Legfrissebb tartalom
Főoldal / Integráció / Intézményi integráció - Együttműködő technológiák, ergonómia / 2026-ban BL-döntő a puskásban – gondolkodni kéne az óriás kijelzők megnövelésén?!

2026-ban BL-döntő a puskásban – gondolkodni kéne az óriás kijelzők megnövelésén?!

Egy hete volt az Azariah koncert-tripla a Puskásban, és bár a fix-installációs óriás kijelzők nem “játszanak” a show-ban, de a várakozás alatt szépen futottak rajtuk a reklámok: és a karéjokról nem lehetett nem észrevenni, a stadion méretéhez és a távolságokhoz képest, bizony nem elég nagyok a LED-falak.

Eltelt egy hét, a Real menetrend szerint megverte a Dortmundot a Wembley-ben, és aki látta a meccset, az főleg az Azariah koncert tükrében realizálhatta: arrafelé a giant screen nem pont azt jelenti mint nálunk: a közel 15 évvel a Puskás előtt megújult Wembley óriás kijelző (bár azóta egyszer már kicserélték egy újabbra, de mérete nem változott) már akkor kreatívabb, és mindenek előtt sokkal nagyobb volt, mint amit 19-ben a Puskás kapott.

Persze, a Puskának van négy, 124 m2-es giant screenje, mondhatjuk, össz. területét tekintve még több is a négy, mint ott a kettő, nem beszélve arról, hogy a két stadion mérete között is van egy “kis” különbség, mégis, arányait tekintve érdemes lenne elgondolkodni: a BL-döntő jó apropó lehetne ahhoz, hogy nagyobbra cseréljük, vagy fejlesszük a kijelzőinket!

Kép forrása: NSÜ

 

Az óriás stadionok kijelzőinek méretét nem lehet a végtelenségig növelni, mivel az a mögöttük helyet foglaló nézők pályára rálátását jelentősen rontja. Akármilyen magasak is ezek az épületek, az optimális elhelyezésnek pont a vertikális pozíció szab határt: a felső karéj egyszerűen nem látja a pálya bizonyos részeit a belógó giant screen mögül!

Tehát a magasság korlátos, láthatóan 8 méternél nem tudnak feljebb menn (a Puskás LED-falak is 15*8 méter körüliek), így a szélesség növelése marad, mint lehetőség. Ennek kettős előnye is van: az egyik, logikusan az elhelyezhetőség, a másik pedig a sokkal jobban variálható tartalom: az élő közvetítés, ismétlés mellett a mindenkori eredmény, idő, logók és minden további információ is kint tartható!

Kép forrása: Wikipedia

 

A Wembley LED-fal sem magasabb, viszont a 15 méterrel szemben 23 méter széles, ami közel 3:1 képarányt jelent! A majdnem 80%-kal nagyobb felület pedig sokkal látványosabb, jobb láthatóságot, olvashatóságot jelent, és úgy összességében: menőbbé teszi a stadiont.

Kép forrása: Wikipedia

 

És ez már csak azért sem árt, mert a Puskának sok nagy stadionnal szemben felső perimeter-gyűrűje sincs. De ha kiszélesítenénk az óriáskijelzőket, mivel négy van belőlük, erre talán már tényleg nem is lenne szükség…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.