Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Allen and Heath / Munkaállomás

Munkaállomás

Miután tudatosult mindenkiben, hogy az otthonlétnek nem lesz két hét alatt vége, elkezdtünk hosszú hónapokra berendezkedni. Mert két hétig még csak-csak elvan az ember, de hónapokig zene nélkül?

 

 

Zenélni pedig kell, és ha már nem lehet a többiekkel a szigorú intézkedések miatt, akkor kénytelen vagy egyedül. Játszani valami hangszeren, énekelni mellé, gyakorolni, tanulni, tanítani, felvenni ötleteket, komplett számokat, és persze mindezt megosztani a neten. Mindig irigyelted a kütyüzős zenésztársaidat, nekik most sem gond összedugni hangkártyát, előfokot, felvenni és megosztani. Nincs gond, az Allen&Heath ZEDi8 keverőt neked találták ki!

Hibrid kompakt keverő és USB interfész

A ZEDi8 analóg keverőpult, annak minden megszokott praktikusságával és egyszerű felépítésével. De beleépítettek egy 2×2-es USB interfészt is, amely sokoldalú és kényelmes kapcsolatot biztosít a digitális világ felé. Zenélhetsz élőben és sávokat játszol alá a laptopról, felveszed a zenei ötleteidet, vagy indulhat a sreamelés, a ZEDi8 sokoldalú társ a kreatív zenei utazás minden egyes lépésénél.

Klasszik analóg keverő

Egyszerre öt forrás jelét keverhetjük össze a zseniálisan egyszerű ás könnyen áttekinthető felületen. Két monó csatorna (M1, M2) szimmetrikus mikrofon bemenetekkel XLR csatlakózón, amire természetesen kondenzátor mikrofon is csatlakoztatható, hiszen kapcsolható fantom táp (+48V) van a keverőn. A monó csatornák fogadhatnak vonalszintű jeleket, külön Jack aljzat van erre a célra, vagy a kis gitár ikonnal jelölt kapcsoló benyomásakor speciális nagyimpedanciájú gitárbemenetekké változnak, így gond nélkül lehet közvetlenül gitárt is csatlakoztatni rá. A szokásos erősítésszabályzó (GAIN) potin kívül mélyvágó szűrőt is bekapcsolhatunk a puffogó hangok eltávolítására. Kétsávos hangszín (HF, LF), panoráma szabályzó (PAN) és a csatorna szintszabályzója (MIX) is a rendelkezésünkre áll. A két sztereó (ST1, ST2) csatornára vonalszintű jeleket (pl. billentyűs hangszer) csatlakoztathatunk. A monó csatornákon megtalálható többi kezelőszerv (GAIN, HF, MF…) itt is megtalálható. A panoráma szabályzó természetesen balansz szabályzó a sztereó jeleknél. Az ötödik jelút a beépített USB interfész kimenetét fogadja, ezen keresztül lehet visszajátszani a számítógéppel felvett anyagot, vagy akár backing track-et gyakorláshoz.
Minden csatornába behallgathatunk, akár egyszerre többe is, ehhez csak a fejhallgató ikonnal jelölt gombokat kell megnyomnunk. Ilyenkor a kivezérlésjelző is az adott csatorna jelszintjét méri, és természetesen a fejhallgató kimeneten is halljuk a beválasztott jelforrást. Vigyázat, ha többet is bekapcsolsz, mindegyik hallatszik a fülesben, és a LED-ek ezek összegjelét mutatják!  A „MAIN OUT = MONITORS” kapcsolóval a kimenetre is kitehetjük a monitor buszra (behallgatásra) választott jeleket. Így például az összedugott rendszerünkön egyenként hallgatjuk meg a csatornákat anélkül, hogy a MIX potikkal beállított arányokat megváltoztathatnánk, vagy fejhallgatót kéne használnunk. Zseni.
A kimeneti jelszintet 60mm-es tolóféderrel állíthatjuk be.
A minőséget nem kell külön kiemelnem: ez ugyan egy kis keverő, de Allen&Heath.

 

 

USB 2×2

Az USB 2×2 interfész két bemenetű és két kimenetű hangkártyát takar, nem is akármilyent: 24bit / 96kHz. Mac-el, vagy PC-vel is kiválóan üzemel, de iOS eszközzel is használható. A keverőn LED jelzi, ha működik, ráadásul plug and play, azaz csatlakoztatás után azonnal működik. Forrásként már beszéltünk róla, lássuk milyen lehetőségeink vannak kimenetként használni!
Az USB OUT kapcsolókkal kiválaszthatjuk melyik csatorna jusson a számítógépbe. Alapértelmezett a főkimenet bal és jobb oldala, méghozzá a FADER poti szabályzása után. Ezt átkapcsolhatjuk PREFADE állásba, így a kimeneti hangerő nem szól bele az USB jelszintbe. De az egész beállítást felülírja az M1-M2 kapcsoló, ami a két monó csatorna jelét juttatja direktben az USB kimenetre. Ez utóbbi esetben a keverő belsejében található jumperekkel azt is beállíthatjuk, hogy a jel közvetlenül a mikrofon bemeneti erősítőről, vagy a hangszínszabályzó utánról jöjjön. Ennek beállítását azonban inkább bízzuk a szervízre, mert szakirányú ismereteket igényel.
A termékkel együtt egy Cubase LE szoftvert is kapunk ami annyira egyszerűen kezelhető, amennyire egy ilyen szoftver le lehet egyszerűsíteni. Mindemellett kiemelkedő hangminőséget igér időtakarékos felvételi és szerkesztési funkciókkal. iPad számára a Cubasis LE app is elérhető.
A belső táp egyszerűbb csatlakoztatást és kompakt formát biztosít.

Hogyan lesz ebből munkaállomás?

Ha eddig nem tűnt fel, ezek a jellemzők egy komlex munkaállomás jellemzői.
Ha élő koncertet adsz, csatlakoztasd rá a mikrofonod és a hangszered (gitár, billentyű stb.), tedd rá a PA aktív hangfalait, és már mehet is! Ha van backing track, játszd be a laptopról vagy iPad-ről.
Ha fel akarsz venni, tedd rá a stúdió monitorodat, a hangszereket, és a PC-t. Indítsd el szoftvert és játssz!
Indulhat a stream: a számítógépen keresztül játssz a közösségi médiákban!

 

forrás: audmax

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …