Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / A hangkártyákról / Midas M32R – Részletes bemutató

Midas M32R – Részletes bemutató

Nagyon érdekelt az M32R.

Nem voltam biztos benne, mit várok tőle, de azt el kell ismernem, hogy akármilyen elvárásaim is voltak, azt messze túlszárnyalta.
Az M32R az M32 rack szélességű változata és magában foglalja a beszereléshez szükséges síneket. Habár én nem értem, miért lenne szükséges ezt megtenni, hiszen ahhoz, hogy otthon a stúdiónkban a teljes felszerelés egy helyen legyen, a többi eszközt is ugyanúgy el kellene helyezni. Azonban ha már van egy M32R otthon, nem lesz szükséged másra, ami azért jó, mert a 600 mm-nél nagyobb mélységéhez egy egyedileg készített rack-re is szükséged lenne.

IMG_4707

A konzol maga elég jól néz ki. A Midas Rajesh Kutty-t bevonta a tervezésbe, aki már a Bentley-nél is segédkezett korábban. Ahhoz képest, hogy mégiscsak egy kompakt konzolról beszélünk, méreteit tekintve elég impozáns, ami segít feleleveníteni azt a “tekintélyes” érzést, ami a Midas termékeket jellemzi. A kontrollfelület nem túl zsúfolt, csupán az általában használt csatornák számára fenntartott encoder-eket tartalmazza. A féderterület két 8 sávos bank részből, plusz a mester szekcióból áll. A konzolon rengeteg ki- és bemenet található – 16 Midas előfok XLR bemenettel, line bemenet jack-en és RCA-n, számos kiosztható kimenet egy csatlakozósoron, illetve talkback bemenet és monitor kimenetek, és itt még nincs is vége.

IMG_4701

A digitális ki- és bemenethez tartoznak a dual AES50 portok, amik lehetőséget biztosítanak a felhasználónak, hogy DL16 vagy DL150 rack segítségével további hordozható ki- és bemeneteket adjon az eszközhöz. Egy Ultranet port teszi lehetővé a saját monitoring rendszer bekötését, iletve az általunk tesztelt eszköz belső slot-ja egy DN32-USB interfésszel érkezett. Az egyéb kártya opciók között megtaláljuk a 32 csatornaszintű ADAT, MADI és Dante interfészt is. Elég jól el van eresztve a keverő, ha modern digitális mutiplexelt jelátvitelről illetve felvételről van szó. Végezetül, a keverő hátuljában van 1 ethernet port, amin keresztül egy vezeték nélküli router segítségével akár iPad-ről is vezérelhetjük a készüléket.

De ez teljesen olyan, mint a Behringer X32 Producer!

Igen, és nem! Megjelenésében sok a hasonlóság, sőt, a digitális processzor hajszálra ugyanaz! Viszont a motoros féderek már egy kategóriával feljebb vannak, illetve a Behringeren nincsenek a csatornák felett kijelző az egyszerűbb beazonosítás érdekében, és ezek csak azok, amik első ránézésre feltűnnek…

Azért ássunk a mélyére!

Engem is meglepett, mennyire könnyű volt kiismerni az M32R-t és elérni, hogy azt csinálja, amit én szeretnék. Emellett el kell ismernem, hogy ugyan a képernyő mérete kicsi, de ez mégsem akadályozza az eszközzel való munkát. A Quick access gomboknak köszönhetően könnyedén lehet lapozni az oldalak között és kiválasztani az egyes funkciókat. A kevésbé használt lehetőségek a fülek közti hátsó traktusba kerültek – ez pedig csak egy a számtalan példa közül, hogyan alkalmazták az intuitivitást a felhasználói interfész megtervezésében. A csatornák elnevezése enkóderek segítségével soha nem számított ideális megoldásnak, de a Midas mégis megoldotta, hogy kevésbé legyen idegesítő. Le a kalappal.

IMG_4704

A patch-eléshez az azonos funkciók kiosztása nyolccsatornás blokkokban történik, ami elég sok időt nyer számunkra használat közben. A bemeneti féderbankok a bal oldalon, míg a kimenetiek a jobb oldalon helyeznek el, mégis lehetőséged van két bemeneti bankot egyszerre megnyomni, így a 16 féder együtt is használható. A féder flip funkció mindig azon a kimeneti buszon aktiválódik, amit kiválasztasz. A talkback szekció két programozható gombból áll, amik működhetnek egy pillanatig vagy akár lock-olhatóak is.

A beépített 100 sávos valós idejű analizátor mellett a konzol rendelkezik 16 virtuális effekttel is, amit olyan eszközök ihlettek, mint a PCM70, a Dimension D és a DN360. Meghallgatva azt mondanám, nagyon hasonlítanak a forrásukra, de annyi biztos, hogy nagyon valósághűen hangzanak.

Az egész konzol jól szól. Az utolsó Midas, amivel hosszabb ideig dolgoztam, az XL200 volt, ami ugyan jól hangzott, körülbelül hasonló mennyiségű csatornát és buszt tudott kezelni, de legalább 10 ember kellett a megmozdításához. Az M32R előfokait elég keményen meg tudod tolni, mielőtt bármi rossz történne, az EQ jó és megfelelően reagál, a dinamika processzor pedig szintén nagyon jól működik, még a fülhallgató erősítő is rendben van. Nem merném azt állítani, hogy a hangzásuk teljesen megegyezik, de elég kicsi a különbség, hogy elgondolkodj megéri-e extra munkaerővel és kábelezéssel járó költséget, ami egy nagyformátumú analóg konzolhoz szükséges. Főleg, ha a digitális alternatíva hangzása ennyire jó.

  • Zenekari keverő
Forrás: CXMagBlog

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?