Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hangtechnika / Bejátszók / Nagy tudású bejátszó elérhető áron: Ecler Essentials ESAS-BT

Nagy tudású bejátszó elérhető áron: Ecler Essentials ESAS-BT

Megérkezett “tesztlaborunkba” a katalán Ecler cég Essentials sorozatának egyik idei újdonsága, a bluetooth-os, SD kártyás, USB-s, FM rádiós forráseszközként működő, az eSAS-BT. Őszintén szólva nagyon vártunk már valami hasonlót, mert nem volt  Bluetooth képes eszköze eddig az Eclernek. Főleg nem ennyi pénzért amit irányárként megjelöltek a februári ISE kiállításon a spanyolok. Ezek tükrében izgatottan fogtunk bele a kicsomagolásba.

Nézzük is, mi van a dobozban! Az eszköz mellé kapunk egy rackesítő készletet (az eszköz előlapjával megegyező fekete, szálhúzott alumínium), FM antennát, egy távvezérlőt, sztereó RCA kábelt, valamint a tápkbelt. A hifi vonalról ismert standard tartozék RCA kábelből, valamint az asztali kialakításból tisztán látszik, hogy ezzel a lejátszóval a konzumer piacot is megcélozta az Ecler. Elsőre úgy tűnik, nem is akárhogyan.

A szálhúzott alumínium előlap bal oldalán kapott helyet a főkapcsoló, valamint a hangerőszabályzóval ellátott fejhallgató csatlakozó (6.35”). A fejhallgató mellett találjuk az SD kártyanyílást és az USB csatlakozót, a jobb oldali kezelőgombok mellett pedig a két soros LCD kijelzőt. A hátlap közepére került 1-1 szett szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) sztereó kimenet. Bal oldalon az antenna, a jobb oldalon pedig a tápcsatlakozó aljzata található.


Az összeszerelésre, anyaghasználatra nem lehet panasz, ebben az árkategóriában a vállalható szint felett van a minőség. Miután a külcsínt kiveséztük, jöhet a belbecs, kezdődhet az első beüzemelés.

Az eSAS-BT bekapcsolás után néhány másodperc múlva üzemkész. Elsőként az FM rádiót próbáltuk ki. A zöld gomb (FM módban automata hangolás funkció) megnyomása után az eszköz gyorsan végigpásztázza a frekvencia tartományt, és azonnal menti is az eszköz soron következő csatornahelyére. Radio Text információkat nem jeleníti meg a kijelző. Egy tuner esetében sok múlik a telepítés helyétől, de nálunk teljesen stabil vételt produkált. Sajnos SD-kártya nem volt egyikünknél sem, így ezt a bemenetet nem tudtuk letesztelni. Az USB aljzatba egy FAT32 fájlrendszerű (csak ezzel kompatibilis), 8 GB-os pendrive-ot tettünk, melyen vegyesen vannak mp3 és FLAC felvételek. A gyári specifikáció nem részletezi a lejátszható állományok bitrátáját, csak a típusait (mp3, WAV, AAC, FLAC, AIFF), de minden – a pendrive-on lévő – fájllal megbirkózott az eszköz.

A lejátszó támogatja az ID3 tag-et, és a kijelzőn látható ezen kívül a lejátszott zeneszám időinformációi, valamint az aktuális/összes mappák száma is.

Bluetooth kapcsolatra váltva jön a varázslat? Több eszközzel is kipróbáltuk (Android-os okostelefonok, iPhone-ok, Windows-os laptopok), és mindegyikkel hibátlanul, stabilan működött a stream. A párosításhoz nem kell semmilyen PIN kód, így ha az eSAS-BT éppen Bluetooth forrásra van állítva, és nincs rácsatlakoztatva eszköz, akkor egy mozdulattal párosíthatjuk a sajátunkat, és néhány másodperc múlva már küldhetjük is a streamet. Igaz, a készülék kijelzője csupán annyit jelez számunkra, hogy kapcsolódik-e hozzá bluetooth-os eszköz, cserébe viszont akár előlapról, akár a tartozék távvezérlő segítségével tudjuk vezérelni a forrásunk alapfunkcióit (léptetés, hangerő, play, pause).

Ha már szóba került a távvezérlő, essék néhány szó erről is. 2 db AAA elemmel működik, és minden funkció elérhető rajta keresztül.

Bár magán az eszközön semmi erre utaló jel nincs, de a készüléket a távvezérlővel készenléti állapotba (Standby) lehet kapcsolni. Bemenetválasztás, EQ, lejátszáshoz köthető funkciók, mappaválasztás, léptetés és némítás is elérhető innen.

Összességében kijelenthetjük, hogy jó húzás volt az Ecler-től ez a termék, hiszen ennyi pénzért, ennyi szolgáltatással (pl.: szimmetrikus kimenet, FM tuner, bluetooth) még csak hasonló termék sincs a piacon jelenleg!

Az ára jelenleg 46.080,- Ft + áfa, a Zaj Studio-ban kipróbálható.

 

Forrás:
Hanghír Online
Írta: Vas Gergely

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?