Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / Az első "stúdióm" / Conductr – egy „tuti” iPad applikáció Ableton Livehoz

Conductr – egy „tuti” iPad applikáció Ableton Livehoz

conductr-e1377226399830  A Conductr egy csak iPadre – ingyenesen – letölthető applikáció az Ableton Livehoz. Alapesetben 4 sávot és 11 scenet kezelhetünk – két testre szabható modullal. Ezután kb. 6 Fontért vehetünk végtelen clip, mixer vagy egyedi modul funkciókat az appon belül, de „kiperkálhatunk” akár 15,5 Fontot a teljes csomagért is – ami nem is sok egy okos megoldásért.

Az induláshoz mindössze annyit kell tenni, hogy feltelepíted a Conductr Server progit (szintén ingyenes) arra a gépre, ahol a Live fut, ez fogja kezelni a kapcsolatot az iPad app-al – ugyanakkor feltelepít egy vezérlő scriptet is a Liveba. Ezután beállítod a wifi hálózatot, megnyitod a Liveot és kiválasztod a Conductrt, mint vezérlő eszközt és már kész is.

conductr-ableton-live

A Conductr  modulokból épül fel – 1-4 modul látható legfeljebb egyszerre, melyek lényegében egymással összefüggő vezérlőszervek csoportjai. Óriási előnye ennek a megoldásnak az, hogy szabadon betöltheted a modulokat vagy kapcsolgathatsz a megjelenítések között, miközben az éppen játszott zenékbe nem zavar bele.

 

A Clips modul alapból mutatja a Session View-t  – a clip, track és scane nevekkel, illetve színekkel, a track stop gombokat és az éppan aktív clipek fehérrel ki vannak emelve.

„You can assign to parameters to recognise up to eight fingers touching at once” – azaz egyszerre akár nyolc ujjal is paraméterezhetsz… 🙂

A Mixer modullal könnyedén kezelhető a sávok és a master hangerő, a panoráma, a sendek, mute, solo és a felvétel. Emellett valós idejű jelszintet és peak figyelmeztetést is mutat sávonként! A Master modul pedig olyan funkciókat is magába foglal, mint a transport, a metronóm és a tempo.

screenshotsConductr01
Ezen modulok automatikusan képesek vezérelni a Liveot – nem kell őket egyáltalán konfigurálni. Emellett linkelhetők is, tehát ha például görgetsz balról jobbra a clip rácson, akkor mondjuk a Mixer modul – ha a képernyőn van – folyamatosan frissül.

Találhatunk benne olyan felhasználói modulokat is, ahol teljesen szabadon állíthatjuk össze a paraméter szabályzókat (max. 8 darabot) a Live saját eszközeiből és akár külső plug-inekből is. Kiválaszthatod a kívánt paramétert egy felugró listából, de  sokkal gyorsabb a Conductr tanítás  (Learn) funkciója: rányomsz a Learn gombra, ezután a Liveon belül rákattintasz a kívánt vezérlőre és már kész is – és itt is teljesen mindegy neki, hogy Live vagy külső plug-in az „alany”.
Az XY vezérlés kimondottan „laza” lett, ugyanis padonként max 16 paramétert lehet vezérelni vele, ráadásul egyszerre – egy időben akár 4 padon is!

És van méconductr2g egy zseniális lehetőség ebben a szabad modulban: az iPad érintő felületét kihasználva multitouch parancsokat is adhatunk, legfeljebb 8 ujjunk erejéig. A szoftver felismeri a többujjas mozdulatokat és aszerint kezeli a szoftvert vagy paramétereket, hogy hogyan helyezkednek el ujjaink és milyen gesztusokat teszünk velük. Persze ezeket előre be kell állítani, de ha egyszer megvan… : )

 

Nem a legjobb Live vezérlés, amit valaha láttunk, de a Conductr bizonyára az egyszerűségével, illetve a megnyerő felületével remek megoldásnak bizonyul. Egy jól kinéző, viselkedő és könnyen használható vezérlő egy iPaddel rendelkező Live felhasználónak.

Ezt is látnod kell!

50% -os CYBER SEASON akció!

A Native Instruments-től már megszokott, hogy az év végéhez közeledve komolyabb volumenű akcióval ajándékozza meg …

Vélemény, hozzászólás?