Legfrissebb tartalom

Az első stúdióm

Sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy mennyit kell ráfordítani egy otthoni zenei stúdió megépítéséhez? Trükkös kérdés, hiszen lévén, hogy legtöbbünk lelkes rajongója ezeknek a témáknak, a megfelelő válasz talán: minél többet, sose elég a vasakból. Egy szó mint száz, az otthoni stúdió létrehozása elég költséges hobbi. Jelentősen megkönnyíti az összeállítási folyamatot, ha van kialakult képed, előzetes tapasztalatod, vannak megszokott hardverek melyek megkönnyítik a munkafolyamatodat. Ami biztos: kell egy MIDI billentyűzet, egy pár jó minőségű monitor hangfal, fejhallgató és hangkártya. Nézzük sorban!

Monitor hangfalak

RP6G2-Powered-Studio-MonitorValóban szükséged van a csúcskategóriás hangfalakra a cél elérése érdekében? Nem feltétlen. Emlékszem, egyszer meglátogattam egy producer barátomat aki egy pár 20 dolláros számítógép hangfalon csinálta a keveréseket. Képes volt rá, hiszen megvolt a kellő tapasztalata, hogyan kell “klub-késszé” varázsolnia a zenéjét, nem kellett hallania a basszust ahhoz, hogy tudja mi is történik a hangokkal. Feltételezhetően kevesen rendelkezünk ezen képességekkel, ezért be kell fektetni egy pár hangfalba. Itt jön be a stúdió monitor kifejezés. Stúdió monitorok azok a speciális hangfalak, melyek pontos, egyenes frekvencia átvitelt biztosítanak a legkisebb torzítás mellett . Ha szétnézel a monitorok kínálatában az egészen kedvező árú hangfalaktól kezdve a csúcskategóriás szörnyetegekig, mindent találsz majd. Amit szem előtt kell tartanod (a pénztárcád mellett) az a hasznosság, nem egy profi stúdiót szeretnél építeni hanem egy komfortos otthoni környezetet ahol reális képet kapsz az általad készített zenéről (természetesen nem lebeszélni akarunk a komolyabb monitorokról). Vásárlás előtt javasoljuk, hogy mindenképp konzultálj szakértővel, és a legfontosabb, hogy hallgasd meg őket, hiszen ahány fül, annyi ízlés, a saját tapasztalat lesz az ami megerősít a választásban.

 

us-2x2_w_imageKülső hangkártya

Sajnos ezen a ponton sokszor átsuhannak az emberek, pedig egy fontos pontja a stúdiónak, hiszen a külső hangkártya biztosítja a hang be és kimenetet a számítógép és a külső hangszerek/mikrofon között. A számítógép beépített hangkártyáját jobb ha most elfelejtjük! Amit először is le kell tisztáznod magadban, hogy milyen eszközöket szeretnél felhasználni a felvétel során, majd pedig a szükségletekhez mérten kiválasztani a nyerőt.

MIDI kontrollermau-axiom25mkii_0

A MIDI kontrollerek és billentyűzetek megszámolhatatlan méretben, kinézetben és árban elérhetőek az üzletek polcain. Ha tanultál valaha és tudsz is zongorázni, valószínűleg valamilyen billentyűzetbe fogsz befektetni (a 25 billentyűs általános felhasználásra elég). A legtöbb kontrolleren padok, forgó és tekerő potméterek is vannak. Ezek hasznosak lehetnek, ha nem akarsz a szoftverben egérrel ügyködni, inkább fizikailag is állítani a paramétereket. (kivétel nélkül az összes szoftverhez vannak mappingok erre a célra) MIDI kontroller vásárlásakor is a komfort faktort érdemes első körben figyelembe venni. Szükség van billentyűkre? Szükség van 88 billentyűre ha a 25 is elég? Kezdésnek kerüld a túl bonyolult kontrollereket. Minél átláthatóbb, annál könnyebb lesz dolgozni is vele.

Kábelek

Ugyan a legegyértelműbb pontja a témának, de ejtsünk néhány szót róluk. Manapság gyakorlatilag minden – néhány kivételtől eltekintve – USB alapú, csatlakoztatod és kész is. Amennyiben mikrofont használsz, szükséged lesz XLR kábelre, mely továbbá a stúdió monitorokhoz is kelleni fog. Mindenképp egyeztesd össze a hangkártya kimeneti lehetőségeit és a hangfalad bemeneteit.

