Legfrissebb tartalom

Mozart, BBC és a színek

Mozart 15. zongoraversenyéről egy videó a Youtube-on Yeol Eum Son közreműködésével, (aki egyébként egy egész ismert,  kóreai zongoraművésznő) nem sok említést érdemelne, főleg öt év távlatából, még akkor sem, ha a a BBC Proms keretei között rögzítették annak idején.

Én is csak teljesen véletlenül néztem meg a felvételt, félig-meddig háttérként ment a Youtube, de egyre jobban a képernyőhöz szögezte a tekintetem. De nekem is percekre volt szükségem, hogy tudatosuljon, mi váltotta ki érdeklődésem mitől kezdtem el odafigyelni rá?

Szeretem Mozartot, a klasszikus zenét, de ez lassan fél évszázados történet, a 15. zongoraverseny pedig nem tartozik a mester fő művei közé. Szép előadás, de száz hasonló kering az interneten.

Viszont a képi világ… A színek… A bátorság!

A klasszikus zenei koncert a legkonzervatívabb műfajok egyike, a BBC pedig nem egy hagyomány-törő, polgárpukkasztó csatorna hírében áll.

Mégis mernek újítani! Kezdjük azzal, hogy kékes és lilás árnyalatokkal, több helyen, nagy felületen láthatunk intenzíven színezett hátteret. De ez idáig csak egy döntés és lámpák kérdése.

De nem lehet nem észrevenni: a művésznőt a háttérhez öltöztették fel! Sárga ruhájánál jobban illeszkedő színkompozíciót elképzelni sem lehetne!

És ha ez még nem lenne elég, a másik irányból felvett totálon az is látszik, hogy a jobbról lebernyeg-szerű, óriási sárga “foltot” alkotó ruhadarab balról sokkal szolídabb, a zongorista karját szabadon hagyja, innen nézve sokkal kevésbé tolakodó az élénk sárga szín.

Öröm ilyet látni! Példaadó a kompozíció, és az összhatás a bizonyíték rá, semmit sem kell tabunak tekinteni: az élénk és mély színek, nagy világított felületek összeegyeztethetők Mozarttal, a klasszikus zene, a koncerttermek atmoszférájával. Sőt a világhírő zongoraművész is megkérhető, felöltöztethető úgy, hogy ruhája a képi világba illeszkedő legyen.

Mindig lehet újat alkotni a nap alatt!

 

Álljon itt a link, hátha kedvet kaptatok ennek a gyönyörű előadásnak a meghallgatáshoz!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.