Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / Az első "stúdióm" / A legjobb ingyenes zenei szoftverek nyomában

A legjobb ingyenes zenei szoftverek nyomában

Az elmúlt néhány évben egy jól megfigyelhető tendencia alakult ki a zenei szoftverek és hardverek piacán. A pénztárcakímélő hardverek és a már okostelefonon és tableten is használható app-ok jelentős könnyítést jelentettek a producerek számára. (Döntse el mindenki, hogy ez pozitív vagy sem)

Ebből következően a legtöbb ‘digitális audió munkaállomás’ (hétköznapibb nevén DAW) relatíve kis összegért funkciók és lehetőségek széles skáláját tárja a felhasználó elé, ennek ellenére mi most mégis inkább a teljesen ingyenes szoftverek felé vesszük az irányt. Mert ami ingyen van az nem lehet rossz ugye?!

Van egy rossz és egy jó hírünk. Sajnos pont ami az előnye az a hátránya is, hiszen a gyártók rendszeresen adnak ki frissítéseket, új verziókat az adott fizetős szoftverből, ezzel szemben az ingyenesek legtöbbje nem túl naprakész. A jó hír az, hogy szerencsére találni bőven olyanokat is melyekért érdemes feltúrni az internetet.

Bár egy egyszerű google kereséssel rengeteg ingyenes szintihez, effekthez vagy DAW-hoz juthatsz hozzá, azonban kinek van kedve és legfőképp ideje átböngészni az összeset?? Hogy megspóroljuk nektek ezeket a felesleges köröket, egy csokorba szedtük a legjobb szoftvereket, mindegyikhez mellékeltünk egy videót és egy linket, így neked már tényleg csak letölteni kell!

  1. Live Lite 9 (Ableton)

Az első versenyző kicsit kilóg a sorból, ugyanis nem teljesen az  ingyenes kategóriába tartozik, azonban érdemes megemlíteni. Szerintem nincs olyan producer aki ne hallott vagy találkozott volna az Ableton Live szoftverrel. Ebből az ingyenesen letölthető Live Lite 9 amolyan kóstoló, korlátozott funkciókkal a teljes verzióhoz képest. A telepítéshez szükséges egy licenc kód ami valamilyen Midi kontroller vásárlása mellé jár. (figyeld a mellékeld szoftverek listáját, például: Novation Launchkey) Ha tehát az egyik legnépszerűbb DAW-ot szeretnéd használni, akkor az Ableton Live Lite 9-et válaszd!

Letöltés

2. Reaper (Cockos Incorporated)

Szintén a népszerű egy nagy tudású zenekészítő szoftverek táborát erősíti a Reaper. A gyártó egy 60 napos próbaidőszakot kínál teljesen ingyen, viszont az összes funkció használható lesz trial verzióban is! Ha kedvet kaptál, a próbaidőszak után is csak egy csekély 60 dolláros díjat kell befizetned, ami lássuk be nem túl nagy tétel egy top szoftverért.

Letöltés

3. Tracktion 4 (Traktion)

A kis kitérő után térjünk evezzünk a teljesen ingyenes vizekre. Ha tényleg úgy gondolod, hogy egy centet sem akarsz költeni teljes értékű szoftverre, akkor a Tracktion 4 lesz a partnered. Minden operációs rendszerrel (Windows, Mac, Linux) kompatibilis, a felülete pedig ismerős lehet a Garageband usereknek. Ugyan néhány éve már megjelent, de 64 bites architektúrán is hibátlanul működik.

Letöltés

4. Noisemaker (Togu Audio Line)

Kellene egy egyszerű szinti kezdésnek? Noisemaker! Analóg szinti, 3 oscillátorral és az egyik legjobb szoftver amelyből Minimoog hangzást lehet kicsavarni. A kezelése pofonegyszerű, indulásnak nagyon ajánlott!

Letöltés

5. Crystal (Green Oak)

A Crystal szintén az ingyenes klasszikus szinti családját erősíti. Megjelenésre elavultnak tűnhet és kiismerése is időbe telik, cserébe rettentően jó beépített effekteket kapott. Ha igazán egyedi hangzásra vágysz, akkor itt a lehetőség!

Letöltés

6. Tyrell N6 (u-he)

Az Amazona.de német online magazin által kifejlesztett szinti nem titkoltan azzal a céllal látott napvilágot, hogy egy ingyenes alternatívát nyújtson a Roland Juno-60 hangzás kedvelőinek. Szigorúan ajánlott ha te is kedveled az erőteljes, polifónikus hangzást.

Letöltés

7. Dexed (Digital Suburban)

Ha már csak a pad-ek hiányoznak a zenédből, akkor a Dexed-re lesz szükséged. A jól ismert Yamaha DX7 vintage szinti emulációja, és tökéletesen visszaadja annak klasszikus FM hangzást.

Letöltés

8. TX16Wx Professional Sampler (Cwitec)

A TX16Wx legnagyobb előnye, hogy azon ritka ingyenes szoftverek egyike melyet rendszeresen frissít a gyártó. A plugin elkészítésében a Yamaha TX16w sampler nyújtotta az inspirációt, mely bár nem vált klasszikussá, mégis fontos szerepet játszott sok zenész karrierjében.

Letöltés

9. MFreeEffectsBundle (Melda Production)

Ha ki kellene emelni egy kategóriát az ingyenes pluginek közül, ami a legkevesebb törődést kapja, akkor kérdés nélkül az effektek lennének azok. Kivétel ezek közül a Melda Productions gyártó MFreeEffectsBudle gyűjteménye. A 25 darabos csomagban található többek között noise generator, phaser és equaliser is. A trial verzió itt is korlátozott lehetőségeket nyújt a fizetőshöz képest, azonban még így is rengeteg hasznos effektet találhatsz benne.

Letöltés

10. Effects (Togu Audio Line)

Tizedik helyen ismét a Togu Audio Line neve kerül elő, hiszen a Noisemaker után, effekt téren is kínálnak néhány ingyenes plugint. A csomagban található reverb, filter, vocoder, melyek annak ellenére, hogy ritkán frissítik őket, így is nagyon jól használhatóak. Érdekesség, hogy a TAL Chorus effekt  a Roland Juno-60 szintiből lett átmodellezve.

Letöltés

10+1. VOS SlickEQ (Tokyo Dawn Records)

A tízes listán ugyan nem kapott helyet, de minden producer számára hasznos lehet a VOS SlickEQ equaliser. Pofon egyszerű, átlátható kezelőfelülete mellett 4 különböző EQ modellből választhatsz: British, American, German és Soviet.

Letöltés

Forrás: factmag.com

 

 

Ezt is látnod kell!

Aphex Twin és Novation közös “gyermeke” : AFX Station

A Novation minap hivatalosan is bemutatta az AFX Station-t, a Bass Station II monoszinti korlátozott …

Vélemény, hozzászólás?