Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hírek / Bakelitlejátszó uralom?

Bakelitlejátszó uralom?

Érdekes vizsgálatba kezdett a Dj Tech Tools csapata, mely kapcsolódik a manapság oly sokszor hangoztatott bakelit forradalomhoz. A lemezeladások egyértelműen növekedőben vannak. Az egyetlen olyan fizikai hanghordozó, melyek az elmúlt öt évben növekedést tudtak produkálni. Íme a tavalyi év adatai és trendjei!

Lemezjátszó vs. CDJ

Az idei év elmúlt néhány hónapjának bakelit illetve CD lejátszó eladásai. Forrás: DjTechTools
Az idei év elmúlt néhány hónapjának bakelit illetve CD lejátszó eladásai. A pontos számadatok és tengelyek feltüntetésének hiányában, a diagram csak szemléltető jellegű. Forrás: DjTechTools

A 2016 májusi amerikai adatokat megvizsgálva megállapítható, hogy a lemezjátszó eladások egy 14%-os piaci részesedést tudtak elérni a DJ eszközök piacán. Összehasonlításképp, ez az adat a CD lejátszók esetében 6.3% (az abszolút nyertes DJ kontrollerek 42%-os aránya). A múltbéli eladási adatokból követeztethetünk arra, hogy ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen hatások váltották ki ezt a szignifikáns növekedést.

Hatás 1.

A lemezjátszók széles skáláját vizsgálja az eladási statisztika. Tehát az olyan alacsonyabb árú OEM Technics stílusú lejátszók, melyet például az Audio Technica is gyárt, nagy valószínűséggel az olyan felhasználóhoz kerül aki nem DJ célra, mintsem otthoni felhasználásra keres lejátszót. Így a vizsgálatot nem szűkíthetjük le kizárólag a DJ használatra, mely jelentősen kibővíti a felhasználói bázist ezzel együtt az eladott darabszámot is.

Emellett a cikk elején említett lemez eladások is közvetlen hatással vannak a lemezjátszó keresletre, melyet az alábbi összehasonlító diagram szemléltet a legjobban:

Forrás: The New York Times
Forrás: The New York Times

Azonban az, hogy egy lemezjátszó alacsonyabb árú, még nem jelenti azt, hogy ne használhatnák DJ-k is. Hallottál már a hordozhatóságról?

Hatás 2.

Az egyik legnépszerűbb lejátszó a statisztikák szerint az elemmel is működtethető Numark PT01 volt. A PT01 ára 99 dollár  (körülbelül 28 000 Ft) és az egyik legnépszerűbb képviselője az úgynevezett “hordozható forradalomnak”. Ez az egyre növekvő számú lemezjátszó fanatikus csoport, akik kreativitásukat formabontó módon, többnyire minél különlegesebb helyszínen, a szabadban engedik útjára. Ehhez az említett lemezjátszón túl, egy standalone crossfaderre valamint egy laptopra/telefonra/MP3 lejátszóra van szükségük:

Az egyeduralkodó DJ kontrollerek

Képernyőfotó 2016-07-31 - 7.58.54

A lemezjátszók a növekvő eladások ellenére, a számok szerint még megközelíteni sem tudják a digitális DJ kontrollerek népszerűségét. Mi ennek az oka? Csak néhány alapvető feltételezés válaszolhat a kérdésünkre:

  • A DJ-nek nincs szükséges semmi másra, amennyiben a kontrollert választja. A szoftver a legtöbb esetben mellékelve van, és a zenei kollekciót is elég digitálisan gyűjteni. Ezzel szemben a lemezjátszók esetében szükség van keverőre és lemezekre (vagy legalábbis egy DVS rendszerre).
  • Az újhullámos lemezlovasok száma még mindig nagyon magas. A “DJ lét” sok zenei szerelmes számára még mindig jól mutató hivatás, számukra a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás szükséges, hogy elindíthassák karrierjüket.
  • Ahhoz, hogy lemezjátszóról tudj zenélni, legalább két darabra lesz szükséged. A két lejátszó együttes ára sok esetben meghaladja egy nagyobb tudású DJ kontrollerét.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Te milyen DJ technikára ruházol be várhatóan a közel jövőben?

Forrás: Dj Tech Tools

Ezt is látnod kell!

Új groove box a Novationtől

A forma és a dizájn ismerősnek tűnik, tipikus Circuit, mely a 2020-as stílushoz lett igazítva. …

Vélemény, hozzászólás?