Legfrissebb tartalom
Főoldal / Hírek / A 14 legjobb iOS (iPad/iPhone) DAW applikáció! 1. rész

A 14 legjobb iOS (iPad/iPhone) DAW applikáció! 1. rész

Egyre nagyobb teret nyer magának a mobil eszközök használata, profi zenekészítési folyamatok során, bár program-és-program között is óriási különbségek fedezhetők fel. Ám mégis örömmel látjuk, hogy a komoly zeneipari szoftvergyártók igenis tesznek lépéseket az ügyben, hogy akár kedvenc iPad-ünket is használni/integrálni tudjuk a DAW rendszerünkbe, a még produktívabb munkavégzés érdekében. Több profi applikáció is létezik már, amikben lehetőségünk van arra, hogy az épp megkezdett/félkész, vagy már teljesen befejezett anyagunkat egyszerűen kiexportáljuk a desktop rendszerenünkön futó szoftverünk számára. Jól látszik, hogy a művészi szabadságfokot egy ilyen funkció is kiválóan tudja emelni, egy megbízható, valamint széles tudással rendelkező, mobil eszközön futtatott program esetében.

Persze, a felhasználó erőforrás igényes kényelme, az elkészült munka védelme, tárolása, utómunkázása, majd véglegesítése miatt, a legcélszerűbb továbbra is egy laptop vagy PC használata, de ezt úgy gondoljuk, nem is kell tovább ecsetelnünk…

Ebben a három részes cikksorozatunkban bemutatunk Nektek 5-5-4 db, profi applikációt, amikkel bátran belekezdhettek a zenekészítésbe. Kezdjük is az elsővel, ami nem más mint:

Apple GarageBand

Garageband-iPad-2-696x392

Ára: £4.99/$4.99

A GarageBand iOS verziója szinte ugyan úgy néz ki és működik, mint a Mac-es társa, de mégis csak egy belépő szintet képvisel valójában. Az app-on belül egyszerűen kombinálhatunk “Touch and Smart” hangszereket, gitár erősítőket, effekteket, sequencer-t is, és lehetőségünk van rögzíteni közel 32 track-et (iPhone 5s vagy újabb, iPad Pro, iPad Air vagy újabb, és iPad mini 2 vagy újabb készülékeken).

Az applikáció 2.2 verziójában megtalálható egy Alchemy szinti, a Touch Instruments-ek között (iPhone 6 vagy újabb, iPad Pro, iPad Air 2, és iPad mini 4 készülékeken), amik most már sokkal könnyebben böngészhetők, valamint olyan funkciók is elérhetővé váltak, mint multi-recording (csak kompatibilis külső hangkártyával működik), és az új keverési effekt kiválasztásának lehetősége is.

A használatához Apple Music Connect fiók szükséges.

WaveMachine Labs Auria Pro

c2c8a66dd20892accb176cc04a1ba937-970-80

Ára: £48.99/$49.99

Az Auria Pro talán az egyik legkomolyabb és legambíciózusabb iOS DAW applikáció, amit jelenleg ismerünk. Szinte elenyésző a különbség közte és a desktop verzió között. Mint az App Store-ban 2012-ben felbukkant eredeti Auria-nak, az Auria Pro-nak is “dual section” munkafelülete van, azaz Mix és Edit nézetek. Képes hanganyag felvételére is, max. 96kHz-en az iPad saját mikrofonjával, vagy egy külsőleg csatlakoztatott, kompatibilis hangkártyán keresztül.

A Pro verziójú app-ban találhatunk MIDI track-eket, terjedelmes szekvenszálási lehetőségeket, piano roll editor-t, real-time quantise-t, flexible automation-t funkciókat, és Virtual MIDI-t is. A beépített hangszerekről már nem is beszélve, amiket a szintén kitűnő effektek mellett találhatunk meg.

Ha épp egy nagytudású, de mégis “tradícionális” DAW app-ot keresel iPad-re, akkor meg is találtad!

Steinberg Cubasis

kZsejJk4gXmAvNJ8Ebp9YM-970-80

Ára: £48.99/$49.99

Az Apple mellett a Steinberg volt az a másik hatalmas szoftver gyártó, aki az elsők között lépett be, kifejezetten iOS eszközökre fejlesztett DAW programok terén.

Természetesen a Cubasis app. csak egy jócskán lebutított verziója a PC/MAC-es desktop Cubase szoftvernek, de fő funkcióiban, kinézetében teljesen ugyan az. A Cubasis 2 megjelenése pedig valójában csak egy evolúciós lépésnek minősül, mint sem valami új forradalmasítás bevezetése.

A felhasználói felületét tekintve kitűnően használható mindegyik iPad kijelzőméreten, a DAW funkcióinak alapvető elhelyezkedései pedig igen precízen állíthatók az érintőképernyőn, aminek köszönhetően akár komoly munkavégzésre is alkalmassá teszi iPad-ünket.

Akár Cubase felhasználó vagy, akár nem, a Cubasis app. megéri az árát abban az esetben, ha van a tulajdonodban egy iPad.

Nagyon megéri az árát.

Korg Gadget

ks9zCKFjS4J3cj7r986iEG-970-80

Ára: £38.99/$39.99

Az egyik legkomplexebb és legszélesebb stílusban használható szoftver. Felépítése rendkívül egyszerű, kiválóan alkalmas az ötletek rögzítésére. Az egész architektúra úgy épül fel, hogy szép sorjában adhatjuk hozzá a keverőfelületen a virtuális szinti modulokat. Ezeket nagyvárosok fedőneveivel látták el, és van köztük a dobgéptől kezdve, a monó- és polifón analóg szintetizátorokon át, loop-ok darabolására alkalmas szempler is. A csatornák száma erősen függ az aktuális hardvertől, de a második generáció iPad Mini-m gond nélkül elszalad 10-14 sáv mellett.

A hangjait tekintve a gyári kínálat is rendkívül használható, azonban komoly klasszikus mintákat ne keressünk. Azonban erre is van megoldás, ugyanis a KORG lehetővé teszi más applikációnak a szoftverbe való behívását is, hiszen a Gadget alapvetően egy virtuális stúdió.

 

Blip Interactive NanoStudio

b89cf58e4d3ef25a497c33b20c8657fe-970-80

Ára: £6.99/$6.99

Habár a NanoStudio manapság már kissé elavult, továbbra is átfogó megoldásnak számít az iOS-re tervezett zenei produkciós eszközök között.

Bár nem tudsz vele hangot rögzíteni, de képes vezérelni 6 külön MIDI hangszert (alkalmazáson belüli vásárlással még tovább bővithető 16-ra), de akár teljes zenét is komponálhatunk vele, a beépített subtractive szintijével és dobgépével.

Külön keverő felülettel is rendelkezik, ahol effekteket, két send csatornát és automation funkciót is találunk, valamint az app. támogatja az Audiobus-t, audió másolás/beillesztés-t, Core MIDI-t, és az exportálást SoundCloud-ba.

Hamarosan újra jelentkezünk a következő 5-ös fogatot bemutató cikkünkkel, addig jó böngészést és nyomkodást mindenkinek!

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?