Legfrissebb tartalom
Főoldal / Fénytechnika / Jands Stage CL – LED-re született

Jands Stage CL – LED-re született

Megérkezett hozzánk a Jands új fényvezérlő családjának első tagja, a Stage CL.

A pult tervezésekor a modern fénytechnika egyre népszerűbb  vívmányainak, az RGB LED-es fényforrások vezérlését tartották szem előtt. Ennek megfelelően a pult mozgófejes lámpákat ugyan nem tud kezelni (erre továbbra is a Vista sorozat tagjai hivatottak), de LED-es megvilágításban nem találni ennél egyszerűbb, logikusabb és kényelmesebb megoldást.

 A pult gyárilag temérdek mennyiségű generic (általános) és gyártó-specifikus lámpatestet ismer, de könnyedén hozzá tudjuk mi is adni saját, a pult által esetleg nem ismert fényforrásainkat. A patch-elést követően – gyári firmware-rel – a pult 12 darab lámpát (vagy lámpacsoportot) tud vezérelni, ám a legújabb 1.2-es verzió telepítése után – a felhasználók kérését kielégítve – ez a kapacitás a duplájára nő (UPDATE: megjelent az 1.3-as patch is, ami kisebb javításokat és új funkciókat is tartalmaz). Erre a lámpamennyiségre összesen 512 DMX csatorna áll rendelkezésünkre, tehát nem vagyunk lekorlátozva egyszerű, pár csatornás módok használatára, hanem akár teljes 16 bit-es RGBW vezérléssel is fölüthetjük a 24 darab lámpánkat, így a Stage CL nemcsak egyszerű LED-es fényforrások, hanem akár komplex színházi fényvetők vezérlésére is tökéletesen alkalmas (mint pl. a Selecon LED-es szériája, amely 16 bites vezérlés esetén lámpánként 15 csatornát használ!).

A kívánt képet 12 darab dedikált húzóval (és flash gombbal), valamint a színt beállítani hivatott csatornánkénti két forgó potméterrel (árnyalat, illetve telítettség) tudjuk megkomponálni, majd elmenteni. A szerkesztésében számos előre beprogramozott szín, minta és chase segít minket. Az így elkészített képeket később gombnyomásra elő tudjuk hívni, vagy egy cue-listába rendezve játszhatjuk le őket (lejátszás módban az eddig csatorna húzók submaster faderekké válnak). Ezt tehetjük manuálisan, részben automatizálva, vagy teljesen automatizált, ún. „autopilot” üzemmódban is.

A Stage CL további szépségei közé tartozik a kifejezetten felhasználóbarát érintőképernyős kijelző, a csatornánkénti szín-visszajelző LED, amivel még úgy is tudjuk monitorozni az aktuális képet, hogy nem is kell látnunk fizikálisan a lámpákat (ez bizonyos épületvilágítási megoldásoknál lehet különösen hasznos), továbbá Art Net kompatibilitás, Autosave funkció, valamint a Jands termékekre jellemző masszív kiépítés és mobilitás egyvelege.

Felhasználását tekintve bárhol kiválóan alkalmazható, ahol színes LED-es világítást használnak, legyen az rendezvény-, koncert-, disco-, színházi-, vagy akár épületvilágítás.

Ezt is látnod kell!

2019-es Eurovíziós Dalfesztivál pro-light oldalról

M&M Production már több éve vezet online naplót az Eurovíziós Dalfesztivál háttérmunkálatairól. Az idén Tel …

Vélemény, hozzászólás?