Legfrissebb tartalom
Főoldal / Márkáink / AKG / 60 fejhallgató márka – a legjobbtól a legrosszabbig!

60 fejhallgató márka – a legjobbtól a legrosszabbig!

Képernyőfotó 2016-08-20 - 19.45.36

Bátran kijelenthetjük, hogy a fejhallgatók piaca rendkívül telített, ebből adódóan nem egyszerű feladat különbséget tenni a legjobb és a legrosszabb márka között. Sem a ráfordított összeg, sem a stílus nem meghatorzó már, hiszen egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő típust. Ebben nagy szerepet játszik, hogy egyes gyártók kimondott stúdiózási, DJ célra, mások pedig további célokra specializálódtak.

Egy rövid fejhallgató töri

Az első fejhallgatók már több mint egy évszazada jelentek meg. Egészen pontosan, az 1800-as évek végén, 1880 az első hivatalos fejhallgató elkészítésének dátuma. Azonban ezek ekkor még nem zenehallgatásra készültek, hiszen elég nagy önsúllyal rendelkeztek (4.5 kiló), egy kapszulával, telefon opátorok számára. Az 1890 évekre elkészültek azok a sztetoszkóp szerű tárgyak, melynek segítségével az opera rajongók otthonról tudták hallgatni kedvenc darabjukat.

Egészen 1910-ig kellett várni, amikor a fejlhallgatók elérték közel a maihoz hasonló kinézetüket. Az elkészítő, Nathaniel Baldwin továbbadta a fejlesztéseit az Egyesült Államok Haditengerészetének, milyen kár, hogy nem szabadalmaztatta a dizájnt. Ahogy múltak az évek, úgy fejlődött és modernizálódott a fejhallgatók kinézete, megjelenése. 1937-ben a Beyerdinamic piacra dobta az első dinamikus fejlhallgatót – a DT-48-at. Egy évtizeddel később az AKG megalkotta korának egyik legnépszerűbb termékét, a K120-at.

A fejhallgató iparban – napjainkban

A fejhallgatók történetében fordulópontot jelentett a Dr. Dre által megjelentetett Beats 2008-ban. Jimmy Iovine-nal és a Monster-rel közösen, a Beats by Dr. Dre a káprázatos hangminőséget, gazdag basszusokat, letisztult és modern kinézet ígéretét tette a felhasználók elé. A szcéna nagyágyúi is a Beats mellé álltak, így a bemutatása elsöprő siker lett. A magas árfekvése ellenére hatalmas népszerűségre tett szert, különösen azóta, hogy a Monster-től átkerült az Apple tulajdonába. A kritikák ellenére, a Beats története jól mutatja, hogy mennyire megváltozott a fogyasztók megítélése a fejhallgatókról, hiszen már nem egyszerűen a zenelejátszó tartozéka hanem egy külön, önálló eszközzé vált.

A sorrend metodikája

A headphonescompared.com által végzett kutatás közel 500.000 felhasználói véleményt ölel fel a jól ismert fejhallgató gyártókról. A vélemények és értékelések különböző forrásból származnak: sima felhasználók, kritikusok, zenészek, stúdió szakemberek.

Természetesen a gyártók a fejhallgatók leírásában csupa szépet és jót ígérnek, azonban azoknak a véleménye, akik fizettek a termékért, élesben használták sokkal élesebb és pontosabb képet ad, mint bármely más összehasonlító elemzés.

Fő észrevételek az elemzés során

 

Számos érdekes végeredményre mutatott rá az elemzés, azonban ezek közül kiemelnénk a legfontosabbakat:

  • A sorrend élbolyát döntően azok a márkák uralják, akik elsősorban DJ-k és hangmérnökök számára készítenek fejhallgatóak, így például az Audio-Technica, Beyerdynamic, V-MODA vagy az Ultrasone.
  • Az élboly fejhallgatói egyértelműen a fogyasztói ár-spektrum magasabb oldalán helyezkednek el.
  • Az elemzés szerinti legjobb márka – az Audio-Technica a felhasználók véleménye szerint messze felülmúlja a jól ismert márkákat (Bose, Beats) lényegesen kevesebb összegért. Például a Beats zászlóshajója a Solo 2 kb 25%-kal kerül többe, mint a kiváló Audio-Technica M50x.
  • Felkerült a listára néhány viszonylag ismeretlen gyártó is, melyek kiemelkedően jó minőséget képviselnek.
  • Bizonyos gyártók a fejhallgatók egyes szegmenseire fókuszálnak, így például az MEE Electronics, mely in-ear monitor fülhallgatókat gyárt, míg a Bluedio és a Sentey a vezeték nélküli technológiát alkalmazzák.

A legjobbak legjobbja

A legfontosabb kérdés az elemzés szempontjából: melyik a legjobb fejhallgató márka? Egy nagyon jó kérdés, és annál is nehezebb rá válaszolni. Az elemzés szerint az Audio-Technica a nyertes a felhasználók értékelése és véleménye alapján, azonban ha egy stílusos vezetéknélküli fejhallgatóra vágysz, egyértelműen nem az AT lesz a választásod.

A top 10

Képernyőfotó 2016-08-20 - 19.47.35

Az első tízesbe elsősorban azok a márkák kerültek be, melyek döntően DJ-k és hangmérnökök számára készítenek fejhallgatókat. A kivételek, a Bose és a Beats melyek szuper hi-tech fejhallgatókat gyártanak zajszűrő funkcióval és a Panasonic, melynek termékei igen széles skálán mozognak.

A második turnus (11-20)

Képernyőfotó 2016-08-20 - 19.48.20

Az alsóbb osztály (21-50)

Képernyőfotó 2016-08-20 - 19.48.59

Forrás: headphonescompared.com

Ezt is látnod kell!

Megújjúlt az FBT X-széria

Az X- sorozatot az összes elektronika újratervezésével megújították, hogy növeljék a teljesítményt és fontos új …

Vélemény, hozzászólás?