Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Pioneer PLX-1000 – a tökéletes Technics utód?

Pioneer PLX-1000 – a tökéletes Technics utód?

Van a DJ társadalomnak az a jelentős hányada akik azt vallják, hogy a bakelit örök. És ez igaz a reggaetől kezdve a technon át az otthoni lemezgyűjtőkig. És megérkezünk 2014-be, a Pioneer, a gyártó mely sokáig a digitális forradalmat preferálta, megjelentet egy analóg lemezjátszót. Milyen világot élünk?!

Első körben egy rövid lejátszó történelem: réges régen megjelentek a Technics SL-1200-esek, melyek alapvetően hi fi célra készültek, azonban a DJ társadalom annyira hasznosnak találta, hogy adoptálta magának. És mint mindenhol, ha valami egyszer híres lesz, biztos, hogy más gyártók is elkezdik követni/lemásolni. Így volt ez a Geminivel is, akik 1200 klónok gyártásába kezdek, azonban a minőségi motor hiányában ez egy tiszavirág életű próbálkozás volt. Ezután jött a Vestax, mely minden területen újított egy keveset, azonban a technológia nem volt mindig összefüggésben az ambícióikkal, de így is kihozták a maximumot amit egy analóg deck-ből lehet.

Majd amikor a bakelit, mint népszerű hanghordozó formátum csökkenni kezdett, a kínai Hanpin gyár megjelentette a Super OEM névre keresztelt lejátszót, a legismertebb modell ebből a Stanton STR8-150 volt, de sok más gyártó lejátszójának alapjául is ez szolgált. Ami pozitívum volt a Super OEM-ekben, a nagyon jó minőség mellett, hogy ki tudta használni a Technics motorok szabadalmi idejének lejáratát. Így végre volt egy Technics klón, mely közel ugyanazt az érzést nyújtotta mint elődje.

A Pioneer PLX-1000 is örökölt néhány tulajdonságot a Super OEM-ből (elég csak a motort megnézni), azonban a gyártó teljesen más irányba indult el a funkcionalitás terén.

A tökéletes alternatíva?

A motor teljesítménye kitűnő, pont ahogy azt vártuk, az indítási idő is nagyon gyors, azonban utóbbi nem állítható. A Super OEM ismét bebizonyította, immár egy évtizede miért is olyan népszerű. A pitch érték változtatható: +/- 8,16,50 %. 8%-on a pitch nagyon pontos – igaz nem annyira mint 1200 mk2-n, inkább mint a Technics M5G-n. Egy szóval könnyen meg lehet szokni. A pitch a 0 állásnál nem áll meg, továbbá van pitch reset gomb ha szükség lenne rá.

A kar is remekül lett eltalálva, mind hasznosság mind pedig szigetelés szempontjából. Belsejében egy gumi borítás fut, mely a gerjedést hivatott csökkenteni.

Bármely standard tápkábellel működtethető lesz a lejátszó, továbbá egy RCA aljzat és a földelés került hátulra.

Azt a nem hozzáértő olvasók is könnyedén kiszúrhatják, hogy a PLX-1000 szinte megszólalásig hasonlít a Technics 1200-re. A tányér a házba van süllyesztve, csakúgy mint az 1200-esnél, a torony is többé kevésbé ugyanaz, plusz a kar kialakítása is megegyezik. A tűvilágító lámpa is a klasszikus felugró, azonban a PLX esetében sokkal erősebb izzóval.

Alapvetően a hasonlóság egy jó dolog. Az SL-1200 ideje leáldozóban van (a cikk írásakor a Panasonic még nem jelentette be az gyártás újbóli elkezdését) és nem fog visszatérni. Természetesen még mindig vannak szervizek, ahol meg lehet javíttatni kedvencünket, azonban ha vadiúj 1200-esekre vadászunk, valljuk be, szinte lehetetlen. (vagy ha találunk is, akkor mélyre kell nyúlni a pénztárcában)

Nos akkor kinek is ajánlanám ezt a lejátszót? Elsősorban azokat a klub installációkat és tulajdonosokat célozták meg, akik nem akarják használt lejátszókkal feltölteni a pultjaikat. Megnyugtató lehet a tudat, hogy az újonnan vásárolt lejátszók garanciálisak, a customer support is pozitív érv, ráadásul egy olyan márkától amit ismernek és szeretnek.

Ami a DJ-ket illeti, ha már van egy pár Technics-ed (vagy Super OEM-ed) ami még megbízhatóan működik, abban az esetben nem fogsz a PLX-ért rohanni. Ha mégis úgy alakul, hogy a klubban egy PLX-1000-rel találkozol akkor sincs semmi probléma….gyakorlatilag az állítható pitch értéken kívül minden megegyezik. Amennyiben nincs otthon saját lemezjátszód, abban az esetben az 1000-esek egy biztos befektetésnek tűnnek. Nem a legolcsóbbak ugyan (200e Ft feletti összeg, mert Pioneer) de a minőség és a megbízhatóság kárpótol ezért.

Néhányan hiányolhatják az újításokat, az innovációt, de ha jobban belegondolunk mire van szüksége egy bakelit DJ-nek? Persze, hogy az 1200 érzésre. És pont ez az amit a PLX-1000 adni tud.

Pioneer PLX-1000pioneer_plx_1000Webshop

Ezt is látnod kell!

Az eső sem árt neki

Az akkumulátoros rendezvényvilágítás egyre népszerűbbé válik. A BeamZ igazi mérföldkövet állított fel a BBP sorozatával. …

Vélemény, hozzászólás?