Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Traktor Kontrol S5 – áttekintő

Traktor Kontrol S5 – áttekintő

A DjTechTools csapata nemrégiben forgatott egy áttekintő videót a Native Instruments új Stems kompatibilis kontrollerjéről, az S5-ről. Ugyan a videó angol nyelven érhető el, éppen ezért szeretnénk egy magyar nyelvű szöveges bemutatással is szolgálni, mely segít a döntésben, hogy valóban ez a megfelelő kontroller a leendő vásárló számára!

Kijelző: a legnagyobb nyertes!

NI_TRAKTOR_KONTROL-s5-newstA tudat, hogy pontos képet kapunk arról, mi történik a Traktor szoftveren belül anélkül, hogy a laptopra pillantanánk, nagyon megnyugtató tud lenni! A nagy felbontású (csakúgy mint az S8-nál) kijelző ugyanis remekül prezentálja ezt, hiszen 100%-ban a kontrollerre lehet koncentrálni, a laptopot akár ki is lehet kapcsolni. A kijelző legszebb pontja a Traktor effektek egységei, tökéletesen lehet látni a referencia értékeket – ami tegyük hozzá, néha még egy jól elhelyezett laptopon sem egyszerű.

Ugyanez igaz a Remix és Stems Deck-ekre is, remek vizuális képet kapunk a loopokról, sávokról – ami kell is, hiszen ez szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan használni lehessen őket.

Egyszerű kezelőfelület

traktor-kontrol-s5-topLegyünk őszinték – az S8-on rengeteg gomb, potméter van, amely a technikai zseniknek és a bedroom DJ-knek jól jöhetnek, azonban egy utazó, digitális DJ számára már sok.

Ezzel szemben az S5 átvette az S4-nél megszokott kevésbé zsúfolt felületet és a könnyű navigációt. Márpedig néhány ital után, szükséges is, hogy minden alap dolgot könnyen és gyorsan megtaláljunk! 🙂

Az S5 a hordozhatóság jegyében készült, méretileg szinte tökéletesen megegyezik az S4-gyel, 300 grammal nehezebb ugyan (3.7 kg), de még mindig bőven elfér egy hátizsákban is.

Az S5 touch “csíkjáról”

Igen, az S5-ön nincs jog tárcsa. Éppen ezért kezd körvonalazódni, mennyire nagy szerepe van a Kontrol S5 touch traktor-kontrol-s5-100915-616x440strip-jénk, vagy magyarosan “csíkjának”. Néhány példa:

  • ha a Shift-et nyomva tartjuk az épp működő Deck-en, működésbe lép a scratch funkció (ezt előzetesen be kell állítani!)
  • ha szintén nyomva tartjuk a Shift-et, azonban a Deck  meg van állítva, úgy navigálni tudunk a zenén belül, vagy könnyen a zene elejére ugorhatunk

Azt bátran kijelenthetjük, hogy a touch strips soha nem fogja megfelelően helyettesíteni a jog tárcsát. Azonban azoknak, akik nem kizárólag csak scratchelnek vagy komoly pitch manipulációt csinálnak, azoknak minden igényt kielégít. A másik tábornak, pedig ott az S4, hosszú évekig egy megbízható kontroller lesz még!

Remix és Stems Deck

Ahogy a videóban is látható, a Remix és Stems Deck vezérlése kimondottan egyszerű. Sokan hiányolhatják az S8-nál megjelenő fadereket, de az igazság az, hogy a pad-ek és enkóderek kombinációjával nincs is szükség rájuk. Hacsak nincs szükség a folyamatos Stems hangerő állításra, a pad – enkóder kombó megfelelő lesz.

Potenciális hátrányok

Az előnyök után, vegyük szemügyre azokat a dolgokat is, melyek esetleg hátráltathatnak az S5-től. (mindenki döntse el maga, hogy mi mekkora hátrány)

Sync-függő munkafolyamat

Afelé kétség nem fér, hogy az S5 úgy lett tervezve, hogy folyamatos Sync használatot igényeljen. Legjobb példa erre a Remix és Stems Deck-ek integrációja. Mennyivel jobb élményt ad, hogy csak simán feldaraboljuk a loopot a Remix Deck-re vagy simán lejátsszuk a Stems sávokat, anélkül hogy a beatmatch miatt kellene aggódni.

Mixer mód / Timecode hiánya

Ez azon esetek egyike, amikor az S8-at javasoljuk az S5-tel szemben. Ha egy aux bemenet helyett szükséged van egy standalone keverőre, az S8 tökéletes erre a célra. Ugyanez igaz a timecode bemenetre, ugyanakkor ez a ‘probléma’ áthidalható a Kontrol S4 MKII-nél is.

kontrols5back

Zárásként ezt a 6 videóból álló ‘tutorial-t’ osztjuk meg veletek, melyet a gyártó töltött fel és ismerteti az S5 összes funkcióját:

Forrás: djtechtools.com

Traktor Kontrol S5traktor-kontrol-s5-topWebshop

Ezt is látnod kell!

Új kompakt keverő a Reloop-tól: RMX-10BT

Kiváló karácsonyi ajándéknak is alkalmas kis eszközzel rukkolt elő a Reloop. Piacra dobta az RMX-10BT …

Vélemény, hozzászólás?