Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Íme 2015 legjobbjai!

Íme 2015 legjobbjai!

Ismét eltelt egy év, ismét egy termékeny évnek lehettünk szem- és fültanúi, már ami a zenei hardverek és szoftverek piacát illeti. A trendek ezúttal is hasonlóak voltak, mint 2014-ben, azonban szerencsére volt elég sok újítás melyek lázba hozták a közönséget.

Folytatódik a klasszikusok újjáéledése

A Roland 2014-ben már feltámasztott egy vintage családot (AIRA), ezért is volt meglepő számunkra a Boutique széria szeptemberi bejelentése. A jól ismert Juno-106, Jupiter-8 és JX-3P szintik újragondolásával a Boutique széria még egyet csavart a gyártók által mostanában kedvelt “vissza a kezdetekhez” gondolatmeneten.

Jogosan merülhet fel a kérdés: mennyire előremutató ez a tendencia? Sok próbálkozás végeredménye a retrospektív megközelítése ellenére is nagyon érdekes. Nem lenne szerencsés dolog vádolni a Rolandot amiért a Jupiter-8 hangzását (mely több ezer dollárba kerül jelenleg) átülteti a sokkal kedvezőbb árú és elérhetőbb JP-08 modulba. Ugyanakkor, a negatív vonzata ezeknek a folyamatoknak a gyártók félelme az újítástól, szívesen látnánk valami merőben új dolgot.

Zenei szoftverek

Szerencsére a 2014-es csendet megtörve, idén számos újítást dobtak ki kedvenc szoftver gyártóink is. A Logic Pro tipikusan sokkal lassabban dolgozik a fejlesztéseken mint bármely más DAW gyártó, ennek ellenére az Apple naprakész volt a januári 10.1-es és az augusztusi 10.2-es update-tekkel. A független gyártók közül a Camel Audio befejezte a népszerű Alchemy plugin fejlesztését, melyet januárban átvett az Apple így nem ért túl nagy meglepetésként senkit, hogy a Logic 10.2 legnagyobb újítása a kimondottan Logic-ra szabott Alchemy szinti volt.

Két Ableton frissítéssel is találkozhattunk idén, a 9.2-es verzióval júniusban majd pedig az átfogóbb 9.5-ös frissítéssel novemberben. Az utóbbi esetében kiemelnénk az ingyenességet, mint pozitívumot hiszen elég fontos újításokat tartalmazott: megújult Simpler, új filter vagy éppen a Link funkció. A 9.5 láthatóan egy nagyobb frissítés volt, azonban a Live legutóbbi teljes verziója 2013 márciusában jött ki, így nem lennénk meglepve a 2016 tartogatna számunkra egy Live 10-et.

Az Abletonnál maradva, meg kell említeni a hardveres újítást mely a 2 éve megjelent Push új verziója, a Push 2 volt. A gyártó megszakította a közös munkát az Akaival (aki az első Push-t gyártotta), inkább házon belül fejlesztették ki a kontrollert. A ‘beváltási akciótól’ pedig egyenesen le voltunk nyűgözve, hiszen a régi Push tulajok kedvezményt kapnak az új hardver vásárlása esetén, amennyiben régi kontrollerüket leadják az átvevő pontokon. A régi kontrollereket a gyártó felújítja, majd pedig teljesen ingyen oktatási céllal tovább adja a fiatal zenészpalántáknak. Szép elgondolás!

Groovebox-ok és szekvenszerek

Bevalljuk őszintén, a groovebox-ok iránti megújult érdeklődésre egyáltalán nem számítottunk idén. A Novation Circuit és a Korg Electribe új verziója azonban bebizonyította, hogy még mindig van élet ezen a területen is.

A groovebox-ok iránti érdeklődéssel párhuzamosan a stand alone szekvenszerek is visszatérni látszanak. A beépített szekvenszerek elengedhetetlenek bármely groovebox-ból, de találkozhattunk velük néhány egyszerűbb szintiben és dobgépben is: pl. Korg Volca széria, Roland AIRA és Arturia szintik. A stand alone hardverek előretörésében nagy szerepe volt az Arturia BeatStep-nek, mely idén már BeatStep Pro-ra fejlődött, de említhetnénk még a Korg SQ-1-et. Titkon reméljük, hogy még több szekvenszer lát majd napvilágot idén, hiszen pozitívumaik listája felsorolhatatlan.

DJ eszközök

A digitális DJ eszközök esetében a nagyágyúk uralma töretlen, gondoljunk csak a Pioneer rekordbox DJ szoftverére, vagy a Native Instruments Stems formátumára és a Kontrol D2-re. Az all-in-one kontrollerek is látványos fejlődésnek indultak az utóbbi időben, köszönhetően a fenti két gyártónak (Kontrol S5, XDJ-RX), azonban minket mégis a Pioneer XDJ szériája foglalkoztat jobban. A “CD-mentes” XDJ-1000 ugyan nem vette át az uralmat a klub szinten, azonban az otthoni felhasználók körében hasznosnak bizonyult. Az idén bejelentett XDJ-700 valószínűleg ezt a kört hivatott szélesíteni.

Nem szabad szó nélkül elmenni a Reloop térnyerése mellett sem, hiszen technikai szinten a gyártó filozófiája is verseng a top kategóriásokéval. Gondoljunk csak az új hibrid RMP-4 lejátszóra, vagy éppen az RHP-15 fejhallgatóra. Ráadásul az idei DJ Mag Tech Awardson bezsebelték a 600 font alatti legjobb DJ keverő címet az RMX-22i-vel.

Nagy örömmel konstatáltuk a Rane MP2015 januári mp2015_leftbejelentését. A fejlesztésében olyan kiemelkedő előadók vettek részt mint Derrick Carter, Gerd Janson, Ben UFO vagy éppen Dixon, az MP2015 remekül ötvözi az régi és új elemeket, megtartva a kiemelkedő hangminőséget. Remek alternatívája lehet a népszerű Pioneer vagy Allen & Heath modelleknek. Ugyan a DJ keverők dizájnja elég kötött kategória, nem sok változtatásra ad lehetőséget azonban jó látni, hogy vannak gyártók akik igyekeznek kísérletezni és eltérni a megszokottól.

 

Forrás: Attack Magazine

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?