Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Serato + Soundswitch = Kreativitás kimaxolva, de jó ez?

Serato + Soundswitch = Kreativitás kimaxolva, de jó ez?

A Serato összeállva a OneSixOne Ltd.-vel egy igen érdekes dolgot jelentet meg néhány hónapon belül. Készítettek egy speciális DMX vezérlőt, amely egy szoftver segítségével “beszélget” a Serato DJ programmal, és vezérli a fénytechnikai eszközöket ennek megfelelően, így lényegében – alig merem leírni – nincs szükség fénytechnikusra a buliban.
Még mielőtt a fényesek elkezdenék kiegyenesíteni a kaszát megjegyezném, azért ez a dolog nem ilyen egyszerű.

Készítettek néhány videót is arról, hogy hogyan fog működni a rendszer. Az első egy kis ízelítő, a második már tartalmasabb:

 

Azt gondoljuk az ötlet maga remek, hiszen adott a számítógép ami egy DJ szoftver használata közben bőven kiszolgálhat még más alkalmazásokat, miért is ne lehetne ez a fényért felelős szoftverünk alapja is?

A videót elnézve a felület a megszokott egyszerű Serato design-t kapta, amivel senkinek nem lehet gondja, hiszen mindig is az egyszerűségre törekedtek. Alapvetően szerkesztő és show módot különböztethetünk majd meg, így külön programrész felel az elkészítésért és a lejátszásért. A dolgok neheze azonban itt következik. Ahogyan a videóból is látszik, a fények játéka a trackekhez kötve alakul, a szerkesztés menete gyakorlatilag a hullámformát követő előre beállított pontokhoz hozzárendelt képek elkészítéséből áll. Minden egyes ponton ahol valamilyen változást szeretnénk a fényben ott külön kell megadnunk a paramétereket: melyik unit milyen feladatot hajtson végre.

Ennek tükrében belegondoltunk, mekkora feladatot jelent mondjuk csak egy 2 órás szettünk fénytechnikai programozása. Mindenek előtt ki kell jelentenünk, hogy a DJnek ahhoz, hogy ezt az eszközt használni tudja, ismernie kell az összes eszközt a helyszínen, az összes DMX címmel együtt (Kb. tehát akkor tudod jól használni, ha tiéd a teljes technika)!

soundswitch
Ha azt vesszük alapul, hogy a két óra alatt kb. 35 dalt fogunk lejátszani és a programozás – hangsúlyozom a mi megítélésünk szerint és kb 8! lámpát alapul véve – trackenként minimálisan 20 percet vesz igénybe. Ha ezzel kalkulálunk tovább, akkor a végeredmény valahol 11,5 óra környékén lesz, ez azért nem kevés idő azt gondoljuk, rádásul 8 lámpa az azért nem túl sok látványelem manapság.

Lejátszás módban, amikor már a serato DJben betöltjük a dalokat akkor már az előre elkészített show párhuzamosan “játszódik” a trackekkel. Gondolj csak bele, micsoda villogás lesz ha scratchelsz közben! Érdekes dolgokat lehet majd kihozni belőle.

Nem szeretnénk buta következtetéseket levonni egy videó alapján, az talán igaz lehet, hogy rengeteg idő lesz összerakni egy valóban szép szettet. Várjuk a készüléket, hogy mielőbb tapasztaljunk is és akkor visszajövünk a kiadós elemzéssel.

Ezt is látnod kell!

Új groove box a Novationtől

A forma és a dizájn ismerősnek tűnik, tipikus Circuit, mely a 2020-as stílushoz lett igazítva. …

Vélemény, hozzászólás?