Legfrissebb tartalom
Főoldal / Producer eszközök / Az első "stúdióm" / Conductr – egy „tuti” iPad applikáció Ableton Livehoz

Conductr – egy „tuti” iPad applikáció Ableton Livehoz

conductr-e1377226399830  A Conductr egy csak iPadre – ingyenesen – letölthető applikáció az Ableton Livehoz. Alapesetben 4 sávot és 11 scenet kezelhetünk – két testre szabható modullal. Ezután kb. 6 Fontért vehetünk végtelen clip, mixer vagy egyedi modul funkciókat az appon belül, de „kiperkálhatunk” akár 15,5 Fontot a teljes csomagért is – ami nem is sok egy okos megoldásért.

Az induláshoz mindössze annyit kell tenni, hogy feltelepíted a Conductr Server progit (szintén ingyenes) arra a gépre, ahol a Live fut, ez fogja kezelni a kapcsolatot az iPad app-al – ugyanakkor feltelepít egy vezérlő scriptet is a Liveba. Ezután beállítod a wifi hálózatot, megnyitod a Liveot és kiválasztod a Conductrt, mint vezérlő eszközt és már kész is.

conductr-ableton-live

A Conductr  modulokból épül fel – 1-4 modul látható legfeljebb egyszerre, melyek lényegében egymással összefüggő vezérlőszervek csoportjai. Óriási előnye ennek a megoldásnak az, hogy szabadon betöltheted a modulokat vagy kapcsolgathatsz a megjelenítések között, miközben az éppen játszott zenékbe nem zavar bele.

 

A Clips modul alapból mutatja a Session View-t  – a clip, track és scane nevekkel, illetve színekkel, a track stop gombokat és az éppan aktív clipek fehérrel ki vannak emelve.

„You can assign to parameters to recognise up to eight fingers touching at once” – azaz egyszerre akár nyolc ujjal is paraméterezhetsz… 🙂

A Mixer modullal könnyedén kezelhető a sávok és a master hangerő, a panoráma, a sendek, mute, solo és a felvétel. Emellett valós idejű jelszintet és peak figyelmeztetést is mutat sávonként! A Master modul pedig olyan funkciókat is magába foglal, mint a transport, a metronóm és a tempo.

screenshotsConductr01
Ezen modulok automatikusan képesek vezérelni a Liveot – nem kell őket egyáltalán konfigurálni. Emellett linkelhetők is, tehát ha például görgetsz balról jobbra a clip rácson, akkor mondjuk a Mixer modul – ha a képernyőn van – folyamatosan frissül.

Találhatunk benne olyan felhasználói modulokat is, ahol teljesen szabadon állíthatjuk össze a paraméter szabályzókat (max. 8 darabot) a Live saját eszközeiből és akár külső plug-inekből is. Kiválaszthatod a kívánt paramétert egy felugró listából, de  sokkal gyorsabb a Conductr tanítás  (Learn) funkciója: rányomsz a Learn gombra, ezután a Liveon belül rákattintasz a kívánt vezérlőre és már kész is – és itt is teljesen mindegy neki, hogy Live vagy külső plug-in az „alany”.
Az XY vezérlés kimondottan „laza” lett, ugyanis padonként max 16 paramétert lehet vezérelni vele, ráadásul egyszerre – egy időben akár 4 padon is!

És van méconductr2g egy zseniális lehetőség ebben a szabad modulban: az iPad érintő felületét kihasználva multitouch parancsokat is adhatunk, legfeljebb 8 ujjunk erejéig. A szoftver felismeri a többujjas mozdulatokat és aszerint kezeli a szoftvert vagy paramétereket, hogy hogyan helyezkednek el ujjaink és milyen gesztusokat teszünk velük. Persze ezeket előre be kell állítani, de ha egyszer megvan… : )

 

Nem a legjobb Live vezérlés, amit valaha láttunk, de a Conductr bizonyára az egyszerűségével, illetve a megnyerő felületével remek megoldásnak bizonyul. Egy jól kinéző, viselkedő és könnyen használható vezérlő egy iPaddel rendelkező Live felhasználónak.

Ezt is látnod kell!

Itt az új Reloop fejhallgató

Ma rukkolt elő új fejhallgatójával a Reloop. Meglepetésre nem egy DJ fülhallgatót hanem egy stúdiózásra …

Vélemény, hozzászólás?