Legfrissebb tartalom
Főoldal / Fénytechnika / LED / LED-es tévhitek…

LED-es tévhitek…

Beszélgettem színházi szakemberekkel, világítási mérnökökkel, és ismét meg kellett állapítanom, hogy 2015-höz közeledvén tovább élnek azok a tévhitek a szakmabeliekben is, amelyek már hosszú évek óta igencsak távol állnak a valóságtól. Gondoltam összeírom a leggyakrabban ismétlődő tévheteket és cáfolatukat:

1. tévhit: A LED-ek csak 5-6000 Kelvines (hideg) fényben világítanak rendesen…

Cáfolat: már évek óta léteznek kiváló minőségű 2700-3000-4200 Kelvines LED-ek, melyek halogénhez hasonló fényminőséget biztosítanak. Ráadásul az utóbbi 1-2 évben a korábbi hatásfok-különbség is megszűnt: az alacsony színhőmérsékletű LED-ek utolérték a hideg fényűeket, és ezek is 100 lumen/Watt, vagy ahhoz közeli hatásfokot tudnak (persze, ha nem a kínai vackokról beszélünk), ráadásul egész magas CRI (színvisszaadás-minőség) mellett!

2. tévhit: A LED-ek nem tudnak szép fehéret világítani, szürkítik az arcbőrt

Cáfolat: Ma már CRI 95 fölötti LED-ek is könnyedén elérhetők, ezek pedig halogén minőségű fényt bocsájtanak ki, de a 85-90-es CRI-vel rendelkező LED-ek is szép megvilágítást biztosítanak, akár emberi arcról, akár más felületről, bármilyen színről is legyen szó. Tény, 5-10 évvel ezelőtt sok magas színhőmérsékletű (5-6-7 ezer K-s), és nagyon alacsony CRI-s (akár 50 alatti, de 60-70-nél nem magasabb) LED-es lámpáról próbálták sokan bebizonyítani, hogy ezek milyen jól alkalmazhatók színpadvilágításra is. Igazából ezek, az akkori “fogadatlan prókátorok” okozzák ezt a mai napig élő tévhitet.

3. tévhit: A LED-ek furcsa árnyékokat vetnek, ezért színpadon nem alkalmazhatók

Cáfolat: A mai színpadra szánt LED-es fényvetők már ugyanolyan optikai rendszereket alkalmaznak, mint az izzó alapú lámpák, így fényük, árnyékaik is teljesen megegyeznek a megszokottakkal. De az olcsóbb, láthatóan több LED-ből álló lámpák árnyékaitól sem kell megijedni: ma már az integrált RGBW vagy RGBA LED-ekkel a régi, színes árnyékoknak teljesen leáldozott. Tény, ezen lámpáknál (pl. LED-PAR-ok) a sok fényforrásból következően bizonyos háttér-megvilágított tárgy-fényvető távolság párosítások esetén lehetnek többszörös árnyék-csíkok, de ezek több lámpával, a távolságok módosításával mindig könnyedén orvosolhatók!

4. tévhit: A LED-es lámpák nem dimmerelhetők le teljesen, az alsó tartományban rosszul viselik a dimmelést

Cáfolat: Tény, ilyen is volt évekkel ezelőtt, sőt, a nagyon gagyi, olcsó lámpák esetén még ma is előfordul, de a minőségi eszközök már réges-régóta tudják a 0%-ig lineáris, minőségi ledimmelést úgy, hogy a legalsó tartományban is villogás- és fokozatmentesen, tökéletesen szabályozható marad a fény. Az igazán profi eszközök pedig már 16 bites dimmelést is tudnak és ez a legalsó tartományban is működik!

5. (részben) tévhit: A LED-es lámpák fénye furcsa ledimmelés közben

(részbeni) cáfolat: Az emberi szem megszokta, hogy a ledimmelés alsó fázisában folyamatosan és gyorsulva csökken a színhőmérséklet, és ezt a LED-ek automatikusan nem produkálják. Ez olyan érzést ad, mintha kis fényerőn nőne a színhőmérsékletük, azaz egyre hidegebb lenne a fényük. Ez persze nem igaz, de a szemünk-agyunk így érzékeli. Megoldást kínálnak erre a színes, vagy hangolható fehér LED-ekkel szerelt, profi fényvetők, melyek vagy rendelkeznek beépített színhőmérséklet korrekcióval, amely dimmelés közben teljesíti ezt az elvárást, vagy legalábbis a kezelőnek lehetősége van úgy programozni ezeket a lámpákat, hogy a ledimmelés közben csökkenjen a színhőmérsékletük (pl. a vörös vagy/és amber-sárga komponenst lassabban csökkenti), így szimulálva a hagyományos izzó viselkedését.

6. tévhit: Minden LED-es lámpának más a színe, nem összehangolhatók, azonos színek különböző eszközökkel kikeverhetetlenek

Cáfolat: Amióta vanak színkeverésre alkalmas lámpák, azóta probléma ez, nem a LED-ekkel kezdődött… Persze ettől még nem vagyunk boldogabbak, de ez tény. A LED-ek annyival előnyösebbek ebből a szempontból, hogy az RGBxx színkeverésből adódóan szoftveresen a színkülönbségek (melyek a különböző gyártmányú, szériájú, spektrumú LED-ekből, azok öregedéséből, ill. a meghajtó elektronikák közötti különbségekből adódnak) szoftveresen elég jól korrigálhatók. Vannak gyártók (pl. a Philips-Selecon), amelyek már a firmware-ben korrigálják a különbségeket. Ha pedig más eszközzel kell dolgoznunk, akkor ezt a korrekciót profi vezérlőpult segítségével tehetjük meg.

Ha valakinek még ezek után is maradtak kétségei vagy másoktól további érdekes tévhiteket hallott, akkor kérem, ossza meg velünk, hogy felvehessük a listába… Vagy bevalljuk, a LED-eknek is van még miért, hova fejlődnie!

(Fazekas Tamás)

A LED-es világításról szóló cikksorozat, melyet Fazekas Tamás, cégünk vezetője írt, és az Octogon magazinban jelent meg, olvasható publikációink között

Ezt is látnod kell!

Vezeték nélküli rendszerek kihívásai a közeljövőben

2015 óta a rendezvényhangosítás és produkciós cégek szakemberei a saját bőrükön tapasztalhatták milyen szűkössé válhat …

Vélemény, hozzászólás?