Legfrissebb tartalom
Főoldal / Fénytechnika / Miért vannak többszörös árkülönbségek azonosnak tűnő LED-es reflektorok között? – Első rész

Miért vannak többszörös árkülönbségek azonosnak tűnő LED-es reflektorok között? – Első rész

Nem érted? Nem csodálom! Ha nem mindennap ezzel foglalkoznék, én is teljesen elvesznék a LED-es világítótestek árainak káoszában. De miért van ez így? A válasz egyszerű: az általánosan megadott paraméterekben szinte egyáltalán nincs különbség a termékek között. Viszont sok olyan adatról, paraméterről “diszkréten” hallgatnak a gyártók, amelyek alapvetően meghatározzák a készülék használhatóságát.  Írásomban igyekszem összegyűjteni, hogy melyek ezek, tehát mire érdemes figyelni a választásnál a leírt – általában nagyon biztató – adatokon kívül.

Először is egy nagyon fontos kitétel: pontosan a fentiekben leírtak miatt kimondhatjuk, hogy sok feladat kitűnően ellátható olcsóbb, sőt, sokszor nagyon olcsó lámpákkal is, és nem sok előnyét élvezné a vásárló a nagyobb összegű ráfordításnak, viszont fontos lenne, hogy tudja, miért úszta meg kevesebből, és mire nem lehet használni az eszközt.

439_1A gyártók elég fukarul bánnak az infókkal: minden termék esetében közlik a LED-ek számát, teljesítményét, a várható élettartamot, a vízállóságot, a vetítési szöget, színváltós reflektoroknál az szín-összetevőket, fehéreknél a színhőmérsékletet, és talán a CRI-t, aztán nagyjából vége is… Pedig az izgalmak pont ezután kezdődnének! Menjünk először végig ezeken a paramétereken, illetve azon, hogy ezekkel kapcsolatosan mik az átverések, elhallgatások, aztán pedig beszéljünk azokról az információkról, amelyek a döntés szempontjából létfontosságúak lennének, de hírük-hamvuk nincs a leírások többségében!

1. LED-ek teljesítménye: Egyre nagyobbak a teljesítmények, ma már 10-20-30 wattokról beszélünk chippenként, ami nagyon biztatóan hangzik, de vigyázni is kell vele: a LED-ek hatásfoka a teljesítmény növekedésével csökken, tehát egy 10W-os LED egyáltalán nem biztos, hogy kétszer annyi fényt bocsájt ki, mint egy 5 wattos… Sőt! Ráadásul a hatásfok romlásával a hőtermelés is magasabb lesz, így a hűtés tervezettsége és megbízható működése még nagyobb szerepet kap a stabil, hosszú távú működés szempontjából!

2. A várható élettartam szinte már automatikusan 50-100 ezer óra, legalábbis a leírások szintjén. Fontos tudni, hogy a LED-ek tipikusan két “hullámban” mennek tönkre: a gyártási hibából származó problémák tipikusan előjönnek az első néhány száz, max. pár ezer óra üzem alatt, és ilyenkor a meghibásodás általában az azonnali “elsötétülést” (színes LED-eknél esetleg színhibák keletkezését) jelenti. Második hullámban pedig az élettartam vége felé egyre kevesebb fényt bocsájtanak ki a LED-ek, de ez egy folyamatosan bekövetkező, lassú folyamat.
A kérdés csak az, hogy mikor kezdődik ez el. Múló őszinteségi rohamban szenvedő távol-keleti beszállítóink bevallották, hogy a legolcsóbb szériák – amelyeknél a megrendelő a padlóig nyomja az árat – olyan LED-ből készülnek, amelynek a várható élettartama max. ezer-kétezer óra!!! Ehhez tette hozzá, hogy a nem ennyire gagyi, de még mindig márkátlan LED-del szállított reflektoroktól 10-20 ezer óránál hosszabb működést elvárni teljesen felesleges! – jó esetben ki fogják bírni ezt az egyébként nem rövid időt! Ami – és ezt már én teszem hozzá – a felhasználók többsége részére bőven elegendő is!

És itt álljunk meg egy pillanatra, és számoljunk kicsit! Kinek milyen élettartamra van szüksége?!

– A minden nap működő építészeti világításban dolgozó par_64_1W_effect_1024x1024lámpatestek éves üzemideje 4-, sőt akár 5-6 ezer óra is lehet, tehát ezen a területen a márkás LED-gyártók által valóban garantált 50-100 ezer óra biztosíthatja csak a 10, esetleg 20 éves megbízható működést. Az Aréna Pláza homlokzati világítására telepített SGM Palco lámpák 2007 októbere óta működnek minden áldott este, üzemidejük 30 ezer óra felett jár, és egyetlen LED-meghibásodás nem volt (más jellegű is csak egyetlen egy darab), fényerejük sem csökkent sem látható, sem mérhető mértékben!

– Szolgáltató, bérbeadó cégek az olcsóbb kategóriás, alacsony amortizációjú felszereléseiket éves szinten rossz esetben pár száz, jó esetben 1000-2000 órát tudják üzemeltetni. Ezek alapján már a 10 000 óra megbízható üzemidő is elengendő, hiszen 5 év kemény igénybevétel után úgyis illik leselejtezni az eszközt, másrészről ha ilyen jól pörög, akkor már az első év végére megtermeli az árát!

– Színházak, színpadok, konferencia termek esetében nagyon változó az éves teljesítmény, de szinte biztos, hogy még az ezer órát sem éri el (kivétel lehet, ha egész napos “alapvilágításnak” is használják az eszközt…). Így a hosszú élettartam szinte biztos, ráadásul más okoknál fogva a nagyon olcsó eszközök, ahol a 10-20 ezer órás működés nem garantált, egyébként sem jöhetnek szóba! (erről később még lesz szó)

– Pubok, szórakozóhelyek, diszkók esetében meg kell különböztetnünk az általános vagy hangulat világítás céljából installált lámpákat, ezek futás-teljesítménye magas (lásd: fent az építészeti világítás pontot), viszont a tánctér-megvilágító, eseti fellépőket kiszolgáló reflektorok egész extrém keveset működnek: éves szinten akár a néhány száz órát sem éri el. Ez már előrevetíti, hogy ezen alkalmazások esetében kell legkevésbé a pénztárcánk mélyére nyúlnunk…

3. Vízállóság: Szögezzük le elöljáróban: IP65 alatti eszköz a mai magyar időjárási viszonyok között – kültéri használat esetén nem tekinthető időjárás-állónak! Ami pedig IP65-öt illeti, óriási szórást mutat a kínálat. Azonos teljesítményű lámpatestek között akár 3-4-szeres árkülönbség is lehet, aki a vevők számára teljesen érthetetlen, főleg, hogy ez nem pár tízezer, hanem több százezer forintos különbséget jelent! Az olcsó, de IP-snek árusított reflektorok működése teljesen esetleges lesz, ebben legyünk egészen biztosak. Kis szerencsével simán kibírhatnak néhány nagy esőt, akár havat is, de pl. egy fix kültéri telepítés esetén ne reménykedjünk 1-2 éven túli működésben! – és azon sem érdemes csodálkozni, ha már néhány hónap vagy hét után jönnek a gondok. Ha van barkács-hajlamunk és kézügyességünk, akkor egy kis odafigyeléssel javíthatjuk a várható élettartamot – bár ez garanciavesztéssel is jár általában, de lehet, hogy még azt is megéri, mivel lehet, hogy a forgalmazó előbb-utóbb visszaadja a pénzünket, de ezzel nem vagyunk kisegítve, mert ha nem szánunk rá 3-szor annyit, akkor a következő lámpa sem fogja tovább húzni…

 

beamz_wall_washer_large

Az igazi komoly fejtörést nem is ezek az olcsó eszközök jelentik! Bár a hibaszázalék jóval alacsonyabb a felső kategóriában, de mégis elég magas! Számítsunk rá, hogy a legdrágább, legmárkásabb reflektorok sem bírják a végtelenségig a szélsőségeket, komoly, rendszeres karbantartási költségekkel kell számolnunk, ha akár csak 5-10 éves élettartamban szeretnénk gondolkodni! Így ezen lámpák beszerzésénél a stabil, megbízható forgalmazói és gyártói háttér a legfontosabb, hiszen éveken át rá leszünk utalva a speciális alkatrészekre (pl. tömítőgyűrűk, gumik), melyek sehol máshol nem szerezhetők be, és a szaktudásra, amely nélkül ezek a lámpák a megbontás után soha többé nem lesznek időjárás-állók…

A következő részben magukkal a beépített LED-ekkel foglalkozunk – ezek paramétereit még úgy ahogy megadják a gyártók: leleplezzük az elhallgatott valóságot a vetítési szögek, színekeverések, színhőmérsékletek, CRI-k területén, a végkép elhallgatott paraméterek pedig a harmadik részben kerülnek sorra!

 

Ezt is látnod kell!

2019-es Eurovíziós Dalfesztivál pro-light oldalról

M&M Production már több éve vezet online naplót az Eurovíziós Dalfesztivál háttérmunkálatairól. Az idén Tel …