Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / KRK Systems / Meghallgattuk: KRK ROKIT 4 & 10-3 G3

Meghallgattuk: KRK ROKIT 4 & 10-3 G3

A KRK hangfalaknak hosszú évek óta bérelt helye van a stúdiókban – legyen szó otthoniról vagy professzionálisról. Ez alól én sem vagyok kivétel, a stúdióban 7000-es, míg otthon egy pár 6000-es pihen. Ezért is voltam nagyon izgatott, amikor kipróbálhattam a KRK ROKIT széria két új darabját, a 2 utas ROKIT 4 G3-at és a csúcskategóriás 3 utas ROKIT 10-3 G3-at.

KRK-Main-Image-1204x640

A ROKIT széria a KRK kedvezőbb árú stúdió monitor családját képviseli, ennek ellenére gyakorlatilag bármely stúdió környezetben megállják a helyüket. Az utóbbi két újonccal már az alábbi méretek érhetőek el: 4″, 5″, 6″, 8″ és 10″. Egytől egyik aktív hangfalak, a 10-3-at kivéve mind két utas, dizájnban pedig a jól felismerhető KRK stílust követik.

ROKIT 10-3 G3

krk-rokit-powered-10-3-339768Az áttekintést a nagy testvérrel, a 10-3-mal kezdem. Mint említettem, ez a ROKIT szériában az egyetlen 3 utas, hiszen kapott egy dedikált közép sugárzót az 1″-es magas és 10″-es mély mellé. A 10-3-asok midfield felhasználásra készültek, tehát gyakorlatilag állványra téve, a magas sugárzót fülmagasságba, körülbelül 1-3 métere a monitorozási pozíciótól. Méreteinek és szemrevaló dizájnjának köszönhetően egy vizuális tuningot nyújt majd a stúdió számára. (Dimenziói egyébként: M/SZ/H 55 x 32.5 x 36.5 cm, súlya egyenként közel 21 kg)

Merüljünk el kicsit az adatokban! A 10-3 frekvencia átvitele 31 Hz – 30 kHz (-10 dB) és ha rápillantunk a lenti diagramra, látható hogy abszolút valós adatokat adtak meg – amit egyébként hallottam is első füleléskor. A végfok teljesítménye 140 W, a maximum hangnyomás pedig 113 dB, bár nincs kétségem affelől sem, hogy alkalomadtán többet is ki tudnak a producerek hozni belőle.

KRK_Fig_4

A hátulján táp aljzat, bemenetekkel és hangerő valamint balance szabályzóval. A bemeneti lehetőségek krk-rokit-rp-10-3-g3-generation-3-schwarz-3szimmetrikus XLR és 6.3 Jack valamint asszimetrikus RCA. A hangerőszabályzó skálája -30 – +6 dB-ig terjed. A 10-3-asok mind vertikálisan mind pedig horizontálisan használhatóak, anélkül hogy a magas/közép frekvenciák teljesítménye csökkenne.

Első hallgatásra, tiszta, egyenes hangképet produkált, szolid mélyekkel kiegészítve. Minden tartomány kiegyensúlyozottan szólt – különösképpen a közép-magasak. Mindez értendő a mély tartományra is, 0 dB-re állítva a szabályzóját, a basszus érezhetően jelen van, nem tapasztaltam semmilyen oda nem illő kilengést. Még akkor is ha +2 dB pozícióba állítom a szabályzót, a basszus nagyon feszes maradt, így tehát nem nagyon van szükség extra löketre.

ROKIT 4 G3

image.phpKövetkezzen a 10-3 kistestvére, a ROKIT 4 G3. Azonos méretű magas sugárzó és egy 4″-es mély, a közös tulajdonságok sora itt véget is ér. Alapvetően kisebb otthoni stúdiózásra készültek, nearfield használatra. A technikai paraméterek röviden: két utas, 30 W összteljesítmény és 100 W SPL.

A ROKIT 4 hátulján is megtaláljuk a 3 fajta aljzatot (szimmetrikus XLR, Jack és asszimetrikus RCA) és a 3 szabályzót (Volume, HF, LF, azonos skálázással). Frekvencia átvitele 51-35 kHz (-10 dB) – ahogy várható volt, jelentősen kevesebb méllyel van dolgunk ez esetben.

Méretileg is nagyon kompakt, dimenziói:21 x 15.5 x 22.5 cm (M/SZ/H) és csupán 4 kilót nyom.

Első hallgatásra ugyanazt a kellemest érzést nyújtja mint az összes KRK modell – a közép-magas karakterisztika közel azonos a 10-3-mal. Természetesen a mély frekvencia gyengébb, a 4″-es mély sugárzónak köszönhetően, azonban butaság lenne azt állítani, hogy elenyésző. Összességében a ROKIT 4 is jól prezentálja a tiszta, egyenes hangzást, igaz nem olyan kifinomultan mint a 10-3, de nem is szerencsés összehasonlítani a kettőt egymással.

Összegzés

Amit még nem említettem, az a nagyon hasznos használati útmutató melyet a hangfalak mellé adnak. Szinte minden információ, elhelyezés, beüzemelés pontról pontra le van vezetve, továbbá hibaelhárítási útmutatót is mellékeltek a kevésbé tapasztalt felhasználóknak. Ezekért jár a piros pont!

Mind a 4, mind pedig a 10-3 tökéletesen illeszkedik a ROKIT családba, különböző felhasználásra ugyan. A 10-3 remek kiegészítője lehet egy közepes méretű stúdiónak, míg a 4-est inkább otthoni, kisebb stúdió felhasználásra ajánljuk, azonban mind kettő esetében jó minőségű hangzást kapunk nagyon jó áron. Úgy tűnik a KRK folytatja ezt a nagyon jó egyensúlyozást a minőség és az ár között!

További infók a KRK oldalán!

Forrás: Ask Audio

Ezt is látnod kell!

50% -os CYBER SEASON akció!

A Native Instruments-től már megszokott, hogy az év végéhez közeledve komolyabb volumenű akcióval ajándékozza meg …

Vélemény, hozzászólás?