Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hírek / Applikációk zongorázni tanuló DJ-k és producerek számára!

Applikációk zongorázni tanuló DJ-k és producerek számára!

Szinte kivétel nélkül az összes DAW rendelkezik beépített zongora billentyűzettel, mely a zene harmónikus részeinek feljátszásához nyújt egyfajta “vásznat”. Ugyan vannak olyan DJ-k és prodcerek, akik megelégszenek az előre rögzített mintákkal, azonban a többség igyekszik egyedi riffekkel és melódiákkal életet lehelni a saját zenéjébe. Amennyiben idő és pénz hiányában nincs lehetőséged zongoraórákra járni, úgy meglévő hardvered és az alábbi appok segítségével, elsajátíthatod az alapokat. A többi már csak gyakorlás kérdése.

A leggyakoribb probléma: a zongora

Sok producer esetében felmerül a tradícionális zenei oktatás és a modern zene közti kapcsolatok szükségessége, és legtöbb esetben hiánya. A legtöbben egyből “beleugranak” a szoftverbe, azonban az elméleti hiányosságok gyakorta vezetnek a komplett zene elkészítésének meghiúsulásához. Végső soron, ahhoz, hogy jobb producer váljon belőled, szükséges elsajátítanod a zongorázás alapjait.

A végső cél minden producer esetében eltérő, így az általunk kiválasztott appokat 3 tényező alapján választottuk ki: egyszerű kezelhetőség, hardver kompatibilitás és az ár.

Skoove

Skoove2

Az egyik legkönnyebb módja a zongorázás alapjainak elsajátításához a Stephan Schulz és Dr. Florian Plenge (aki 10 évig a Native Instruments-nél dolgozott) által megalkotott Skoove. A készítők célja megkönnyíteni mindazon nehézségeket, melyek a zongora tanulás közben jelentkeznek. Ezeket egyszerű leckéken keresztül mutatják be, így kezdők számára is nagyon jó választás lehet.

 • Kezelhetőség: csatlakoztasd a billentyűzeted, készíts egy felhasználói fiókot és kezd el a leckéket
 • Hardver: bármely egy oktávnál nagyobb MIDI billentyűzet
 • Ár: 9.95 dollár/hó (2900 Ft havonta), a bemutató leckék ingyenesek, de ajánlott a havi előfizetés ha teljesen ki akarjuk használni az appot

Néhány óra használat után, arra a következtetésre jutottam, hogy a Skoove az egyik leghasznosabb program jelenleg a piacon. Nincs “tradícionális” MIDI billentyűzetem otthon, így a Korg MS-20 minit használtam tesztelésre. A Skoove azonnal érzékelte a szintetizátort, így el is kezdhettem a leckéket. Az egyes billentyűk és a helyes kéztartás bemutatása után, egyre komolyabb leckéket és gyakorlatokat tanultam meg, melyről a szoftver visszajelzést is ad. Néhány fontos tudnivaló a Skoove-ról:

 • Rengeteg lecke áll a rendelkezésre a kezdetektől egészen a blues vagy pop gyakorlatokig
 • Bármely MIDI billentyűzettel kompatibilis
 • Az app hálózatfüggő, így nagyon ritkán érzékelni lehet késést, azonban a legtöbb otthoni kapcsolattal ez nem lehet probléma

Bónusz, hogy a Skoove kínál egy bizonyos ‘Keyboard Course for Producers’ funkciót. Itt 20 lecke áll rendelkezésre olyan ikonikus előadók dalaiból, mint a Kraftwerk, Fatboy Slim vagy a Massive Attack. Így tehát a Skoove nem csak egyszerűen egy hasznos zongora tanuló app, sokkal több lehetőség rejlik benne a producerek számára.

Flowkey

flowkey-1-2

 • Kezelhetőség: az előzőhöz hasonlóan, csatlakoztasd a billentyűzeted, készíts egy felhasználói fiókot és kezd el a leckéket
 • Hardver: bármely egy oktávnál nagyobb MIDI billentyűzet
 • Ár: 19.99 dollár/hó (5800 Ft havonta) vagy 299.99 dollárért lifetime membership (87000 Ft), nagyon kevés lecke ingyenes

Ha egy jó zongora tanárt keresel, akkor találtunk egy megoldást: Flowkey. Az applikáció bevezető videói egy mélyebb betekintést nyújtanak a zongorázás alapjaiba, mint bármely más hasonló szoftver. A Flowkey tehát egy klasszikus zongora tanár, íme néhány fontos infó a szoftverről:

 • Egyelőre egyetlen egy kurzus áll rendelkezésre, azonban az lefedi zongorázás alapjainak összes fontos lépését
 • A Flowkey klasszikus példákon keresztül oktat: The Beatles, Elvis Presley, Elton John, de a zenei kollekciójában rengeteg film és játék zenei is található
 • Két új funkció is érkezik a jövőben: a kottaolvasás és az akkordok fejlesztése

A Flowkey igyekszik a klasszikus zeneoktatási folyamatot lemásolni. Első lépésként megtanít az alapokra, majd a frissen megszerzett tudást a zenei kollekcióban lévő zenéken keresztül gyakoroltatja. Nagyvonalakban a zeneiskolákban is ezzel a módszerrel oktatnak, így tehát jó kiinduló pont lehet a producerek számára is.

További hasznos applikációk, melyekre érdemes ránézni

Yousician: ez az app elsősorban a gitáros fórumokon örvend nagy népszerűségnek, de mint kiderült, zongorázni tanulóknak is éppoly alkalmas. Szintén bármely MIDI billentyűzettel használható, továbbá letölthető, így a web-alapú appoktól eltérően semmilyen késés nem tapasztalható.

A zongora kurzus ára 9.99 dollár/hó (2900 Ft) azonban ha a többi hangszer kurzusait is használni szeretnénk akkor ez 29.99 dollár lesz (8700 Ft).

Piano Marvels: egy újabb zongora tanár a kezdők számára. A szoftver szintén az alapoktól kezdve jut egyre magasabb szintekre, tehát amit alapvetően vár az ember egy zongora tanártól. A megjelenése ugyan nem olyan esztétikus mint a többi appnak, azonban például nagyon sok tanár ajánlja a diákoknak otthoni gyakorlás gyanánt.

Az ára 15 dollár/hó (körülbelül 4500 Ft havonta)

Jó gyakorlást kívánunk! 

Forrás: Dj Tech Tools 

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?