Legfrissebb tartalom
Főoldal / Technológia / Vetítés, kép-megjeleítés, digital-signage / A LED-fal mítosz és a valóság-pofon I.

A LED-fal mítosz és a valóság-pofon I.

Zuhan az áruk, egyre több helyen tűnnek fel, nagyok, szépek, modern világunk egyik meghatározó látványelemeivé váltak…

Egy-két négyzetméteres kirakati vgay figyelemfelkeltő táblák, vagy házfalnyi óriás reklámok, koncert hátterek, színpadi díszletek, sportcsarnokok, stadionok kihagyhatatlan kellékei, utas- és autóstájékoztatók minden környezetben, de már a konferenciatermek megjelenítői, luxusvillák TV-i is: ezek mind-mind LED-falak.

Tök jól néznek ki, de a vak is látja, hogy a baj is sok velük! Hiányzó pixelek, sötét foltok, nem odavaló színes csíkok, sávok, vagy egészen nagy fekete négyzetek a felületen véletlenszerűen….

Akkor most mi van? Ezek mind ilyen szarok? Megbízhatatlanok? Vagy van belőlük tényleg jól működő is, csak azt meg kéne fizetni? Mi a mítosz és mi valóság a LED-falak üzemeltetése, megbízhatósága területén?

Ezen cikk keretében a téma teljes körüljárását még megkísérelni is balgaság lenne, statisztikai adatokba, meghibásodási rátátkba, nemzetközi elvárt sztenderdekbe belemenni csak a nyájas olvasó elriasztására lenne jó.

De talán az alábbi  felvetések már önmagában is érdekesek, elgondolkodtatók lehetnek, folytatni, kifejteni pedig bőven lesz lehetőségünk a későbbiekben!

A LED-falak semmilyen más műszaki cikkel összehasonlítható mennyiségű diszkrét alkatrészből állnak. Egy közepes méretű beltéri, vagy nagyobb kültéri kijelző simán full-HD vagy afölötti felbontást tud. Ez minimum kétmillió pixelt, azaz ugyanennyi LED-et jelent. De még nem is ezzel van a legnagyobb baj! Egy LED tipikusan négy forrasztást jelent, tehát tartunk 8 000 000, azaz nyolcmilliónál. Ezt fokozza a meghajtó alkatrészek ennél nagyságrenndel kisebb, de így is sokszázezres forrasztás-száma!

És most jön a csavar: nem mindenhol jelent ez gondot, és itt sem voltak mindig ilyen hibára hajlamosak a LED-falak. A probléma forrását ROHS-nek hívják, és ez a szabvány Európai Únióra vonatkozik, így, pl. Amerikában  nincs hatása… Igen, jól gondoljátok: a kínai gyártók mind a mai napig az EU-ba az ROHS-nek megfelelő, Amerikába, Ázsiába pedig hagyományos módon forrasztott LED-falat gyártanak!

Az ROHS mérgező, veszélyes anyagok többek között elektronikai cikkeben történő felhasználását szabályozza, korlátozza. Így pl. az ólomét is. A 2010-es évek elején kezdték bevezetni, így kb. 10 évvel ezelőtt kezdődtek az ebből származó gondok.

Merthogy forrasztani amióta világ a világ (no meg feltaláltuk a forrasztást) ólommal lehet. Persze a kényszer nagy úr, ha nincs (tiltott) az ólom, akkor más alternatívák is vannak, de azok nem jelentenek tökéletes kiváltást, helyettesítést. És ez nem pénz kérdés!

Ezerrel fejlesztik az ólomnélküli forrasztást immáron évtizedek óta, ennek ellenére még most is sokkal rosszabbak a meghibásodási százalékok, mint az ólomtartalmú forraszanyagok használata esetén.

Ennek fő okai:

  • A magasabb forrasztási hőmérséklet miatt maguk a beforrasztott alkatrészek is hajlamosabbak a meghibásodásra, a nyák is könnyebben sérülhet a gyártás során
  • A forrasztások kevésbé hőingadozás-állók
  • A mechanikai behatásokat is rosszabbul bírják
  • A bonyolultabb technológia, magasabb hőmérséklet-szükséglet miatt könnyebb hibás szériákba, tömegesen forrasztás-hibás termékekbe futni
  • A magasabb ár pedig spórolásra szorítja a gyártókat, ennek ererdményeként pedig még nagyobb a hiba-esélye, a tömeges selejt-termelés valószínűsége

Persze a másik oldalon is vannak érvek, ezek győztek annak idején, és egyet is tudok velük érteni, viszont a következményekkel is szembe kell nézni. Az érvek elsősorban egészség- és környezetvédelmi megfontolások, így könnyű azonosulni velük, főleg, ameddig nem kerül az ember kő kemény szopóágra miattuk…

Merthogy most ez van! A fentiek miatt a LED-falak, amit az EU-ba be lehet hozni, általában megbízhatatlanok. Nem mondom, hogy nincs kivétel, de az a ritkább, hogy ne legyenek folyamatosan forrasztásból származó, visszatérő meghibásodások. Ha süti a nap azért, ha hideg van azért, ha zötyög a teherautó azért, ha pedig vetemedik a statikai szerkezet azért. A fent leírt hibák közül a komplett kabinet elsötétülésen kívül (nagy sötét négyzet) – ezeket tipikusan táp- vagy kábelezési problémák okozzák – az összes többi a forrasztási problémákra vezethető vissza!

Bár drága elemei a LED-falak az inegrált A/V installációknak, pl. egy stadion, sportpálya, csarnok teljes technológiáját figyelembe véve, így az értékesítés pillanatában nagyot dob a végösszegen és a kalkulált fedezeten. De az idő előrehaladtával, ahogy kezdődnek a gondok, a megkeresett összeg elkezd apadni, és sokszor nemhogy nem marad belőle semmi, de óriási veszteségbe viszi a LED-fal működésének legalább a garanciális időszak alatti fenntartása az egész üzletet… (arról nem is beszélve, hogy mi lesz utána?!)

És mindezt úgy, hogy közben az ügyfél elégedetlen, ideges, a publikum pedig látja a vissza-visszatérő hibákat és azt kérdezi: Ezek tényleg ilyen szarok?

 

További válaszok – ha léteznek ilyenek egyáltalán – a második részben várhatók…

 

Az ólmos és ólommentes forrasztásról az alábbi angolnyelvű cikkből tájékozódhatunk:

https://www.eptac.com/blog/leaded-vs-lead-free-solder-which-is-better

Az ROHS-ről pedig itt írnak kicsit: https://vegyianyag.kormany.hu/rohs

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.