Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / CDJ-2000NXS2 és DJM-900NXS2 bemutató első kézből!

CDJ-2000NXS2 és DJM-900NXS2 bemutató első kézből!

A legnépszerűbb termékek a NAMM-on kétség kívül a Pioneer újdonságai voltak. A DjTechTools csapatának volt szerencséje közelebbről is szemügyre venni a lejátszót és a keverőt, a következőekben az ő tapasztalataikat olvashatjátok!

CDJ-2000NXS2

cdj-2000-nxs2-640x364

A CDJ-2000 2009-ben jelent meg, a CDJ-2000NXS  2012-ben, az új NXS2-re pedig 2016-ig kellett várni. Ha a fejlesztéseket vesszük figyelembe, minden egyes generáció újult, különböző sajátosságokkal látták el, azonban az alap minden esetben ugyanaz maradt.

djm-900nxs2-screen

A legnagyobb és egyben legjobban felismerhető újítás a CDJ-2000NXS2-n a lejátszó felső harmadában keresendő, mégpedig a megújult 7″ nagyságú érintőképernyő és a mellette lévő kereső szekció dizájn-beli frissítése. A ‘kereső potméter’ használata nem okoz fejtörést, ha találkoztál már régebbi CDJ-kkel, azonban a körülötte lévő 4 gomb ebben a felállásban már újdonság:

 • Back: navigálásra szolgál a menün belül (csak úgy mint a régebbi modelleknél)
 • Tag Track/Remove: hozzáteszi az adott zenét egy ideiglenes playlist-hez
 • Shortcut: visszatér az adott browser képernyőre (egyénileg beállítható)
 • Track Filter: aktiválja az új browser menüt: osztályzat, szín, BPM vagy kulcs szerint tudjuk a zenei kollekciót szűrni

CDJ-2000-nxs-touch-screen-track-filter-e1453698084395-640x352

Az érintőképernyő maga nagyon jól működik, de nem érezzük feltétlen szükségességét, nem úgy mint az XDJ-1000-n, ahol az olyan funkcióknak mint a Loop, Beatjump vagy Sync-nek nem volt fizikai vezérlésre lehetőség. Azonban néhány érv szól a kijelző mellett is:

 • a gyártó eltüntette a kijelző alatti touchstrip-et, ha a zenén belül szeretnénk ugrálni ezt hullámformán belül a kijelzőn megtehetjük
 • a beépített QWERTY billentyűzet felgyorsítja a keresést ha egyszerűen beütjük az előadó nevét vagy a szám címét
 • a Track Filter menüben a paraméterek kiválasztása a kijelzőn sokkal könnyebb

phase-meter

Az új phase meter (mely a régi lejátszóknál csak opcionálisan választható volt) felüdülés lesz ha valaha Serato DJ-t használtál (vagy olyan szoftvert ahol a hanghullámok közvetlenül egymás mellett látszódnak). Elődjéhez képest sokkal pontosabb lett.

transport-controls-cdj-2000nxs2

Kiemelnénk továbbá néhány funkciót, melyek használata még egyedibbé teszi majd a szettet:

 • Slip Reverse: a James Zabiela inspirált effekt, a DJ választhat slip és reverse playback között, nagyon hasznos lehet különösen vokálnál alkalmazva
 • Quick Loop Button: mostantól egyszerűen létrehozhatunk instant loop-ot: egy nyomással 4 beat, hosszan nyomva 8 beat

Ráadásul a DDJ-SP1 mostantól csatlakoztatható a lejátszókkal: USB porton keresztül, maximálisan 4 CDJ vezérlésre alkalmas. (loopolás, extra cue pontok, sync aktiválása)

CD lejátszó, még mindig??

cdj-2000-nxs2-cd-drive

Több ízben tárgyaltuk már, hogy mennyire van létjogosultsága a napjainkban zajló USB-rekordbox forradalomban egy CD lejátszónak. A Pioneer szerint a CD egy másodlagos megoldást, kvázi ‘B’ tervet kínál abban az esetben ha az USB cserben hagyna. Úgy tűnik, ezen még jó ideig nem változtat a gyártó, hiszen az új Tour szérián is megtalálható a CD funkció.

Az egyik legnehezebb pont a tesztelés során a hangminőség volt, hiszen egy alapvetően zajos környezetben, alacsony hangerő mellett ez szinte lehetetlen. Az előzetes infókból már tudjuk, hogy az új CDJ-2000NXS2 támogatja a FLAC formátumot, 64 bites processzor és megújult hangkártya dolgozik benne, azonban ennek az elemzése még várat magára.

DJM-900NXS2

djm-900-nxs-640x364

A 4 csatornás DJM mixer évek óta megtalálható szinte minden DJ pultban, a fejlődés itt is generációk óta nyomon követhető, akárcsak a CDJ esetében. Color és Beat effektek a DJM-800-ban 2006-ban, beépített hangkártyával érkezett a DJM-900NXS 2011-ben, Serato támogatás a DJM-900SRT-ben 2013-ban, végül a DJM-900NXS2 mely szintén sok-sok újdonságot hordoz magában.

Effekt újítások/változások

isolated-fx-DJM-900NXS2

 • EQ alapú effektezés: segítségével a DJ kiválaszthatja mely frekvenciákra akarja alkalmazni az adott effektet
 • Color FX potméter: az egyik leghasznosabb újítás, a Color effektek intenzitása állítható
 • Új Beat effektek: a két legfontosabb: Ping Pong Delay és a Helix (mely kicsit emlékeztet a régi Spiral-ra)

 • Beat FX Touch Strip: a touch strip-et kiszélesítették, és érdekes szerepet kap pl a Reverb esetében (lásd a fenti videót)

Dedikált Send/Return FX

send-return-640x319

Egy újabb nagyszerű újítás, hiszen a Send/Return FX használata a régebbi keverők esetében a Beat FX-en keresztül volt lehetséges. Váltogatni ez és a többi Beat effekt között egy kisebb káosz volt. Az USB port a send/return mellett is rendkívül hasznos, gyakorlati példán keresztül: az iPad-re megjelent RMX-1000 applikáció könnyedén használható ezen keresztül.

MagVel crossfader

A Pioneer tovább vitte a DJM-S9-ben bemutatott ‘bakelit-orientált’ crossfadert, aminek mi kimondottan örülünk! Ami még nagyszerűbb lenne, ha a crossfader karakterisztikája még jobban vezérelhető lenne – akár a menüben digitálisan.

Összegzés

Az NXS2 család számos olyan újítást hozott mely a DJ-k számára hasznosnak bizonyulhat, azonban az árcetlit megpillantva (2199 dollár) egy kisebb anyagi csődöt jelenthet legtöbbünk számára. Öröm az ürömben, hogy feltehetően a februári boltokba kerülést követően a régi lejátszók és keverők kedvezőbb árúak lesznek.

Forrás: djtechtools.com

 

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?