Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Stúdió monitorokról röviden

Stúdió monitorokról röviden

Arról az eszközről van szó, ami minden stúdió része, legyen az házi vagy profi. Stúdió monitorokra mindenhol szükség van, ha a legjobb hangzást szeretnénk elérni. Pontosan ezért költenek százezreket vagy akár milliókat a komolyabb stúdiók lehallgatórendszerre, amit egy mezei halandó képtelen megfizetni, és nem is lesz rá szükségünk. Ezt fogjuk ma kivesézni, hogy miért nem kell nekünk ekkora költségvetés, és mi lenne az optimális választás a mi igényeinknek.

Két fő szempontot vehetünk alapul:
1. 200.000 Forint felső határ – ettől többet nem éri meg egy otthoni stúdiónak költeni monitorra.
2. A név mindent elmond – minden márkának van már hírneve, de a hangzás itt most nem mérvadó, mivel a hallás egy teljesen szubjektív dolog, és mindenkinek a saját füle után kell mennie.

Van nagyon sok alsó árkategóriás, sokak által ismeretlen monitor. Ezek nem feltétlenül jók, nem feltétlenül rosszak. Ha szétnézünk több stúdióban, sok-sok márkával találkozhatunk, érdemes megnézni, hogy a nagyobb helyeken mit találunk. Az internet világában ki sem kell lépnünk otthonunkból, azonnal betekintést nyerhetünk szinte bárhová.
Túlnyomó többségben a kisebb stúdiókban az alábbi márkákkal is találkozhatunk:

Érdemes mások véleményét, elolvasni vásárlás előtt, de semmiképp nem érdemes csak más véleményére alapozva monitor hangfalat vásárolni. Mindig legyen nálunk több saját zene, amiket már ismerünk, tudjuk hogyan kell megszólalnia. Mindig “friss füllel” menjünk vásárolni, ne hallgassunk zenét fülhallgatón vagy nagy hangerővel a kocsiban. Mindig szánjuk rá az időt, hallgassuk át rendesen a kiszemelt hangfalakat. Inkább menjünk vissza többször, soha ne vásároljunk hirtelen felindulásból.

Többféle monitort különböztetünk meg:

  • aktív (saját beépített erősítővel rendelkezik)/passzív (nincs beépített erősítő)
  • 1/2/3 út (hány hangszóró található az adott hangfalban, és azok milyen frekvenciatartományt fednek le)
  • hol a található a reflex nyílás a dobozon
  • közeltéri monitor, subwoofer

Mindenképp érdemes odafigyelnünk az elhelyezésre. Akusztikailag nem tesz jót, ha kifejezetten a sarokba vagy a falra rátolva helyezzük el a monitorokat, főként ha hátul található a reflexnyílás. Erről konkrét leírást a monitorhangfal használati utasításában találhatunk.

Tudom, azt várta mindenki ettől a cikktől, hogy mélyremenően frekvenciákról, hangnyomásról és teljesítményekről lesz szó, de az alsó árkategóriában tényleg csak a fülünkre hagyatkozhatunk, illetve ha szeretnénk kiadni a dalunkat, ahogy az elején is írtam, mindenképp profi stúdióba vigyük el utómunkára az anyagunkat, és hangmérnönkök segítségével keverjük újra, mastereljük le a felvett anyagot.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …