Legfrissebb tartalom
Főoldal / Véleményem / DJ, disco, party, studio - technológia, kultúra, vagy mindennek a hiánya / Dojo Budapest – miért nem számít a tánctéri világítás?

Dojo Budapest – miért nem számít a tánctéri világítás?

Hangsúlyozom mindenek előtt: nem csak itt nem számít. Néhány kivételtől eltekintve teljesen eligénytelenedett a tánctéri világítás a budapesti klubok, bulik túlnyomó többségében, és ez igaz sajnos az eszközparkra, a programozásra és a kezelésre is.

Még márciusban voltam a Dojoban, alapvetően tök jó buli volt. Érezhetően próbálja magát a hely a fiatalok tömeg-discoitól megkülözböztetni, látványos belsőépítészet, válogatott személyzet, komoly italválaszték, és mindenhol jól szóló, komoly hangtechnika fogadott bennünket.

A világítás már a tánctéren kívül is mostohagyereknek tűnik, talán van benne koncepció, de valahogy nem klub-hangulatot áraszt, ötlet-hiányos, és a funkcióját sem látja igazán el.

A tánctér messziről, a várakozás, gyülekezés fázisában látványos, vörösben úszó installációjával vonzza a tekintetet.

Saját kép, 2024 március 9.

Aztán elindult a buli (mondjuk a DJ-k szerencsétlenkedését külön hagyjuk, az más fórumokra tartozik), és nem változott semmi.  Maradt a vörös, kicsit villogott (semmi köze a zene ritmusához, lüktetéséhez), lassú bólogatással, szintén LED-pirosban (R-255, G-nul, B-nul) négy mozgófejes lámpa kíséretében. Néha (több percenként) kis fehér villanás, olyan, mintha kiállna a vezérlés, megszűnne a DMX, de hamar visszatér a megszokott állapot. Órákon át, zenétől függetlenül, egész éjszaka…

Pedig a zene igényelné a villogást, a dinamikát, a tánctér megkülönböztetését a “külvilágtól”. Már az is sokat segítene, ha valaki foglalkozna vele… váltogatná a programokat, legalább színeket, a villogás dinamikáját. Egy vagy két közepes lézer, néhány további robotlámpa, néhány sokkoló vagy méretes színező – persze rendesen felprogramozva pedig már-már csodát tehetne.

Nem haragszom a Dojora, így is az egyik legszínvonalasabb szórakozóhely a városban. De szeretném felhívni a figyelmet: foglalkozni kéne a tánctéri világítással, mert alapvető, meghatározó eleme a hangulatnak, a buli alakulásának. Ne higgyük el a belsőépítészeknek, hogy ez nem számít! Mert ez nagyon nem így van!

Aki komolyan gondolja, menjen ki Ibizára egy pár napra, és nézzen körül. (Jó hangulatú “tanulmányút!) Nézzen meg kis klubbot, nagyot, közepeset. Menőt, ingyenest, fiataloknak szólót vagy idősebb közönséget kiszolgálót. Persze, ott is vannak kivételek. de a legtöbb hely számunkra felfoghatatlan mennyiségű fénytehnikát sorakoztat fel!

Persze, ez itt nem Ibiza. Viszont nem is az az elvárás. De azért egy tisztességes, zenéhez illeszkedő, hangulat-fokozó világítás, rendesen felprogramozva, egy hozzáértő LJ-vel a pult mögött azért beleférhetne!

 

Forrás: www.dojoclub.hu – némi keresgélés árán fehérben is van kép az installációról, nekem ilyet nem volt esélyem “lőni”

 

Forrás: www.dojoclub.hu – A saját képek is vörösben mutatják a táncteret. Lehet, hogy ez koncepció? Azért mindig, minden stílushoz nem feltétlenül illeszkedik a piros…

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.