Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / Hogyan válasszunk In-Ear fülest?

Hogyan válasszunk In-Ear fülest?

IEM_REVIEW-COVER
A nagyméretű, hagyományos DJ fejhallgatók több évtizede már, hogy ikonikus szerepet töltenek be a DJ-k körében.

De ennek hamarosan vége szakad?

A DJ szoftverek és az új, autómatizált keverési módszerek elterjedésével és növekvő népszerűségükkel a régi korok nagyméretű fejhallgatói már csak a robosztus megjelenésükkel hódítanak, nem a praktikusságukkal. Az esztétikai dolgot félretéve a “kis” fülmonitortok (angolul: IEM azaz In-Ear Monitor), vagyis IEM-ek, még jobb teljesítményt is nyújtanak sok esetben és számos technikai előnyük is van nagyobb testvéreikhez képest.

Íme pár fontos tényező, mikre figyeljünk a megfelelő kiválasztása során:

uerm
Méret és forma

Bár nincs két egyforma hallójárat a világon, azért a legtöbb IEM nagyon jól illeszkedik még a különlegesebb alakúakba is. A legtöbb felső vagy középkategóriás modell csomagolásában többféle méretű szilikongumit és/vagy habszivacsot találunk, amik lehetővé teszik a legkényelmesebb használatot.

742F094185
Teljesítmény

Elöljáróban csak annyit, hogy a széles frekvenciatartomány és a nagy hangnyomás közös eredője nélkül, egy olcsóbb kategóriájú fülmonitor nem tudja legyőzni a körülöttünk lévő hangos klubkörnyezetet. Tehát rendkívül fontos, hogy jól halljuk ki az összes zenei szekciót, legfőképpen a basszust.

IEM_REVIEW-7
Tartósság

Eddig csak a turnézenészek használtak ilyen jellegű fülmonitorokat. Sok modell ezek közül alapvetően csak egy feltuningolt iPod fülhallgató volt. Ebből adódóan könnyebben is mentek tönkre az állandó hajlítgatási, csomagolási, szállítási igénybevétel, valamint a végeiken lévő csatlakozók gyenge minősége miatt. Tehát sokkal gyorsabban hibásodtak meg a kritikus pontjaikon. Egyes modellek el is híresültek ilyen részről, hogy pár hetes használat után szinte azonnal “kimúltak”. Épp ezért érdemes hát körbenézni a piacon és szemügyre venni a pontos kinálatot persze a pénztárcánkhoz mérten, mielőtt egy nagyobb összeget dobnánk ki az ablakon feleslegesen…

IEM_REVIEW-1
Ár

Bár ezek a kis IEM-ek az avatatlan szem számára úgy néznek ki, mint egy nagyon divatos külsejű fülhallgató, a megfelelő kiválasztása már rövid időn belül meg fog térülni használója számára. Kezdve a legfontosabbal, a hallásunk megőrzése és egyben védelme. Ja és az a tény, hogy ezek a fülmonitorok akár 3-10 éven át is bírni fogják a kiképzést, legyen szó DJ vagy bármilyen zenekari felhasználásról.

…és a végszó:

Frankie
A tényleg minőségi fülmonitorok nem olcsóak, ez tény. A hazánkban is kapható ilyen professzionális eszközök mindegyike profi technikai és support háttérrel rendelkezik, amiket már el is várunk ugye a pénzünkért. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mindenféle érzékszervünk közül az egyik legfontosabb a hallásunk, amire nagyon kell ügyelnünk

…főleg ha azzal keressük a pénzünket.

Tehát mindenki mérlegelje ezeket a szempontokat a vásárlás előtt és óvakodjon a bóvliktól, hamisítványoktól és a Nesze neked Pete Tong mozifilmben látható(“hallható”) túlzásba vitt hangerőtől is.

Íme pár brand weboldala, amiken érdemes nézelődni:

http://www.shure.com/
http://pro.ultimateears.com/
https://www.westone.com/
http://www.jhaudio.com/
http://www.sensaphonics.com/

Ezt is látnod kell!

Az eső sem árt neki

Az akkumulátoros rendezvényvilágítás egyre népszerűbbé válik. A BeamZ igazi mérföldkövet állított fel a BBP sorozatával. …

Vélemény, hozzászólás?