Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Genelec / Új Genelec monitorok érkeznek: The Ones

Új Genelec monitorok érkeznek: The Ones

A Genelec bemutatja a világ legkompaktabb koaxiális monitorjait, a tökéletes pontforrás hangsugárzókat,

a „The Ones” sorozatot.

2017. május Iisalmi, Finnország.

Az aktív lehallgató hangsugárzó technológia terén négy évtizede vezető Genelec büszkén mutatja be a tökéletes pontforrás monitor lehallgatást a „The Ones” hangsugárzókkal. A 8331 és 8341 a világ legkisebb háromutas koaxiális lehallgató monitoraiként a díjnyertes 8351-hez csatlakozva teljes, kompakt koaxiális termékválasztékot alkotnak, amely újradefiniálja a közeltéri lehallgatást. A londoni Metropolis Studios VIP hallgatóságának most bemutatott 8331 és 8341 azonnal felülmúlták a várakozásokat; a 8030 ill. 8040 modelleknek megfelelő tradicionális kétutas hangfalaknál nem nagyobb házba építve átlépik a koaxiális pontforrás megvalósítás korábbi korlátait.

A régóta a kritikus lehallgatás normájának tekintett pontforrás megoldja a hagyományos kialakítású hangsugárzók lesugárzási tengelyen kívüli hangelszínezési problémáját, nagyobb mozgásszabadságot biztosítva a felhasználóknak, nem korlátozza őket egy szűk ideális hallgatási pozícióba. De még a kiváló koaxiális designnal kombinált pontforrásnak is megvannak a maga határai, mint például a korlátozott frekvenciatartomány, az alacsony hangnyomásszint és az egyenetlen lesugárzás. A Genelec elismert Minimum Diffraction Coaxial (MDCTM) azaz minimális diffrakciójú koaxiális meghajtóinak használatával a The Ones hangsugárzók kiküszöbölik ezeket a problémákat, létrehozva a tökéletes pontforrást.

A The Ones hangsugárzók pontos hangképet és teljesen semleges hangreprodukciót szolgáltatnak mind a sugárzási tengelyben, mind azon kívül. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók bízhatnak keverési döntéseikben még hosszabb ideig tartó hallgatás során is – a természetellenes hangkép drasztikus csökkenésével ugyanis a hallgatási fáradás töredéke annak, ami más lehallgatási rendszerekkel tapasztalható. Ezenkívül a Genelec nevezetes Directivity Control Waveguide (DCWTM), azaz irányítottságot kontrolláló hullámterelő technológiája, együtt a The Ones hangsugárzók rejtett kettős mélysugárzó konstrukciójának páratlan pontosságával, kevesebb színezett reflexiót eredményez.

A 8351-hez hasonlóan, a beállítható IsoPod szigetelő talp segítségével a 8331 és a 8341 is használható mind vízszintesen elfektetve, mind függőlegesen felállítva. Ez a megszólalási teljesítményt nem befolyásolja, és maximális rugalmasságot kínál még a legszűkösebb munkakörnyezetbe való beillesztéshez is. Bár a 8331 és a 8341 mind formáját mind funkcióját tekintve a 8351-et követi, az új modellek az alapoktól újra lettek tervezve, hogy megfeleljenek az ultrakompakt méretekkel járó kihívásoknak (a 8331 csak 299mm x 189mm x 212mm, a 8341 pedig csak 350mm x 237mm x 243mm).

Az újítások közé tartozik a dinamikus átalakító szerelvény, melyben ugyanazon kompakt mágnesrendszeren osztozik a közép- és a magasfrekvenciás sugárzó, csökkentve annak méretét és tömegét, az átvitel lerontása nélkül. Az egyedülálló középfrekvenciás koaxiális meghajtó kúpmembrán koncentrikus szekciókból áll, optimalizálva a középtartomány linearitását – ahogy a DCW is, ami a hangsugárzó házának teljes elülső felületét alkotja. Méretük ellenére a 8331 és 8341 mindegyike három különálló D osztályú erősítőfokozatot tartalmaz, melyeket a Genelec maga fejlesztett, és amelyek tartalmazzák a környezetbarát Intelligent Signal Sensing (ISS) energiatakarékos jelérzékelő technológiát.

Kicsi a bors, de erős, mondhatjuk az igencsak nagy hangteljesítményt nyújtó The Ones hangsugárzókra. A rövid idejű maximális kimeneti hangnyomásszint (SPL, 1m távolságban) 104dB a 8331, illetve 110dB a 8341 esetében, jobb mint ±1,5dB pontossággal, és a frekvencia átvitel rendre 45Hz-től illetve 38Hz-től (-6 dB) indul, és 40kHz fölé is kiterjed mind az analóg, mind a digitális bemenetekről mérve.

A koaxiális kialakítás szokatlanul közeli lehallgatását tesz lehetővé, ami a direkt/visszavert hangarány drámai javulását eredményezi, és még inkább csökkenti a helyiségnek a lehallgatásra gyakorolt hatását. 50 cm hallgatási távolságnál a maximális hangnyomás (kivezérlés) több mint 5dB-lel növekszik. Az új 8331 és 8341 hangsugárzók esetében a hallgatás távolsága akár 40 cm is lehet, a pontosság elvesztése nélkül.

Végezetül, a The Ones hangsugárzókban a tökéletes pontforrás a rugalmasság teljességével találkozik, a Genelec Smart Active Monitoring (SAMTM) úttörő technológiája révén, ami a Genelec Loudspeaker Manager (GLMTM) 2.0-ás PC-n és Mac-en futó, a márka AutoCalTM automatikus kalibrációját is tartalmazó szoftverén alapul.

A The Ones hangsugárzók a SAM technológiával, a Genelec teljes termékkínálatán belül az intelligens lehallgató monitorok nagyobb családjába tartoznak. Ezek mindegyike használható akár 40 monitorból és mélynyomóból álló intelligens hálózatok létrehozására, amelyek a hagyományos sztereótól a háromdimenziós hangot előállító lehallgató rendszerig azonnal előhívható konfigurációit fedik le. A GLM még nehéz körülmények között is egyszerűvé teszi az optimális lehallgatási beállítások létrehozását és elmentését, a szintek, késleltetések, fázisok és szoba korrekciók kalibrálása révén automatikusan kompenzálja a szoba káros hatásait, hogy ezzel egy konzisztens, optimális lehallgatási környezetet teremtsen.

“Valóban figyelemreméltó, hogy mennyi nagy ötlet került beépítésre ezekbe a kicsi monitorokba, ám a kiváló tulajdonságok és funkciók hangzatos listája messze nem ér fel az élménnyel, amit a meghallgatásuk okoz.” – kommentálja Siamäk Naghian, a Genelec ügyvezető igazgatója. „A szakemberek számára már világszerte megbízható szabvánnyá vált a 8351, semlegessége és a sugárzási tengelyben és azon kívül is egyenletes frekvencia átvitele miatt. Most ugyanez a pontosság és háromutas hangzásteljesítmény mindenki számára elérhető. A 8331-gyel és a 8341-gyel a stúdiód nagysága többé már nem áll útjába az ambícióid nagyságának.”

A The Ones hangsugárzókról szóló további részletekért látogasson el a www.genelec.com weboldalra.

Takács Zsolt – Audmax Kft.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?