Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hangtechnika / Rack a lelke mindennek!

Rack a lelke mindennek!

main

Számtalanszor kérdezték a kollégáim és a partnereink egyaránt, hogy van-e olyan felvevőnk, ami szolgáltatásaiban egy kézi rekorder tulajdonságait hordozza, tehát van mikrofon előfoka is, de ha megoldható, akkor rack-be is be lehessen építeni. A válasz sokáig mindössze egy soványka fejcsóválásban merült ki, mert akármennyire is egyértelműnek tűnhet, nem volt ilyen készülék a kínálatban.
EDDIG.

sd-20m_main

Amikor az első hírek megérkeztek a Tascam-tól, egy sziszegő “végre” és egy ökölbeszorított kéz után, elégedett mosoly ült ki az arcomra és rögtön nekiálltam heccelni a kollégákat, hogy “márpedigvégremostmártényleg” lesz ilyen eszköz, SD-20M lesz a neve és meglepő funkciókat is tartogat számunkra. Persze mindez semmit nem ér, ha a nyuszikás viccek közül, a topkategóriában helyet foglaló “répatorta” esete forog fent, vagyis “Köszönöm, csak érdeklődtem…”
Szerencsére nem így történt, és a lényeg, hogy már egy jóleső “igen” a válaszom, és az igény szerencsére továbbra is fennáll. Nézzük is meg közelebbről a hiánypótló készüléket…

Alapvetően 4 csatornát képes szimultán rögzíteni, vagyis a 2 előlapi XLR/JACK kombócsatlakozó két monó jelét (akár fantomtáppal is!) és a hátlapi, sztereó RCA bemenetet. Mindezt maximum 24-bit/96 kHz-en teszi BWF WAV vagy MP3 formátumban, akár 320 Kbit/sec minőségben. Menürendszere nagyon egyszerű, az előlapi gombokról szinte bármilyen funkció azonnal elérhető!
Szolgáltatásai megfelelnek az árkategória elvárásainak, megtalálhatjuk benne a 3 lépcsős felüláteresztő szűrőt (40/80/120 Hz), a dual record funkciót, ami egy másodlagos, alacsonyabb szintű gain beállítással rendelkező biztonsági sáv felvételét jelenti, illetve az automata felvételi opciót is, szabadon állítható határértékkel. Kimeneteit tekintve egy szabályozható fejhallgató kimenetet kapunk az előlapon, valamint egy hátlapi RCA párt.

sd-20m_main

A rekorder egy masszív, 1U-s fémházban kapott helyett, a megszokott egyszerű, és hatékony kezelőfelülettel. Ha az előlapot nézve balra jobbra haladunk, akkor közvetlenül a bekapcsoló gomb után egy relatív nagy méretűt ajtóba ütközünk. Ezt lenyitva megtaláljuk az SD-kártya helyét (max. 128 GB SDXC), illetve az elemtartót, ugyanis az SD-20M 4 db AA ceruzaelemről is képes működni önállóan. A mobilitás elősegítése mellett ugyanis az okos mérnökök gondoltak az áramkimaradásokra is. Amint megszűnik a hálózati ellátás, a felvevő rögtön átkapcsol és szünet nélkül folytatja a munkát! Tovább haladva az informatív, háttérvilágott kijelzőt találhatjuk, ami szintén ismerős lehet a cég kézi felvevőiből. A gyors navigálásért az ún. Multi Jog potméter felel, ezzel lépegetünk a menüpontok között és ezzel határozzuk meg a beállításhoz kapcsolódó különböző értékeket is. A STOP/PLAY/REC hármasától jobbra vannak a már említett kombó bejáratok, és a hozzájuk tartozó GAIN szabályzók, valamint a fejhallgató kimenete.

Az egészben a legjobb, hogy a Tascam ennél az eszköznél nem csak azt tartotta szem előtt, hogy az SD-20M technikailag igazodjon kézi kollégáihoz, hanem az árával is. Rack-es felvevőhöz képest nagyon kedvező az ára, és ne feledjük, hogy amellett, hogy képes felvételkészítésre is, akár kisméretű keverőként is funkcionál, hiszen két mikrofon és egy vonali sztereó jel összegzésére képes.

Tehát, várom ismét a kérdést, mert a válaszom immár: VAN!

Gergics Attila
www.audmax.hu

Forrás: audmax.hu

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?