Classbig_suite2_bcWebshop
Sunlite Easy Stand Alone IP1big_slesa_ip1Webshop

Ezt is látnod kell!

2019-es Eurovíziós Dalfesztivál pro-light oldalról

M&M Production már több éve vezet online naplót az Eurovíziós Dalfesztivál háttérmunkálatairól. Az idén Tel …

Vélemény, hozzászólás?