Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / A hangkártyákról / Válassz hangkártyát!

Válassz hangkártyát!

Kezdő zeneszerzőknél, producereknél, home studio építése során gyakran jelent problémát a munkafolyamathoz megfelelő hangkártya megválasztása, ezért ezzel a cikkel nekik is szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Kezdjük a legelején: Szükséges-e egyáltalán a külső hangkártya? Manapság ez a kérdés egyre gyakrabban felmerül azoknál a producereknél akik egyáltalán nem vesznek fel külső forrásból hangot, csak sample alapon vagy virtuális hangszereken írják a zenéket. Alapvetően a laptopok, PC-k integrált hangkártyáját nem precíz monitorozásra tervezték. Például ha stúdió monitorokba beruházunk, de otthoni körülmények között a PC konverterére és fejhallgató kimenetére vagy mikrofon/vonal szintű bemenetére hagyatkozunk a következő problémákba ütközhetünk a teljesség igénye nélkül:

  • Zúgás: Az aszimmetrikus jelvezetés miatt a kábel hosszától függően összeszedhet különböző zajokat amit a sugárzók érzékenysége miatt hallani is fogunk.
  • Csatlakozó pattogása: A 3,5 mm-es Jack nem biztosít stabil csatlakozást, kihúzáskor és bedugáskor, vagy ha kontakthibás lesz, a legkisebb mozgatásra is pattogni kezd, ami sem az erősítőnek sem a sugárzónak nem tesz jót.
  • Alacsonyabb jelszint
  • Felvételnél jól hallható, utólag nehezen szűrhető zaj

Annak érdekében hogy a kezdők számára megkönnyítsük a választást sorba szedtünk néhányat a legjobb belépő szintű hangkártyák közül a különböző igényekhez igazítva:

M Audio – M-Track MKII

m-audio_m-track_mkii_main4Rendkívül jó ár/érték arányú eszköz. 2 be- és 2 ki- plusz fejhallgató kimenettel rendelkezik.  A direkt monitorozási lehetősége, a külön szabályozható master és fejhallgató kimenete, +48V-os fantomtápja miatt monitorozásra vagy egyszerűbb felvételek elkészítésére rendkívül jól használható, viszont hangszeres vagy énekfelvételekhez érdemes az M-Track MKII Plus-t választani a jobb minőségű konverterei miatt és csatornánként külön kapcsolható hangszer és vonal szintű bemenet miatt. Mind a két eszköz rendelkezik 4 ledes kivezérlésjelzővel a bemeneten, ami ebben az árkategóriában nagyon ritka, de felvétel készítésénél nagyon hasznos tud lenni.

Tascam US-2×2us-2x2_w_image

Ugyan funkcióiban nagyon hasonlít a többi gyártó 2 be- 2 kimenettel rendelkező hangkártyáihoz, itt azonban a fémház alatt nyújtja azt a pluszt amiért szeretnénk ebben a kategóriában kiemelni. A csatornánként kapcsolható mikrofon/vonal és hangszer fogadására képes bemenetek, a fantomtáp, és a széles gain tartomány mellett rendkívül jó hangú Ultra-HDDA előfok segíti a minőségi felvételek készítését akár 96kHz/24-bit felbontásban. MIDI interface-t is kapott ami később hasznos lehet ha tovább bővítjük otthoni eszközparkunk. iOS kompatibilitása miatt iPhone és iPad tulajdonosok számára tovább szélesednek a kártya által nyújtott lehetőségek.

Native Instruments – Komplete Audio 6

7336480Ugyan sem árban sem minőségben nem tekinthető belépő szintű kártyának, mégis előszeretettel választják mind kezdő mind profi home producerek rengeteg funkciója és kivételes hangminősége miatt. Itt már 4 analóg be- és 4 kimenetet kapunk, mellé SPDIF ki, és bemenetet. A 24 bit / 192 kHz-ez maximum mintavételezés mellett a kivételesen jó hangzást a high-end mikrofon előfokok és kiváló minőségű Cirrus Logic A/D, D/A konverterek biztosítják. Az Audio 6 szoftver ellátottság területén is jól teljesít. A Csomagban kapunk egy KOMPLETE ELEMENTS-et is, ami 3 GB méretben tartalmaz sample-t, plug-in hangszereket és effektetteket, amiket tovább bővítehetünk a mellékelt 25 Eurós utalvány segítségével is.

A felsorolt hangkártyák mindegyike rendelkezik naprakész Windows és OS X támogatással, de aki használt kártyát szeretne vásárolni, mindenképp nézzen utána, mikor kapott legutóbb driver frissítést, mert régebbi kifutott hangkártyáknál előfordulhat, hogy a legfrissebb operációs rendszereket egyáltalán nem, vagy csak problémásan támogatják!

Native Instruments Komplete Audio 67336480Webshop
M-Audio M-Track MKIIWebshop

Ezt is látnod kell!

Az eső sem árt neki

Az akkumulátoros rendezvényvilágítás egyre népszerűbbé válik. A BeamZ igazi mérföldkövet állított fel a BBP sorozatával. …

Vélemény, hozzászólás?