Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / Az első "stúdióm" / Házi stúdió alapok kezdőknek – Part 1: A számítógép

Házi stúdió alapok kezdőknek – Part 1: A számítógép

Manapság szinte teljesen digitálissá vált a stúdiózás. Az első kérdés ami eszünkbe jut: “Milyen számítógépet vegyünk?” Három fő tényező van, amit figyelembe kell vennünk: hordozhatóság, processzor teljesítmény, mennyi pénzünk van rá. Mindenkinek egyedi igényei vannak, tehát ami a másiknak tökéletesen megfelel, az nem biztos, hogy Neked a legjobb választás. Ezért ezt fogjuk ebben a cikkben kivesézni.

Hordozhatóság – Laptop vagy asztali gép?

Az asztali gépek a mai napig gyorsabbak és jobban testreszabhatóak a hordozható gépeknél, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy több csatlakozási lehetőségünk van, így nem kell felesleges elosztókat, külső USB HUB-okat használnunk. Ha pedig mégis elfogynának a portok, akkor egy USB vagy FireWire kártya segítségével könnyedén bővíthetjük őket. Egyre jobban teret nyer a Thunderbolt névre hallgató új csatlakozó fajta. Ez egy nagyon gyors csatoló felület és egyre több gyártó gyárt ezzel a csatlakozóval hangkártyát. Hasonló elven működik, mint a korábban már megismert FireWire, mivel fűzhető és adatfolyamban kommunikál, az USB csomagos megoldásával szemben. Ez a mai laptopok (ha nem Apple gépről beszélünk) elég elenyésző hányadán található meg.

Sokan félnek attól, hogy zajos lesz az asztali gép a hordozhatóval szemben. Erre már több költséghatékony megoldás is létezik, de akár külön szobába is elhelyezhetjük a gépet és a felvevőeszközöket. Ha fix installt szeretnénk, akkor a tökéletes megoldás a desktop PC!
Hordozható gépet a többcélú felhasználásnál preferáljuk, ha szeretnél egy olyan gépet, amit munkába/suliba tudsz magaddal vinni, és még nem vásároltál, akkor érdemes elgondolkozni, hogy kell-e neked két számítógép.

Processzor, Mac vagy PC?

Szakmai dilemma: “mindig, mindenki a sajátjára esküszik”, így nehéz állást foglalni. Ha a történelmet nézzük, akkor a média csak a Mac-ekkel van tele, mivel az Apple a PRO felhasználókra épített sokáig. Arról nem is beszélve, hogy ha megveszel egy eszközt, akkor nagy valószínűséggel megúszod a telepítgetéssel járó vesződést. Sok eszközgyártó inkább támogatja az eszközöket Windows alatt, viszont ha megveszünk egy Mac-et, legalább 5 évig hozzá sem kell nyúlnunk, mert használható és megbízható gép marad.
Ha PC vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes előre gondolkozni, olyan alaplapot választani, amin már van FireWire/Thunderbolt és sok-sok USB 2.0/3.0 port. A hangkártyák általában 2.0-ás felületen csatlakoznak, és szeretik is a natív csatlakozást, sok esetben a Windows-os gépeknél problémát okozhat a 3.0-ás portra kötött hangkártya. A kontrollereknél már kisebb a hibalehetőség. Mindenképp vegyük figyelembe vásárlásnál, hogy a hangkártyagyártók nem támogatják az AMD platformot, tehát Intel processzorban gondolkodjunk. i3 már kezdetnek jó, de ha hosszú távra tervezünk, érdemes i5-ös processzorban, és inkább a 4 magos verziókban gondolkodni. Minimum 4GB RAM-ot várnak el általában a gyártók, de 8GB az ajánlott.
A rendszert a gyors elérések miatt érdemes SSD-n tárolni, a hangmintáinkkal és felvételeinkkel ne terheljük az SSD-t, mert ugye azok nagy helyet foglalnak, de merevlemezből mindenképp nagy fordulatszámú, sok cache-el rendelkezőt válasszunk. Ebben az esetben akár a kevesebb-több elv is működhet, vegyünk inkább egy kisebb, de gyorsabb lemezt, archiváláshoz pedig egy nagyobbat, de lassabbat. Ha még gyorsítani szeretnénk a merevlemezeink sebességén, össze is fűzhetjük őket RAID-be.

Mennyi?
A fenti iránymutatások alapján mindenki a pénztárcájához tudja igazítani a konfigurációt, reméljük tudtunk segíteni nektek a választáshoz.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?