Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / Audio-Technica / Egyszerű mikrofonmegoldások Homeoffice-hoz

Egyszerű mikrofonmegoldások Homeoffice-hoz

Az új idők mindig változást hoznak az életben, de azt is mondhatjuk, hogy a változás maga az élet. Sokan nehezen mozdulnak ki a komfortzónájukból, ám ezekben az időkben, az a fordított helyzet áll elő, hogy be vagyunk zárva a komfortzónánkba, és innen kell menedzselnünk szinte az egész életünket. Ez nagyon sok területet érint, legyen az oktatás, munka, szórakozás, vagy kikapcsolódás. Ha felmerül egy probléma, a megoldásnak két fő jellemzője kell legyen: egyszerű és nagyszerű.

 

 

A legelső ilyen kérdés a kapcsolattartás, mely elengedhetetlen a fent felsorolt tevékenységek majd mindegyikéhez. Az internet -legyen vezetékes, vagy vezeték nélküli- manapság a legtöbb otthonban elérhető, és legalább egy asztali számítógép, vagy laptop is előkerül, ha benézünk a szekrény legmélyére. Miután kapcsolódtunk az internetre, telepítettük a megfelelő szoftvereket, felhívtuk barátainkat, családtagjainkat, vagy munkatársainkat és túl vagyunk a „Most hallasz?… Így jobb?… Hallasz már!?…” kérdéseken, szembesülünk a rémes sercegő és zajokkal teli hangzással, mely a 10 éve szupermarketben vásárolt 1500Ft-os hangfalból, vagy a laptopban épphogy elférő 3cm-es beépített hangszóróból jön. Természetesen ilyenkor hamar kiderül, hogy a mi hangunk is pont így szól a vonal másik végén, hiszen a beépített mikrofonoktól nem szabad csodákat várni. Arra megfelel, hogy felhívjuk a nagyit egy receptért, még mielőtt ráeszmélnénk, hogy se liszt, se élesztő nincs otthon, de konferenciákra, webmeetingekre és hosszas beszélgetésekre már nem igazán alkalmas. Jó esetben rendelkezünk egy megmondó szakember ismerőssel, akit fel is keresünk gyorsan az egyszerű és nagyszerű megoldás reményében, mire hatalmas lelkesedéssel elkezdi sorolni a különböző stúdiómikrofonokat, hangkártyákat, broadcast mikrofonállványokat, és egyéb eszközöket, ami csak az eszébe jut egy komplett rádióállomás kialakításához.

Szerencsére létezik ennél sokkal szolidabb és kevésbé bonyolult megoldás, nem is egy! Az Audio-Technica az elmúlt hetekben dobta piacra ATR mikrofon-sorozatának megújult darabjait, melyek nagyrészt USB csatlakozón keresztül működnek, ezzel teljessé téve a teljes portfólió USB csatlakozós mikrofonkínálatát. Tekintve, hogy meglehetősen sokféle módja van a mikrofon-felhasználásnak, a kínálatnak is változatosnak kell lennie, az egyedi, kényelmi szempontokat nem is említve. Vegyünk néhány példát: van, aki nem szeretné látni a mikrofont, mert csak egy újabb nyűg, amivel foglalkozni kell. Egy kis valamit szeretne csak letenni az asztalra, hogy ne is látszódjon, viszont a célnak megfeleljen. Mások tisztában vannak vele, hogy a jó minőségért kompromisszumot kell kötni, de mégsem szeretnék a fejükön hordozni a megoldás súlyát, de hajlandók közvetlenül belebeszélni. Utolsó példaként azokat a használókat hozom fel, akiket nem zavar egy kis állványon, az asztalon figyelő stúdiómikrofon, mert számukra a kristálytiszta hangzás sokkal fontosabb, mint az üres joghurtos doboz, ami egyébként a mikrofon helyén lenne.

 

Ezekre a helyzetekre mind megoldást tudnak nyújtani a következő mikrofonmegoldások. Az Audio-Technica egyik belépő szintű stúdiómikrofonja, az AT2020 egy rendkívül gyakori és jóhírű eszköz, hiszen a pop szakmában rengetegen kezdik ezzel az első eszközpark kialakítását, és a későbbiekben is mindig ott lapul a fiókban, ha megszorulnánk egy felvétel, vagy koncert alkalmával. Ennek a nagymembrános kondenzátor stúdiómikrofonnak vannak plug&play USB változatai, az AT2020USB+ és az AT2020USBI. Az előbbit egy USB A-B (nyomtató) kábellel kapunk, melyet a számítógépbe dugva, és a beállításokban kiválasztva már használhatunk is. Az utóbbi USBI jelzésű verzió nagyobb mintavételi frekvenciára képes, ezáltal jobb hangminőséget állít elő, továbbá kapunk hozzá egy micro-HDMI – USBA, valamint micro-HDMI – Lightning kábelt is, mellyel nem csak a PC felhasználók, hanem az Iphone/Ipad tulajdonosok is egyszerűen használhatják készülékeikkel. Az eszközökön továbbá található egy kis jack kimenet és egy hangerőszabályzó, melyen keresztül monitorozhatjuk, hogy mit is hall a mikrofonunk. Ezáltal nincs szükség hangkártyára, vagy egyéb eszközre, mindössze egy egyszerű mozdulattal elértük a stúdió minőségű hangzást és annak monitorozását.

 

Mindazoknak, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak ekkora helyet felszabadítani az asztalukon eme nemes cél érdekében, azoknak tökéletes megoldást nyújt az ATR4750-USB asztali hattyúnyak mikrofon, mely USB A és USB C átalakító kábelt is tartalmaz, ezzel lehetővé téve, hogy számítógéphez, tablethez, vagy telefonhoz is csatlakoztatni tudjuk. Tartozékként egy felszerelhető tartót is kapunk hozzá, melynek segítségével a monitor széléhez rögzíthetjük.

 

Akiknek még ez a megoldás is túl hivalkodó, azoknak az ATR4697-USB kondenzátor határfelület-mikrofon még diszkrétebb végeredményt biztosít. Lényegében leteszünk a billentyűzet, vagy monitor elé egy poháralátét méretű mikrofont, csatlakoztatjuk bármely eszközünkhöz a korábban említett módon, és máris elértük célunkat.  Minimális helyfoglalása mellett a gömb-karakterisztikájú kondenzátor kapszulája tiszta, érthető hangot közvetít.

Biztosan akad azonban valaki, aki még ennyi szabad felület sem szeretne felszabadítani. Ebben az esetben csak az ATR4650-USB miniatűr határfelület-mikrofont tudom ajánlani, amit a mellékelt tartó segítségével az asztalra, a monitorra, vagy bármilyen felületre rögzíthetünk, illetve a beépített csiptetőnek köszönhetően, akár gallérmikrofonként is használhatunk.

 

forrás: audmax.hu

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …