Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Allen and Heath / Teszt: Allen & Heath Xone:43C

Teszt: Allen & Heath Xone:43C

Az elmúlt néhány évben az Allen & Heath fokozatosan vezette be az új generációs Xone keverőket, kezdve a Xone:23 és 23C-vel, két csatornás kiosztással, a 23C-t felturbózva egy beépített interfésszel és egy Mixvibes Cross LE szoftverrel. Kitörő örömmel köszönthetjük a soron következő új generációs keverőt, az Xone:43 C mely 4 csatornás kivitelben igyekszik tovább vinni az A&H örökségét.

XON-XONE43C_1

Dióhéjban

Az Allen & Heath Xone:43 C egy 4+1 csatornás analóg keverő, beépített audio interfésszel mely Serato DJ kompatibilis. A Xone:43C a Xone:43 “testvére”, mely a méltán népszerű Xone:42-t hivatott követni.

Felépítésallen-heath-xone-43c-1085819

Mint minden A&H keverő, így a Xone:43C is egy logikusan elrendezett és kivitelezett mixer. A felépítése nem tartogat semmi meglepetést, a 4 csatorna fader középen kapott helyet, a mikrofon és fejhallgató szabályzók bal, míg a master vezérlő a filterrel együtt jobb oldalon van.

A Xone:23 érkezésével a gyártó dizájnban is frissített, az akkor megszokott szürke és ezüst színezést felváltották a fekete, piros és narancs színek. Ez nem változott a Xone:43C esetében sem, azonban a színezés hagy némi kifogásolnivalót maga után. Klub körülmények között (tehát kvázi sötétben) használva, a sötét tónusú borításnak köszönhetően nincs meg a kellő kontraszt, tehát nem igazán látható hova is nyúlsz a sötétben. Ráadásul a kivezérlésjelző LED-ek sem a legtisztábbak, ez is okozhat némi fejtörést sötét körülmények között.

A keverő crossfadere természetesen Innofader kompatibilis, a gyári fader ugyan nem egy scratch-barát, azonban könnyű mozgású, kellően reszponzív és a karakterisztikája is állítható.

Az USB port mellett, az Xone:43C támogatja a saját fejlesztésű X:LINK csatlakozást is. Ennek segítségével láncra tudjuk fűzni például a kontrollereket (K1, K2). Kábel ugyan nem lesz kevesebb, de USB portot felszabadíthatsz a laptopon. Személyes vélemény: bárcsak minden technológiát, esetünkben az X:LINK csatlakozást szabadon felhasználhatóvá tennék más gyártók számára is, igen frusztráló tud lenni, hogy egy kimondott gyártó termékét kell megvenni ahhoz, hogy egy hasznos funkciót használni lehessen.

EQ és effekt

Egy dolog garantált ha A&H keverőt vásárolsz, mégpedig a jól ismert filter. A Xone:43C-n ez 3 módban használható: high-pass (HPF), band-pass (BPF) és low-pass (LPF). Emellett van egy negyedik, ún. X:FX funkció a külső effektprocesszorok számára. A számos pozitívum mellett, nem szabad elmenni amellett néhány hátrány mellett, mely sajnos az egész Xone szériát végig kíséri. Először is, a filter gomb megnyomását követően ropogás hallható. Igaz, hogy nem túlzottan zavaró, azonban (főleg ha gyorsan aktiváljuk) elkerülhetetlen. A második probléma abban az esetben áll fenn, ha a filter aktiválva van, az audio jel megváltozik, olyan érzés mintha a filter felerősítené a jelet. Ez még abban az esetben is hallható, ha a frekvenciát egyáltalán nem állítottuk, egyedül a filter kikapcsolását követően szűnik meg. Ugyan ezek a problémák nüansznyiak, de lehangoló, hogy 15 év alatt nem szentelt a gyártó ennek figyelmet.

A Xone:43C-ben elődjeihez hasonlóan, 3 sávos EQ található. Az Allen & Heath híressé vált a Xone:62 és IMG_0070_web92-ben használt 4 sávos EQ-ról, úgy tűnik az új jövevények esetében ez a vonal megszakadni látszik. Személy szerint én jobban preferálom a 4 sávos megoldást, de ez egyén és stílus függő.

Ha közelről megnézed az EQ szekciót, látható, hogy végtelenített, tehát az EQ-val gyakorlatilag teljesen elnémítható a csatorna, azonban a valóságban hallható némi hang, minden letekert potméter ellenére is. Ez szintén nem fog senkit eltántorítani a vásárlástól, de ismét a részletekben található hiányosság.