DAW

Megveheted a föld összes hardverét, ha nincs egy szoftver mellyel rögzíteni is tudod a feljátszott hangokat. Szerencsére DAW (Digital Audio Workstation) esetében is rengetek opció közül választhatunk. Ugyan manapság már bármit be lehet szerezni az internet különböző helyeiről, azonban halmozottan hangsúlyozzuk a jogtiszta szoftver beszerzését. (ebből neked is előnyöd származik a különböző frissítések esetén) Mivel jelen cikk egy alap home stúdió kellékeire koncentrál, ezért szoftverek közül is talán a belépő szintűek közül érdemes szemezgetni. Például a Cubase, mely mind Windows mind Mac környezetben is jól érzi magát, már relatíve kevés összegért kínál belépő szintű verziót (rengeteg funkcióval), de ott van a Reaper (60 dollár), a Pro Tools, a Digital Performer, az FL Studio (csak Windowsra) vagy a Cakewalk Sonar (csak Mac). Egy korábbi cikkben összegyűjtöttük nektek a legjobb ingyenes digitális hangszereket és effekteket, így ha kiválasztottátok a megfelelő DAW-ot, érdemes rájuk is nézni! Továbbá szükséged lesz majd hangmintákra is, ezekre a legalkalmasabb oldalak: Loopmasters, Sounds To Sample, Beatport Sounds.

Fejhallgató

img61006869A megfelelő fejhallgatót kiválasztani talán még személyesebb folyamat mint a megfelelő monitor hangfalat. Nem csak egyedül a hangzás miatt kell jót választani, hanem feltehetően hosszú órákon keresztül fogod majd viselni, így a kényelem és az ergonómia is mérvadó. Egy ideális zenei világban minden folyamatra kellene egy külön fejhallgató – keverésre, felvételre, DJ célra, zenehallgatásra – de a valóságban az erre fordítani kívánt összeg miatt kompromisszumot kell kötni. A lehetőségek száma ebben az esetben is korlátlan, választhatunk fület teljesen befedőt (circum-aural), fülre illeszkedőt (supra-aural), zárt vagy nyitott kialakításút. Általánosságban elmondható, hogy a nyitott fejhallgatóknak, tisztább természetesebb a hangzásuk, azonban gyengébb az izoláció zajos környezetben, míg a zárt fejhallgató ennek az ellentéte, tökéletes izolációt biztosít, zajosabb környezetben is megállja a helyét. Legnépszerűbb stúdió fejhallgató márkák: Audio-Technica (M40x), AKG (K240 mkII), Sony (MDR-7510), Beyerdynamic (DT880 Pro), Sennheiser (HD650)

Egyéb

A fő topikokon kívül van még néhány megemlíthető terület melyen érdemes elgondolkodni. Először is maga a számítógép, hiszen ez lesz a zene készítés központja. Nem szeretnénk belemászni az örök Mac vs. PC háborúba, válassza ki mindenki maga az általa preferált környezetet. Ami mind a kettő esetében szükséges az a nagy méretű RAM (min. 4 GB) és a gyors processzor. Opcionális választás lehet egy külső merevlemez beszerzése. Manapság már ezek sem eget verő összegek, és hálás leszel majd magadnak ha összeomlik a számítógép (ami a legmodernebb gépek esetében is rizikó faktor) de a projekt fájlok megmaradnak! Végül szükséged lesz még állványra, legyen szó a monitor hangfalakról, vagy adott esetben mikrofon állványról.

Most, hogy nagy vonalakban áttekintettük a basic home stúdió technikai kellékeit, javasoljuk hogy tervezd meg előre a saját setupod, minél több eszközt próbálj ki, tapasztald meg őket vásárlás előtt. Számos YouTube videó és fórum foglalkozik az adott témával, ahol sok producer megosztja pozitív és negatív élményeit. Nem utolsó sorban, bátran kérdezd az üzletekben dolgozó szakembereket, hiszen készséggel állnak rendelkezésedre. Légy kreatív!

KRK Rokit RP8 G3image_31295Webshop
M-Audio M-Track MKIIWebshop
M-Audio Axiom 2571Grtu3BZZL._SL1500_Webshop
Audio-Technica M50xath_m30x_2_sqWebshop

Ezt is látnod kell!

Aphex Twin és Novation közös “gyermeke” : AFX Station

A Novation minap hivatalosan is bemutatta az AFX Station-t, a Bass Station II monoszinti korlátozott …

Vélemény, hozzászólás?