Legfrissebb tartalom
Főoldal / DJ eszközök / DJ hangszedők

DJ hangszedők

A lemezjátszók esetében több fontos tényező is közrejátszik abban, hogy a velük történő zenélés minél könyebb és élvezetesebb legyen. Ide tartozik a motor, kar, forgás- és sebességszabályozás… stb. A hangzás minősége azonban nem ezektől függ. Hanem, hogy milyen hangszedőt használunk.

Az új pickup kiválasztásakor a legfontosabb kérdés, hogy mire fogjuk használni. Attól függően, hogy analóg lemezzel vagy digitális, timecode rendszerrel (DVS) szeretnénk használni, mindkét lehetőségre megfelelő megoldásokat lehet találni. Továbbá mérlegelni kell, hogy a tűnek alkalmasnak kell-e lennie visszahúzásokra (backcue). Annak ellenére, hogy több jó, sokoldalú hangszedők vannak a piacon, a lehető legjobb eredmények elérése érdekében, tanácsos a lemezpörgetés stílusához megfelelő pickup-ot választani.

TŰ TÍPUSOK
A Dj tűket két fő csoportba lehet sorolni: elliptikus és szférikus alakú. Mindkettőnek megvannak előnyei és hátrányai, a tervezett alkalmazástól függően, amint azt már említettük. A horonyval való nagyobb érintkezés miatt az elliptikus tűvel gazdag és részletes hangvisszaadást lehet kapni. Ez az oka annak, hogy az elliptikus tűk különösen ajánlottak stúdió és klub környezetben.
A szférikus tűknek viszont nagyobb nyomkövető képességük van, hogy csökkentsék a tű kihagyását, és elősegítsék, hogy a horonyban maradjon, még a gyors lemez mozgások során is. A szférikus tű alakja ahhoz is hozzájárul, hogy csökkentse a lemezkopást, és ezért különösen ideálisak a scratch-hez. Ezen túlmenően magas kimeneti feszültséggel is rendelkeznek, és ideálisak az timecode (DVS) használatához is.

 

TOVÁBBI SZEMPONTOK
Noha a hangminőség és a követési képesség elsősorban a tű típusától függ, vannak olyan technikai szempontok, mint például a kimeneti feszültség, amelyeket szintén figyelembe kell venni a DJ pickup vásárlásakor. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a kimeneti feszültség, annál “hangosabb” a pickup által kibocsátott audiojel. A magas kimeneti feszültség különösen fontos az analóg lemezek lejátszásakor klubokban vagy a DVS rendszerben történő használatkor.
Nem minden pickup-nak van egyenletes frekvenciamenete. Némelyiknek kissé hangsúlyosabb a basszus-tartománya, ami pozitív lehet egy klub környezetben.

A SZETT SZERELÉSE
A hangszedők kialakításuktól függően akár közvetlenül, akár közvetett módon lehet a lemezjátszó karjához rögzíteni. Míg a Concorde-okat közvetlenül fel lehet szerelni és azonnal használatba lehet venni, néhány pickup-ot, mint például a Reloop/Ortofon OM-et először a headshell-hez kell rögzíteni.

CSERÉJE
Megfelelő gondozás mellett a tű hosszú ideig jól szolgál. Ha azonban a hangminőség vagy a követési képesség romlani kezd, muszáj lecserélni a kopott tűt egy megfelelő modellre – nem kell a teljes pickup-ot cserélni.

IDE kattintva találhatóak áruházunkban a tűk és pickupok.

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …