Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hangtechnika / Erősítők / OUTLINE X4 ÉS X8 VÉGFOKOK

OUTLINE X4 ÉS X8 VÉGFOKOK

Ahogyan már évtizedek óta, az új X sorozatú Outline végfokok is alapjaiban a Powersoft fejlesztései. Az olaszországi Florence városában alkotó Powersoft cég a piac egyik legmeghatározóbb elektronika innovátora. Az „X” jelölés a Powersoft végfokok 10. generációját jelöli, de a specifikációkat megismerve egyet fogunk érteni abban, hogy mindennapos karácsonyt is jelent a velük való együttélés a felhasználók számára.

Outline X4 és X8 végfokok

Tulajdonságai alapján egyértelműen a jövő erősítőjét sikerült megalkotnia Claudio Lastruccifejlesztőmérnöknek és csapatának. A 20 évnyi D-osztályú végfok fejlesztés gyümölcseként számos korábbi, még gyártásban lévő modell mellé került be a Powersoft kereskedők és az OEM partnerek, így az Outlineválasztékba is az X-sorozat.

Az új Outline X sorozatú végfokok az Armonia szoftveren keresztül, iOS eszközökről is vezérelhetők.

 A hardver:

Az X-szériás végfokok teljesítménye brutális! Az X4 összesen 20.000 Watt, csatornánként 5kW teljesítményű, 1U magas, 15kg tömegű készülékházba épített erőmű.

Az X-8 minden paraméterében pont a kétszerese a kistestvérnek. 8-csatorna, 2U méretű házban, csatornánként 5kW, összesen 40.000Watt (!) teljesítményű, akár 2 Ohm terhelésig merülni képes szörnyeteg.

A fentebbi paraméterek mellett, a Powersoft fejlesztők a megszokott, előremutatóan innovatív szolgáltatásokkal is felvértezték az X végfokokat.

Az AES-3 digitális és analóg multi bemenetek mellett 2 db redundáns Dante körrel is bővíthető a végfok. Az ARM Cortex A-8 processzorokra épülő DSP processzor (EQ, frekvenciaváltó, dinamika szabályzás) és a TI C6000 DSP platform sokoldalú digitális mátrixá varázsolják a ki-, és bemenetek sokaságát. A beépített öndiagnosztika szolgáltatás figyeli a rendszer működését és akár e-mail riportokat is képes küldeni annak állapotáról.

Az igazi mélyrepülés a táp oldalra tekintve kezdődik. A Powersoft X egy extrém flexibilis és biztonságos, igazi bolond biztos kapcsolóüzemű tápegységre épül. A táp bármiféle külső felhasználói beavatkozás nélkül alkalmazkodik az egyfázisos, kettős-, ás háromfázisú tápellátáshoz, 80-460 V feszültséghatárok között!!!

A fentebbi paramétereknek köszönhetően a Powersoft valós idejű PFC technológiája gyakorlatilag mindenféle hangerősítési feladatra alkalmassá teszi az X végfokokat. Legyen szó alacsonyimpedanciás hangosítási, vagy magas impedanciás erősítést igénylő épülethangosítási alkalmazásokról.

Az új erősítők csillapítási tényezői (damping factor) is megérnek egy misét. A reaktív terhelés jellemzője, hogy minden egyes az erősítőtől  érkező teljesítmény löket, ellentétes reakciót vált ki a hangszórók irányából (Visszacsatolás – “back EMF”). Az erősítők alacsony kimeneti impedanciája és a negatív visszacsatolás megnöveli az erősítők hangszórók felett gyakorolt dominanciáját, azaz damping faktorát, amely a meghatározás szerint a hangszóró impedancia és az erősítő kimeneti impedancia hányadosa. Az új Powersoft modulok innovációja, hogy a hangszórók felől érkező önindukciót, az áramkör újra töltésére használják, mint ahogy az elektromos autók (pl. egy Tesla) teszik beépített akkumulátoraikkal. Ennek a megoldásnak is köszönhető az X-sorozatú erősítők magas hatékonysága. Emellett a végfok további szabályozható visszacsatolási tényezőket is figyel, amelyekkel kompenzálni lehet a kábelek hosszát, ezzel lényegében kivonva azok csillapítási tényezőjét az egyenletből. Az erősítő visszacsatolás diagnosztikai rendszere eléggé érzékeny ahhoz, hogy pontosan mérje és megjegyezze a hangszórók impedanciáját és kompenzálja a hangszórókra hátulról érkező hanghullám visszaverődések hatását.

A fizikális részletek tervezésekor is figyelmes munkát végeztek a fejlesztők. A megbízhatóságot a technológiai, hőkezelési és mechanikai tulajdonságok együttvéve biztosítják. Az X erősítők hátlapja extra erősítést kapott a hálózati és a Dante bemeneteknél is. Az előlap felől szűrővel ellátott, a hátlap felé kivezetett  vezérelt ventillátoros léghűtés gondoskodik az erősítő megfelelő működési hőmérsékletéről. Az erősítők egymásra helyezve tornyozva (stackelve) is használhatók.

A szoftver:

Az X sorozatban egy új adaptív operációs rendszer mutatkozott be, amely több teszt ponton is aktívan monitorozza az erősítőt. Minden kimenő csatorna teljesítménye mérve, processzálva van és összehasonlításra kerül a hálózatról felvett árammal. A rendszer elég adatot gyűjt a háttértárolókban gyűjtött és a hálózatról rendelkezésre álló energiáról egyaránt.  Az erősítő védve van a túlfeszültségtől, túláramtól, túlmelegedéstől, rövidzáraktól és a túlvezérléstől egyaránt. A bemeneteken szubszónikus és  VHF szűrés dolgozik.

A paraméter beállítások a más Powersoft erősítőknél is  már megszokott Armonia Pro Audio Suite szoftver környezetben végezhetők el. A rendszer Wi-Fi kapcsolaton keresztül, okostelefonnal és tablettel is vezérelhető. A 100Mbps és Gigabit Ethernet csatlakozásának köszönhetően a végfokok könnyedén integrálható a meglévő digitális infrastruktúrába.

Az eddig leírtak mind a Powersoft X sorozatú végfokairól szólnak. Jogos a kérdés mitől lesz az X4 és az X8 az Outline saját márkajelzésű erősítője? A válasz az, hogy az új Outline X végfokok DSP-be égetett szoftvere az bresciai cég saját szűrőit és hangfalválasztékának kombinációjához elkészített gyári presetteket tartalmaz.

A X sorozatú végfokok hatásfoka és ereje döbbenetes. Egyetlen X8-as végfokkal egy teljes 3-utas P.A. rendszert és akár 2db mélysugárzót ki lehet hajtani. Mindezt egy 2U magas dobozzal művelhetjük!

(Nem kell túlságosan messzire visszautazni az időben Marty McFly-al, hogy megjelenjen előttünk a kép, hogy 40.000 Wattnyi teljesítményhez hány darab nagyteljesítményű végfokra volt eddig szükségünk.)

Nagy tömegű, nagy fogyasztású, körülményes, kábeldzsungellel összemadzagolt konténerek helyett egyetlen standard méretű erősítővel egy több ezer nézős  rendezvény közönségét szolgálhatjuk ki a kristálytiszta hangú, alacsony torzítású, nagy headroom tartalékkal rendelkező erősítőkkel.

Az új Powersoft X végfokok minőségét semmi nem mutatja jobban, mint hogy az elmúlt 1,5 évben olyan meghatározó eseményeken bizonyítottak, mint a Grammy díjátadó, vagy a New Yorki Times Square Újévi ünnepsége.

Az Outline X végfok variációk nettó listaárai:

  • X8 DANTE modullal – 10.000€
  • X8 DANTE modul nélkül – 9.000€
  • X4 DANTE modullal – 6.500€
  • X4 DANTE modul nélkül – 5.500€

Powersoft X sorozat bemutató videó:

Forrás:

Hanghír

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?