Minden egyes csatornán található továbbá egy dedikált X:FX potméter, melyet már említettünk, a külső effektprocesszorok vezérlésében használatos.

Terméktámogatás

Úgy gondolom egy termék vásárlásakor a technikai paramétereken és funkciókon kívül érdemes kellő figyelmet szentelni a gyártó-vevő kapcsolatra is. (különösen ha probléma adódik a termékkel) Ugyan a honlap nem a legátfogóbb, azonban a support szekciót kiemelném mint ellenpéldát: minden driver, használati útmutató és minden tudnivaló megtalálható az egyes termékekhez.

Ki – és bemenetek

Bemenetek:

 • 5 db sztereo RCA line bemenet
 • 4 db sztereo RCA phono bemenet
 • XLR mikrofon bemenet
 • USB csatlakozás
 • X:FX return

Kimenetek:

 • Sztereo XLR Master
 • Sztereo RCA record
 • Sztereo RCA booth
 • 3.5mm jack fejhallgató kimenet
 • 6.35mm jack fejhallgató kimenet
 • X-link ethernet
 • X:FX send

AllenHeathXone43C5

Használat közben

Minden apró hiba ellenére a Xone:43C pontosan úgy működik ahogy kell. Ami feltűnt a korábbi Xone keverőkhöz képest, hogy a faderek hossza jelentősen lecsökkent. (60mm-ről 45mm-re, költségkímélés?!) Mióta átálltam a digitális DJzésre, mindig magamnál tartottam egy külső hangkártyát, mint a rendszer egyik fontos darabját, így soha nem éreztem szükségességét egy beépített hangkártyának a keverőn belül. Azonban miután pár hétig volt szerencsém tesztelni a Xone:43C-t, mind Seratoval, mind Traktorral, már tisztán látom ennek a kényelmi funkciónak az előnyeit.

Mint mondtam, a Xone:43C audio interfésze Serato DJ és Club Kit kompatibilis. Ugyan a keverő mellé nem jár szoftver, azonban kedvezményes áron juthatsz hozzá a teljes Serato szoftverhez és a DVS expansion pack-hez. (kb 50 000 Ft)

De jó lenne ha…maxresdefault

Ahogy fentebb említettem a technikai újításoknál, úgy szoftveres szinten is ki kell emelnem a szegregációt. Csak hogy egy példát említsek: a Serato DJ 1.77 verziójának megjelenését követően a Rane MP2015 már Serato és NI kompatibilis is egyben. Ez sem a gyártóknak, sem a felhasználóknak nem egészséges, ugyan ez nem kimondottan csak erre a gyártóra és keverőre vonatkozik, hanem az egész piacra érvényes.

Kérjük vissza a hosszabb fadereket! A Xone keverők alapvetően House és Techno zenékre lettek tervezve, stílusi sajátosságokból adódóan a hosszabb fader pontosabb és lágyabb átmenetet biztosít a zenék között.

Értékelés

 • Minőség: Ha ismersz olyat aki a kínai gyártmányú keverője miatt panaszkodik, mutass neki egy Xone:43C-t! Minőségi alapanyagok, igényes kivitelezés és minden sötétség ellenére valljuk be, jól néz ki.
 • Ár: A piaci árát 800 fontra lőtték be (ez megközelítőleg 328 000 Ft), ami a funkciókat, és a 4 csatornát figyelembe véve nagyon barátinak mondható.

Végszó

Minden változtatás ellenére, a régi Xone keverőkhöz képest, a 43C egy nagyon jó klub mixer lett. A cikkben talán túlságosan is próbáltam kritikus lenni, hibákat keresni a részletekben. Tettem ezt, mivel Allen & Heath keverőről beszélünk. A legjobbat várjuk el tőlük, mert hosszú éveken keresztül a legjobbat adták nekünk. Szomorú látni, hogy az utóbbi időben kicsit ez vesztett a varázsából. De ez már másik történet.

Ha Serato user vagy, a választás a fenti keverő és egy Pioneer keverő között nem lesz egyszerű. Személy szerint én az előbbit választanám, a fő indok pedig a múlt béli dolgokban keresendő. Ha Traktor user vagy, a Xone:43C tökéletesen működik a Traktor Pro 2-vel (valamint két X1-gyel) és összképben is jól mutat a NI kontrollerekkel.

Készült a DJ Worx cikke alapján.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?