Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Allen and Heath / Egyszerűen, zenekari kerverő

Egyszerűen, zenekari kerverő

Amikor keverő vásárlása előtt áll az ember, akkor rengeteg kérdés merül fel a megfelelő típus kiválasztásáig. Ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani néhány alap tudnivalóval.

Zenekari keverő

Néhány fontosabb kérdés amit feltételn tisztázni szükséges:

  • Mit is akarok csinálni?
  • Effektes legyen?
  • Hány csatornára van szükség?
  • Mit akarok rákötni?
  • Analóg vagy digit keverő?
  • Legyen benne hangkártya vagy ne?

Alapok áttekintése

Minden egyes keverőpult három részből áll: bemeneti egység, keverő egység, kimeneti rész. A bemeneti egységbe érkeznek a feldolgozandó jelek. A keverőrészben az egyes csatornák jelszintjeit és egyébb paramétereit (pl. EQ, balance, AUX) lehet állítnai. A kimeneti fokozat pedig a jeltovábbítására van lehetőség. Máskik megközelítésben, van legalább 1db mikrofon és legalább 1 vonalszintű bemenete valamint 2 kimenete ami 1db MAIN és egy monitorozásra szolgáló fejhallgató csatlakoztatásból áll.

Zenekari keverő

Ahogy haladunk a felfele, a keverők tudása és ára úgy fog (sajnos nem mindíg arányosan) növekedni. Melyik kerverőpult mire használható?

Egyszerű, kisformátumú keverő

Ha egy egyszerű keverőpultotra van szükség, olyanra amit bárokban, konferencián és házi kis stúdióban is lehet használni, akkor körülbelül 10 csatorna az ami maximum szükséges.
Tehát elegendő a kisformátumú keverő egy átlagos felhasználásra. Aki szeretne modern világ vívmányaival dolgozni, annak pedig ott vannak a hasonló tudású digitális keverők is.
Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a felhasználás közben szükség van e a csatornánkénti monitorozásra, és az effektelésre. Ezek az egyszerű keverők 19″-os rackes kivitelben is készülhetnek.

Nagyformátumú keverő

Nagyformátumú keverőre általában akkor van szükség ha több hangszerrel és vokállal kell dolgozni. Ilyen esetben simán szükség lehet 12-16 vagy akár több csatornára is. Az ilyen eszközök rendelkeznek továbbá legalább kettő vagy akár négy send-del, ezekből kettőt a független monitor útra és kettőt pedig effektútra lehet használni. Ilyen keverőre legtöbször nagyobb stúdiókban, színházakban és rendezvényeken, koncerteken van szükség.

Zenekari keverő

Néhány keverő USB-s audióinterfésszel is fel van szerelve, a beépített hankártya lehetőséget ad arra, hogy számítógépről lehessen bejátszani vagy akár rögzíteni az összegzett jelrendszert.

Végezetül néhány márka amire mindenféle képen érdemes odafigyelni:
Allen&Heath, Soundcraft, Midas, Behringer

Itt szeretnénk fehívni a figyelmet egy korábbi cikkünkre, melyben az Allen&Heath ZED szériájáról leht többet olvasni.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …