Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / XDJ-RX: első benyomások

XDJ-RX: első benyomások

A Djworx a Pioneer londoni központjában járt, ahol  első kézből tesztelhették egy órán keresztül a XDJ-RX-et. Az ő beszámolójuk következik:

pioneer-xdj-rx-01

Ezúttal a Pioneer az összes külső szoftveres megoldástól függetlenül alkotott egy standalone dj eszközt. Performance Pad-ok és kifejezetten software vezérlést elősegítő potméterek helyett, csak a klasszikus CDJ/DJM stílusú munkamenetre fókuszáltak. Az aszimmetrikus elrendezés miatt a pult kinézetre inkább hasonlít két közép kategóriás CDJ lejátszó és egy DJM keverő egyesülésére, mint egy controller-re. Az eszköz elég könnyű (8 kg), a ház anyaga műanyag, fém fedlapokkal kiegészítve, a tekerőpotméterek gumírozottak, ahogy a jogtárcsa oldala is.

Kijelző
Viszonylag nagy mpioneer-xdj-rx-03éterűnek tűnik első látásra két csatornás pulthoz képest, ugyanakkor keverő szekciót nagyrészt a kijelző uralja.
A kijelző nagyjából megegyezik az XDJ-1000-el, ugyan az RX nem érintőképernyős, de rendkívül informatív, a kijelző tetején öt állásban nagyítható a két track waveform-ja egymás alatt, legalul pedig a két track teljes waveform-ja osztott képernyőn jelenik meg. Az alacsony képfrissítési arány miatt nem a legpontosabb a visszajelzés a gyorsabb húzások közben vinyl módban. Ugyan a standalone pultok jövője még bizonytalan, de a következő modelleken szívesen látnának sűrűbb képfrissítést, esetleg retina kijelzőt. A 4 elérhető CUE pont ABCD sorrendben jelenik meg a kijelzőn a teljes waveform-on és a nagyíthatón egyaránt.

Jog tárcsa
pioneer-xdj-rx-06
Szerencsére a Pioneer Serato-hoz készült controllereivel ellentétben itt az érintésérzékeny jog tárcsa kifejezetten jól használható, állítható az érzékenysége és a hardware-es integrációnak köszönhetően késleltetés nélkül, nagyon pontosan reagál. A szinte teljesen szabad forgása miatt a jog nem nyújtja a CDJ-ktől megszokott ellenállást.

Keverő

A keverő szekció szokásos 2 csatornás DJM funkciókkal rendelkezik, hozza a szokásos Pioneer minőséget, 45 mm-es tolópotméterek melyek a szokásosnál kicsit merevebbek, a crossfader jól használható és állítható karakterisztikával rendelkezik. A 3 sávos EQ pedig kapcsolható izolátor és -26 dB-es vágássalpioneer-xdj-rx-08 rendelkezik. A két csatornán belső visszajátszás mellett és külső line vagy phono szintű jel fogadására is képes. A hangminőség összességében kifogástalan.

Effektek

Effekteknek megkapjuk a Pioneer keverőktől ismert colour és beat effekteket is. A colour effektek (Noise, Gate, Crush és Filter) mellé egy paraméter szabályzót kapunk. Egyszerre egy beat és colour effektet használhatunk, de mindkettőt csatornánként külön-külön. Akik hozzászoktak a szoftverek nyújtotta komplex effektekhez, elsőre talán kevésnek tűnhetnek az RX nyújtotta lehetőségek.

Pad funkciók
pioneer-xdj-rx-07
A 2×4 paddal  Hot CUE pontok között ugrálhatunk, beat loopot állíthatunk és slice-er ként használhatjuk. Egy probléma – ha egy loop-ot beállítunk és utána pad funkciót váltunk a loop bekapcsolva marad visszajelzés nélkül a funkcióválasztó gombokon.

Összességében egy nagyon jól használható, felhasználóbarát és kézre álló eszközről van szó, az egy órás teszt alatt egyszer sem érezték hiányát a laptop képernyőnek, és a funkcionalitás hiánya sem merült fel, ezeknek köszönhetően még egyszerűbb volt a mixelésre fókuszálni. A pendrive Recordbox szinkron nélkül is tökéletes felhasználói élményt nyújtott.

Két csatorna, kis kijelző, kevés effekt, a mai DJ-k igényeire szabva – egyszerűen: működik.

Forrás: Dj Worx

Pioneer XDJ-RXXDJ-RX_Angle_300dpi5inWebshop

Ezt is látnod kell!

Az eső sem árt neki

Az akkumulátoros rendezvényvilágítás egyre népszerűbbé válik. A BeamZ igazi mérföldkövet állított fel a BBP sorozatával. …

Vélemény, hozzászólás?