Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / A hangkártyákról / Házi stúdió alapok kezdőknek – Part 2: Hangkártyák – a teljesség igénye nélkül

Házi stúdió alapok kezdőknek – Part 2: Hangkártyák – a teljesség igénye nélkül

A stúdió egyik alapköve és a legnehezebben kiválasztható eszköze a hangkártya. Hihetetlenül sok gyártónak van még több típusa különböző árkategóriákban. Ezeket fogjuk néhány példával sorra venni ebben a cikkben.

A legfontosabb tényezők amiket figyelembe kell vennünk a következők:

  1. Kompatibilitás
  2. Csatlakozó felület
  3. Ki- / bemenetek száma
  4. Bemenetek típusai
  5. Kivitel

Kompatibilitás:
Ha már megvan a számítógéped, tudod milyen operációs rendszert fogsz használni, érdemes megnézni, hogy van-e megfelelő driver/támogatás az adott hangkártyához. Ha sokáig szeretnéd használni a hangkártyád, mindenképp érdemes aktuális modellt választani, hogy a későbbiekben, ha frissíted a rendszered ne legyen probléma, hogy esetleg nem lesz hozzá támogatás.

Csatlakozó felület:
USB/FireWire/Thunderbolt/PCI/PCI-E
USB – legelterjedtebb csatlakozó, olcsóbb hangkártyákat ezzel szerelik, lassabb adatátvitel jellemzi, stabilan 8 csatornát tudunk rögzíteni vele egyszerrre.
FireWire – a drágább eszközöket vértezik fel ezzel a csatlakozóval, gyorsabb adatátvitel, de még mindig az otthoni stúdió kategóriába sorolható
Thunderbolt – elég friss szabvány, de jóval nagyobb adatátvitelre képes, mint az USB vagy a FireWire, félprofi kártyákon találhatod meg
PCI/PCI-Express – A legtöbb profi eszköz így csatlakozik, nagyon gyors adatátvitelre képes és még esetleg plusz számítási teljesítményt képes adni a számítógépednek.
Az USB lehet a leglassabb eszköz, de még mindig a legjobb árú eszköz, és mivel nem szeretnél azonnal 48 sávot rögzízeni, ezért általában a kezdő stúdiókban tökéletesen megteszi egy ilyen kártya.

Ki- / bementek száma:
Természetesen ezt is meghatározza a felhasználás.
Ha otthon, egyedül szeretnél rögzíteni néhány dolgot – gitár, ének- erre elég 1-2 bemenet.
Ha már egy kisebb zenekarról van szó, szükséged lesz 4-8 bemenetre.
Ha egy komplett nagyzenekart rögzítesz, 16+ csatorna.

Bemenetek típusai:
Mikrofon bemenet – ahogy a nevéből is adódik, ide mikrofont tudsz direktbe csatlakoztatni
Vonal szintű bemenet – külső keverőt, mikrofon előfokot, cd-lejátszót, szintetizátor köthetsz ide
Digitális bemenet: digitális keverővel, analóg-digitális átalakítóval, digitális kimenettel rendelkező mikrofon előfokkal bővítheted rendszeredet

Kivitel:
Asztali vagy rack-méretű eszközök
Ha producerként, nem felvevőstúdiót építesz, általában az asztali kivitel mindig elég.
Otthon ritkán építesz rack-es megoldást, de egy idő után, ha szépen lassan bővíted a stúdiód, elkerülhetetlen lesz egy ilyen beszerzése.

Néhány ajánlat a legkisebbtől a nagyobbakig (pro megoldásokba nem mennék bele, hisz az otthoni stúdió a cél, nem pedig a több milliós költségvetés)

Producereknek, akik nem használnak külső szintiket, csak kontrollerek, és lehallgatás:
M-Audio M-Track Hub
1 pár vonalszintű kimenet, 1 fejhallgató kimenet, és 1 aktív 3 port-os USB hub, hogy minél több kontrollert tudjunk használni, csatlakozás természetesen USB-n keresztül. (ez csak egy, de létezik sokféle alternatíva, viszont a célnak pont megfelel)
m-trackhub_1200x750_front_web

Jöjjön a “one man band”, ha otthon szeretnéd a saját hangszeres- vagy énektudásodat azonnal rögzíteni (itt pár alternatívát is felvonultatunk, mindenki eldöntheti neki melyik a szimpatikus).

Focusrite Scarlet 2i2
Nevéből is adódik 2 be-, 2 kimenet, csatlakozás USB-n keresztül. A Focusrite kártyák egyik előnye, hogy segítenek azzal, hogy adnak pár alap DAW-ot és néhány elég jó plugint a felvételek utómunkájához.
scarlett-2i2_front scarlett-2i2_rear

 

Native Instruments Komplete Audio 6
4 be-, 4 kimenet és itt kapunk egy digitális I/O-t is. Emellé is jár DAW, a Komplete Elements csomag, ami tartalmaz 1-2 hangszert, és 1 Traktor LE-t, ha DJ-zni támad kedvünk.
l-68629-m-25700-en-pr-5

 

Tascam US 2×2

2 be-, 2 kimenet. Két féle DAW, viszont plugineket sajnos nem kapunk.
us-2x2_p_front us-2x2_p_back

Tascam US 4×4
4 be-, 4 kimenet. Itt is csak két féle DAW-ot kapunk.
us-4x4_p_front us-4x4_p_back
Apogee Duet (Avid)
Azért az Avid-es verzió, mert ez működik PC-vel, Mac-kel és kapunk hozzá egy 1 éves Pro Tools előfizetést, amit azt hiszem nem kell bemutatnom, 4 be-, 4 kimenet.
protoolsduetright3
Apogee Quartet (Avid)
4 analóg bemenet, 6 analóg kimenet, 1 éves Pro Tools előfizetést kapunk hozzá is.
protools_quartet_stack

 

A teljesség igénye nélkül, mert napokig fejtegethetnénk a témát, szerteágazóan, most viszont tényleg csak az alapokat vesszük számba, és ha marad kérdés, tisztázatlan dolog, írjatok, és a későbbiekben egy másik cikkben kifejtjük.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?