Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Itt a Traktor Pro 2.11. Beta: Ableton Link és Remix Deck Step Sequencer!

Itt a Traktor Pro 2.11. Beta: Ableton Link és Remix Deck Step Sequencer!

Kb. egy éve annak, hogy jelentős frissítésen esett át a Traktor szoftver, de a mai nappal végre ismét beszámolhatunk egy hasonló dologról a Traktor Pro 2.11 public beta verziójának esetében. Ezek a pedig a következők: Ableton Link integráció és MIDI-mappolható Remix Deck step sequencer!

Ableton Link integráció

screen-shot-2016-09-29-at-2-56-47-pm

Úgy néz ki, hogy lassan minden profi DJ-szoftver beleugrik ebbe, ami igazán jó hír számunkra. Ha nem lenne világos valakinek, mi is ez, talán a legegyszerűbben így fogalmazhatjuk meg: sebesség szinkronizáló protocol, ami egy eszközön egy időben futtatott szoftverek/applikációk között működik, valamint vezetéknélküli kapcsolaton keresztül több ilyen eszközt is összeszinkronizál. Ez az új béta Traktor szoftver esetében azt jelenti, hogy a Traktor-on belüli sebesség állítással a többi épp futtatott szoftver sebessége is változik. Íme a szoftverek listája, amiknél már használható ez a funkció.

Ha a béta szoftver telepítése után bekapcsolnád ezt a “fícsört”, a következőket kell tenned:

  • A Traktor fenti header-jén bal oldalt láthatsz egy “LINK” felíratú világító gombot
  • Miután rákattintottunk a Master Clock sebességét automatikusan felveszi a LINK
  • Ezek után már láthatjuk közvetlenül a LINK mellett az épp aktuális Master sebességünket
  • Majd a LINK automatikusan megtalálja az épp a háttérben futó, szintén LINK funkcióval ellátott szoftvert/alkalmazást vezetékes vagy vezetéknélküli hálozatokon keresztül

Itt jegyeznénk meg, hogy a LINK kapcsolat szintén működik Serato-val, Ableton Live-al és iMaschine-nel és reméljük hamarosan Maschine-nel is fog majd.

A Traktor az ütemszinkronizációt mindig a legközelebbi ütemhez igazítja, viszont a LINK funkció bekapcsolását követően a többi épp futó alkalmazás (Ableton Live, Serato DJ és iMaschine) ütem egységeinek (bar) első kezdőütemét határozza meg.

A tradícionális Midi-clock szinkronizáláson túl, nagyon kíváncsiak vagyunk mennyire is megbízható ez az Ableton Link funkció. Mondjuk erre pont jó lenne egy Traktor <> Ableton <> Serato tesztelése.

Remix Deck Step Sequencer

Sequence-eres Remix Deck-ek a Traktor-ban? Ez már régi hírnek számít a Midi Fighter Twister tulajdonosok számára, de úgy néz ki a Native Instruments beépítette a saját fejlesztését, közvetlenül a Traktor szoftverbe.

Jelenleg még nincs külön felhasználói felülete a sequencer funkciónak, de úgy látszik, hogy az NI a Stems-el együtt ezt is először az S8/D2/F1 kontrollerekkel teszi kompatibilissé.

s8stepsequencer

Ha van a birtokodban Kontrol F1, D2 vagy S8, akkor jó hírünk van számodra, mert ez a béta verzió tartalmazza a hozzájuk tartozó midi-mapping gombkiosztásokat, de ha más fajta kontrollered van az sem baj, elkészítheted magad a kiosztást a Controller Manager-ben.

screen-shot-2016-09-29-at-2-58-34-pmÍme néhány észrevételünk az új  Step Sequencer-el kapcsolatban:

  • A Sequencer lejátszás a dekk lejátszástól független (ez egy kicsit idegesítő)
  • A “per-deck swing control” funkció nagyon jól működik
  • Nincs step-enkénti hangerő állítás
  • A sequencer-nek alapértelmezetten 8db. step-je van slot-onként, de kibővíthető akár 16-ra is
  • Nincs mód 1 bar-on (4 ütem) túl kiterjeszteni a sequence hosszt
  • Nem lehet elmenteni a sequence beállítások Remix Set-enként

Hogyan töltheted le a Traktor 2.11 Public Beta verzióját?

Ezen a közvetlen linken találhatjátok meg a Traktor 2.11 Public Beta verzióját.

FIGYELEM!

Mindenki csak saját felelősségére használja ezt a béta verziót is éles helyzetben, munkavégzéshez. Amennyiben mégis szeretnél visszatérni a Traktor egy régebbi verziójára, kövesd az itt található leírást.

Forrás: djtechtools.com

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?