Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hírek / Applikálj!

Applikálj!

Eljött az az idő, amikor már nem vehetjük félvállról az Apple táblagépeit és telefonjait, hiszen olyan erőforrások dolgoznak bennük, amik amellett hogy néhány asztali gép teljesítményét is lepipálják, komoly polifóniával képesek, kiváló hangú virtuális hangszerek, jelen esetben applikációk megszólaltatására. Ezáltal táblagépünk, vagy telefonunk meglehetősen komoly hangmodulként is funkcionálhat, akár érintőképernyővel, akár valamilyen kis KORG MIDI-s eszközzel szeretnénk használni.

applikalj_main

Készítettem egy válogatást a KORG iOS platformra írt zenei szoftvereiből és a hozzájuk passzoló kontrollerekből, hogy könnyebben eligazodjon a kedves olvasó, ha netán iZenélésre adná a fejét.

GADGET
(iPad/iPhone)

korg-module-main-interface-in-gadget

Talán a legkomplexebb és legszélesebb stílusban használható szoftver. Felépítése rendkívül egyszerű, kiválóan alkalmas az ötletek rögzítésére. Az egész architektúra úgy épül fel, hogy szép sorjában adhatjuk hozzá a keverőfelületen a virtuális szinti modulokat. Ezeket nagyvárosok fedőneveivel látták el, és van köztük a dobgéptől kezdve, a monó- és polifón analóg szintetizátorokon át, loop-ok darabolására alkalmas szempler is. A csatornák száma erősen függ az aktuális hardvertől, de a második generáció iPad Mini-m gond nélkül elszalad 10-14 sáv mellett. A hangjait tekintve a gyári kínálat is rendkívül használható, azonban komoly klasszikus mintákat ne keressünk. Azonban erre is van megoldás, ugyanis a KORG lehetővé teszi más applikációnak a szoftverbe való behívását is, hiszen a Gadget alapvetően egy virtuális stúdió.

MODULE
(iPad/iPhone, Gadget+)

korg_module_for_ipad

Aki a klasszikus hangszereket hiányolta, annak ez a megoldás. 5 féle hangszer közül választhatunk, illetve ezek különböző presetjeiből. Név szerint zongora, elektromos zongora, orgona, klavinet, és egy rompler szerű, digitális szintetizátor. Ezek mindegyike implementálható, az előbb említett Gadget szoftverbe, de a hangja alapján egy MIDI-billentyűzettel simán színpadképes önmagában is.

iM1
(iPad, Gadget+)

im1

El is jutottunk egy igazi klasszikushoz. Nincs a Földön olyan ember, aki ne hallotta volna a KORG M1 hangját, hiszen annyi popslágerben köszön vissza a régebbi időkből, hogy elméletileg lehetetlen elkerülni a hangszíneit. Ez a digitális technológián alapuló hangszer forradalmi újítás volt 1988-ban, a zenészvilág színe-java előszeretettel használta és használja a mai napig. Jellegzetessége az ún. Combination preszetek lehetősége, ahol egymásra rétegezhettük a hangszíneket, új, komplex hangzások elérése érdekében. Az iM1 is beépíthető a Gadget-be, Darwin néven!

 

iPolisix
(iPad)

ipolisoxEz a digitális alapú, polifonikus analóg szintetizátor is elérhető már a KORG iOS kínálatában. Hangzása könnyeket csal a korai 80-as évek kedvelőinek szemébe, teljesen autentikusan adja vissza azt. Az app annyiban tér el az eredeti hangszertől, hogy tulajdonképpen két modult kapunk, egy 16 lépéses szekvenszerrel és egy 6 part-os dobgéppel. Szinti fanatikusoknak kötelező darab!

iMS20
(iPad)

ims20

Talán a legnépszerűbb szoftveres emuláció a kínálatban, ami nem is meglepő. Az analóg MS20 hangja a mai napig időtálló, vastag basszusai és süvítő lead-jei a táncparkettek alapvető kellékei. A szoftveres verzió – az iPolisix-hez hasonlóan – több részből áll. Az analóg hangmodult itt is egy step-sequencer és egy dobgép egészíti ki. Hangzása a klasszikus MS20-at ismerve is figyelemre méltó, bátran ajánlom kipróbálását!

A felsorolás természetesen nem teljes körű, de jó rálátást biztosít a változó zenei piacra. Az app-ok ára nagyon változó, de érdemes figyelni az akciókat és ne feledjük, a Gadget és a Module is elérhető ingyenes LE verzióban, ami tökéletesen elég arra, hogy meggyőződjünk a hangminőségről és a kezelhetőségről.

A cikk elején szó esett már az USB-s kontollerekről, amelyek kimondottan jól használhatók a felsorolt szoftverekkel. A MicroKey sorozat most már elérhető vezeték nélküli, Bluetooth-MIDI átvitellel is, de megmaradt a klasszikus USB-s csatlakozás is. A Nano sorozat két új tagja (NanoKey és NanoKontrol Studio) is hasonló funkciókkal bír, őket egy későbbi cikkünkben részletesebben is megismerhetitek.

nanoseries

A hevenyészett felsorolásért elnézést kérek, a lényeg ugyanis nem az, hogy melyiket választjuk ezek közül a kontrollerek közül, hanem az, hogy bármelyiket is válasszuk a meglévő app-unk mellé, gyors és kiváló hangú hangszerre hozhatunk létre, meglehetősen alacsony áron, egy valódi szintetizátor töredékéért.
Jó telepítgetést mindenkinek, az AppStore-ban találkozunk!

Forrás: audmax.hu

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?